«Ζεστό» χρήμα στον ΕΦΚΑ από τους εργαζόμενους συνταξιούχους – Το σχέδιο για την εισφορά αλληλεγγύης

16 Οκτωβρίου 2024

«Ζεστό» χρήμα στον ΕΦΚΑ από τους εργαζόμενους συνταξιούχους – Το σχέδιο για την εισφορά αλληλεγγύης

Το «ρευστό» που μπήκε στα ταμεία του ΕΦΚΑ δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Εργασίας να σχεδιάσει ευκολότερα την αναμόρφωση της ΕΑΣ χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ισορροπία στα ταμεία.

«Ζεστό» χρήμα ύψους 300 εκατ. ευρώ έχει εισφέρει στα ταμεία του ΕΦΚΑ η… εμφάνιση των απόμαχων της δουλειάς που εργάζονται. Η κατάργηση του πέναλτι 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους και η θέσπιση από τις αρχές του 2024, με τον νέο νόμο (Ν. 5078/2023), ειδικού πόρου επί του μισθού (10%), έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες  συνταξιούχους να εργαστούν χωρίς να φοβούνται περικοπή της σύνταξής τους.

Συντάξεις: Η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης φέρνει αυξήσεις στους  συνταξιούχους - Deal News Online

Αυτή η σημαντική «τονωτική» ένεση στον κρατικό κορβανά ενδεχομένως διευκολύνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να κινηθεί πιο άνετα στην υλοποίηση παρεμβάσεων που δίνουν «ανάσα» στους απόμαχους της δουλειάς. Για παράδειγμα, ένα μέτρο που αυτή την περίοδο βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου και σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί είναι το προσωρινό «λίφτινγκ» της εισφοράς αλληλεγγύης. Το «ρευστό» που μπήκε στα ταμεία του ΕΦΚΑ δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Εργασίας να σχεδιάσει ευκολότερα την αναμόρφωση της ΕΑΣ χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ισορροπία στα ταμεία.

Η ΕΑΣ ξεκινά με ένα 3% κράτηση από τις συντάξεις των 1.400 ευρώ και άνω. Ανά 300 ευρώ σύνταξης, η κράτηση αλλάζει. Στα 1.700,01 ευρώ γίνεται 6%, στα 2000,01 ευρώ γίνεται 7%, στα 2.300,01 ευρώ ανεβαίνει στο 9% και καταλήγει στο 14% για συντάξεις άνω των 3.500 ευρώ.

Το πρόβλημα με την ΕΑΣ εντοπίστηκε όταν ξεκίνησαν εκ νέου, μετά από 12 χρόνια στασιμότητα, οι αυξήσεις στις συντάξεις. Αρκετοί συνταξιούχοι λόγω της αύξησης στη σύνταξη πέρασαν το κατώφλι των 1.400 ευρώ και άρχισαν να έχουν κρατήσεις λόγω ΕΑΣ, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη βλέπουν την προβλεπόμενη αύξηση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις να εισπράττουν και χαμηλότερη σύνταξη.

Σταδιακά η αναμόρφωση της ΕΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναμόρφωση θα γίνει σταδιακά. Αυτό που επείγει είναι να γίνουν άμεσα οι παρεμβάσεις που θα βάλουν «φρένο» στο μηδενισμό της αύξησης και το «ψαλίδισμα» της αρχικής σύνταξης. Μέσα στο 2025 θα έρθει και η ολική αναμόρφωση της ΕΑΣ, ώστε η εισφορά να επιβάλλεται αναλογικά.

Σε ό,τι αφορά την άμεση ρύθμιση το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ο εκάστοτε συνταξιούχος που περνά το κρίσιμο κατώφλι των 1.400 ευρώ λόγω της αύξησης και εντάσσεται στο «ψαλίδι» της ΕΑΣ, να λαμβάνει την αύξηση χωρίς να λαμβάνεται υπόψη είτε το σύνολο είτε ένα μέρος από την πρόσθετη επιβάρυνση που θα προκαλεί η εισφορά αλληλεγγύης.

flash.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]