Κλιματική κρίση: Ελβετία και Ιταλία επανακαθορίζουν τα σύνορά τους

3 Οκτωβρίου 2024

Κλιματική κρίση: Ελβετία και Ιταλία επανακαθορίζουν τα σύνορά τους

Το λιώσιμο των παγετώνων μετατοπίζει τα σύνορα στην Ιταλία και την Ελβετία.

Η  Ελβετία και η Ιταλία αποφάσισαν να επανασχεδιάσουν τα σύνορά τους στην περιοχή μιας κορυφής των Άλπεων, λόγω των επιπτώσεων που έχει το λιώσιμο των παγετώνων στη γεωμορφολογία της περιοχής, επηρεάζοντας τα ιστορικά καθορισμένα σύνορα.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν σε τροποποιήσεις των συνόρων περί της κορυφής Matterhorn, ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ευρώπης, το οποίο απλώνεται στην περιοχή Zermatt της Ελβετίας και στην κοιλάδα της Aosta της Ιταλίας, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι παγετώνες της Ευρώπη, που θερμαίνεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα από κάθε άλλη ήπειρο, υποχωρούν εδώ και δεκαετίες λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Ελβετία και Ιταλία επαναχαράσσουν τα σύνορά τους στις Άλπεις – Libre

Η Ελβετική κυβέρνηση αναφέρθηκε στην εξέλιξη: «Σημαντικά τμήματα των συνόρων ορίζονται από τη λεκάνη απορροής, τις κορυφογραμμές των παγετώνων και το μόνιμο χιόνι. Αυτοί οι σχηματισμοί αλλάζουν λόγω της τήξης των παγετώνων».

Το φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο του Zermatt επηρεάζεται από το λιώσιμο των πάγων, με τις δύο χώρες να συμφωνούν να τροποποιήσουν τα σύνορα γύρω από τις τοποθεσίες Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel και Gobba di Rollin με βάση τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Μια κοινή ιταλο-ελβετική επιτροπή συμφώνησε με τις αλλαγές τον Μάιο του 2023. Η Ελβετία ενέκρινε επίσημα τη συνθήκη την Παρασκευή (27/9), αλλά εκκρεμεί η Ιταλία να υπογράψει.

Οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 4% του όγκου τους το 2023, τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια πτώση που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την Ελβετική Ακαδημία Επιστημών. Η μεγαλύτερη πτώση ήταν 6% το 2022.

Οι ειδικοί έχουν σταματήσει να μετρούν τον πάγο σε ορισμένους παγετώνες της Ελβετίας επειδή δεν έχει απομείνει κανένας.

Ειδικοί στην Ιταλία δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι ο παγετώνας Marmolada, στους εμβληματικούς Δολομίτες, θα μπορούσε να λιώσει εντελώς μέχρι το 2040 ως αποτέλεσμα της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας.

Ειδικοί στην Ιταλία δήλωσαν πρόσφατα ότι ο παγετώνας Marmolada, ο μεγαλύτερος και ο πιο συμβολικός από τους Δολομίτες, θα μπορούσε να λιώσει εντελώς μέχρι το 2040, ως αποτέλεσμα της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]