Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει από το 2025 

19 Οκτωβρίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει από το 2025 

Πρόστιμα και στην ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις, μπαίνει “τέλος” στο τέλος επιτηδεύματος, αφορολόγητα ως τα 300 ευρώ τα φιλοδωρήματα.

Η πρώτη και σημαντικότερη αλλαγή σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο είναι η σταθερή και μόνιμη περίοδος καταβολής στις φορολογικές δηλώσεις, το προκαθορισμένο διάστημα θα είναι συγκεκριμένα από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογούμενοι θα έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα το οποίο δεν θα αλλάζει κάθε χρόνο με αποφάσεις της τελευταίας στιγμής. Ο φόρος θα εξοφλείται σε 8 μηνιαίες δόσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ανατροπή στις φορολογικές δηλώσεις – Τι αλλάζει από το 2025 | Kefalonia  Magazine

Άλλη μια βασική αλλαγή είναι ότι θεσπίζεται νέα κλιμακωτή έκπτωση φόρου σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της φορολογικής δήλωσης ως εξής:

  • Από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 4%
  • Από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 3%
  • Από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου 2%

Η εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πραγματοποιείται μέχρι 31 Ιουλίου.

Από τις 16 Ιανουαρίου έως την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου κάθε έτους, όλοι οι φορείς του δημοσίου που έχουν υποχρέωση ανάρτησης στοιχείων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, αφού εγγραφούν σε ειδικό μητρώο, θα πρέπει να ανεβάζουν τα στοιχεία έγκαιρα και χωρίς λάθη. Στην αντίθετη περίπτωση, η ΑΑΔΕ θα βεβαιώνει πρόστιμο 2.500 ευρώ στο φυσικό πρόσωπο που έχει την ευθύνη για την έγκαιρη και σωστή αποστολή των στοιχείων, με προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Πρόστιμο προβλέπεται και στον διοικητή της ΑΑΔΕ ή στον υποδιοικητή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αν καθυστερήσει να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της 15ης Μαρτίου.

Τα φιλοδωρήματα θα είναι αφορολόγητα μέχρι τα 300 ευρώ ανά μήνα και ταυτόχρονα θεσπίζεται απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου.

 Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας (φόρος 22% επί της μείωσης μισθού) στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, ούτως ώστε ο εργοδότης να μην μειώνει τον μισθό του εργαζόμενου αντικαθιστώντας τον με τα φιλοδωρήματα.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για το σύνολο των φυσικών προσώπων. Αυτό σημαίνει ότι και εκείνοι που εργάζονταν με μπλοκάκια με έως και 3 εργοδότες δεν θα επιβαρυνθούν στη φορολογική δήλωση του 2025.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]