Προσμονή τέλος για συνταξιούχους: Βγαίνει η απόφαση για αναδρομικά έως 4.000 ευρώ

2 Οκτωβρίου 2024

Προσμονή τέλος για συνταξιούχους: Βγαίνει η απόφαση για αναδρομικά έως 4.000 ευρώ

Εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου είναι περίπου 370.000 απόμαχοι της δουλειάς.

Η αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, που θα κρίνει αν οι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά ύψους 750 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, έχει ξεκινήσει.

Οι περίπου 370.000 απόμαχοι της δουλειάς βρίσκονται πλέον στο τέλος του δρόμου, καθώς το κορυφαίο δικαστικό όργανο αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα να αποφασίσει για το αν το κράτος θα κληθεί να τους καταβάλει αναδρομικά δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Από 400 έως 4.000 ευρώ τα αναδρομικά συνταξιούχων - Πότε βγαίνει η απόφαση  | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | thepressroom.gr

Μέχρι σήμερα υπάρχουν τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, του 2015, του 2019 και του 2021, με τις οποίες έχει κριθεί αντισυνταγματική η περικοπή των δώρων, ενώ υπάρχει και η κρίση του Αρείου Πάγου, κατά την οποία οι περικοπές δεν ήταν αντισυνταγματικές. Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, λοιπόν, καλείται να βρει τη «χρυσή τομή» και να λύσει τη διχογνωμία μεταξύ Αρείου Πάγου και ΣτΕ, με τους συνταξιούχους να ελπίζουν ότι η έκβαση της υπόθεσης θα είναι θετική για τους ίδιους.

Εφόσον η απόφαση του ΑΕΔ είναι υπέρ των συνταξιούχων, τότε το κράτος θα πρέπει να καταβάλει αναδρομικά ύψους έως 4.000 σε κάθε έναν από τους 370.000 που έχουν προσφύγει μέχρι και το 2020. Και γράφουμε μέχρι το 2020. Το χρονικό αυτό όριο ορίζεται, διότι με νόμο του Βρούτση τη χρονιά εκείνη προβλεπόταν απόσβεση των αξιώσεων των συνταξιούχων για λόγους έκτακτης ανάγκης.

Πόσα διεκδικούν

Οι πιο τυχεροί είναι όσοι έχουν προσφύγει και προέρχονται από τα πρώην ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών. Αυτοί διεκδικούν αναδρομικά από 1.100 έως 4.000 ευρώ. Έπονται οι πολιτικοί συνταξιούχοι που διεκδικούν αναδρομικά από 700 έως 2.800 ευρώοι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που σε μια πιθανή θετική γι’ αυτούς απόφαση θα λάβουν από 400 ευρώ έως 2.400 ευρώ, οι συνταξιούχοι των υπόλοιπων επικουρικών ταμείων (Δικηγόρων, Εμποροϋπαλλήλων, Αρτοποιών κ.ά.) που διεκδικούν αναδρομικά από 650 ευρώ έως 2.400 ευρώ και τέλος οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ, που μόνο για τη μείωση της επικουρικής τους σύνταξης και τα Δώρα επικουρικής διεκδικούν από 500 έως περίπου 2.000 ευρώ.

Το μεγάλο ερώτημα που θα προκύψει στο ενδεχόμενο θετικής έκβασης της υπόθεσης για τους απόμαχους της δουλειάς είναι αν η κυβέρνηση θα επεκτείνει την θετική απόφαση στο σύνολο των συνταξιούχων που έχουν δει περικοπές. Αν αυτό συμβεί το κόστος για το κράτος θα φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ, ένα ποσό που, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν στον Flash.gr πηγές του υπουργείου Εργασίας, καθιστά απαγορευτικές τέτοιες σκέψεις, καθώς θέτει σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά της χώρας. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της δικαιοσύνης θα γίνει σεβαστή από την κυβέρνηση και εφόσον ζυγιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της θα αποφασιστεί και ο τρόπος επιστροφής των χρημάτων στους συνταξιούχους. Σε κάθε περίπτωση το βασικό σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι κάνει λόγο για σταδιακή επιστροφή των χρημάτων μέσω δόσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]