Συντάξεις: Ποιοι θα λάβουν μεγαλύτερη αύξηση τον Δεκέμβριο – Αυτοί που χάνουν την έκτακτη ενίσχυση

9 Οκτωβρίου 2024

Συντάξεις: Ποιοι θα λάβουν μεγαλύτερη αύξηση τον Δεκέμβριο – Αυτοί που χάνουν την έκτακτη ενίσχυση

Κερδισμένοι είναι και οι συνταξιούχοι που έχουν προέλθει από τις ΔΕΚΟ, καθώς οι απολαβές τους από συντάξεις κινούνται αρκετά ψηλότερα σε σχέση με αυτές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ.

Οι συνταξιούχοι του δημοσίου και των ΔΕΚΟ είναι αυτοί που λαμβάνουν τα μεγαλύτερα ποσά συντάξεων σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της έκθεσης «ΗΛΙΟΣ», ενώ φαίνεται ότι βρίσκονται και σε πλεονεκτική θέση αναφορικά με τις ετήσιες αυξήσεις που καταβάλλονται από το κράτος.

Το σύστημα καταγράφει ότι το μέσο εισόδημα από συντάξεις γήρατος (κύρια, επικουρική, και μέρισμα) τον Ιούλιο του 2024 διαμορφώθηκε στα 1.084 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση μόλις πέντε ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2023 (1.079 €).

Οι υψηλότερες συντάξεις για τις κατηγορίες γήρατος αναπηρίας και θανάτου πληρώνονται από το Δημόσιο με τη μέση σύνταξη να φτάνει τα 1.127 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή, η μέση σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε στα 770 ευρώ μεικτά. Αισθητά μεγαλύτερες οι συντάξεις της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου η μέση σύνταξη αγγίζει τα 1.604 ευρώ.

Κερδισμένοι είναι και οι συνταξιούχοι που έχουν προέλθει από τις ΔΕΚΟ, καθώς οι απολαβές τους από συντάξεις κινούνται αρκετά ψηλότερα σε σχέση με αυτές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η μέση σύνταξη για συνταξιούχο ΔΕΚΟ κινείται στην περιοχή των 1.400 ευρώ.

Συντάξεις: Ποιοι θα λάβουν αύξηση ως 115 ευρώ το μήνα και αναδρομικά 8 ετών  - Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος eaals.gr

Ποιοι θα δουν τη μεγαλύτερη αύξηση στη σύνταξη

Σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις αναμένονται, όμως, και από 1η Ιανουαρίου 2025 λόγω της ετήσιας μεταβολής των συντάξεων κατά 2,2% έως 2,5%. Στο Δημόσιο η μέση σύνταξη γήρατος για έναν συνταξιούχο με 35 έτη θα διαμορφωθεί στα 1.316 ευρώ από 1.284 ευρώ σήμερα. (μηνιαία αύξηση 32 ευρώ), ενώ και συνταξιούχος ταμείων ΔΕΚΟ και Τραπεζών θα δει περίπου 64 ευρώ αύξηση, καθώς η μέση σύνταξη γήρατος με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα διαμορφωθεί στα 2.612 ευρώ από 2.548 ευρώ που είναι σήμερα.

Την ίδια στιγμή, ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ με τα ίδια έτη ασφάλισης θα δει αύξηση περίπου 30 ευρώ τον μήνα, φτάνοντας τα 1.189 ευρώ μηνιαίως, ενώ συνταξιούχος ελεύθερος επαγγελματίας με 30 χρόνια δουλειάς θα καταγράψει μικρότερη αύξηση της τάξης των 27 περίπου ευρώ.

Ποιοι θα πάρουν το έκτακτο επίδομα και οι… χαμένοι

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση θα είναι λογιστική, στα χαρτιά δηλαδή, για όσους διατηρούν ακόμα την προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου. Όσοι όμως, έχουν σύνταξη έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα λάβουν τον Δεκέμβριο μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το κράτος που θα κυμανθεί από 100 έως 200 ευρώ, ανάλογα με το μηνιαίο ποσό σύνταξης που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος. Φυσικά, το μεγαλύτερο ποσό, δηλαδή τα 200 ευρώ, θα καταβληθεί στους χαημολοσυνταξιούχους, δηλαδή εκείνους που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη έως 700 ευρώ.

Το επίδομα θα ανέλθει σε 150 ευρώ για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ και σε 100 ευρώ για συντάξεις από 1101 έως 1600 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ δεν θα λάβουν κάποια οικονομική ενίσχυση.

Πληρωμές αναδρομικών – Ποιες κατηγορίες περιμένουν στην ουρά | Ειδήσεις για  την Οικονομία | newmoney

flash.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]