Έκπτωση 50% στο πρόστιμο σε όσους ομολογήσουν φοροδιαφυγή

4 Οκτωβρίου 2024

Έκπτωση 50% στο πρόστιμο σε όσους ομολογήσουν φοροδιαφυγή

Το έντυπο της φορολογικής μεταμέλειας ή αλλιώς “έντυπο της δήλωσης αποδοχής πράξεων στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου”, είναι ήδη έτοιμο από την Εφορία.

Με την υπογραφή του εντύπου (της τροποποιητικής δήλωσης ουσιαστικά) ο φορολογούμενος αποδέχεται «την οφειλή που προκύπτει» από την πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου/τέλους/εισφοράς που του έχει κοινοποιηθεί και εντάσσεται στη ρύθμιση η οποία προβλέπει μείωση των προστίμων από 25 έως  50% αν «ο φορολογούμενος αποδεχθεί την κύρια οφειλή του».

Όσο πιο γρήγορα συμμορφωθεί κάποιος, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η έκπτωση, με το 50% να δίνεται σε όσους ομολογήσουν την παράβαση, μετά την κοινοποίηση της εντολής έλεγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών.

Έκπτωση έως 50% στα πρόστιμα για όσους ομολογούν φοροδιαφυγή |  Moneyreview.gr

Με τους νέους κανόνες, δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να ομολογήσουν τη φοροδιαφυγή και μετά την έκδοση της «λυπητερής», αλλά η έκπτωση μειώνεται ανάλογα με το στάδιο στο οποίο θα γίνει η παραδοχή.

Αυτό αποσκοπεί στη δημιουργία κινήτρων για τους φορολογούμενους ώστε να συνεργάζονται με τις φορολογικές αρχές, επιδιώκοντας έτσι τη μεγαλύτερη συμμόρφωση και διαφάνεια στο φορολογικό σύστημα.

Οι φορολογούμενοι που θα αποδεχτούν τη ρύθμιση για το «κούρεμα» των προστίμων από 25% έως και 50%, υποχρεούνται να καταβάλλουν το 25% της συνολικής οφειλής εντός τριών ημερών από την αποδοχή της σχετικής αίτησης. Αυτή η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, η οποία θα ενεργοποιηθεί εντός των ημερών. Το υπόλοιπο 75% της οφειλής θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Εναλλακτικά, οι φορολογούμενοι θα έχουν την επιλογή να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση των 48 δόσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]