Τι είναι το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη η Μαρινέλα -Τι το προκαλεί – Συμπτώματα

26 Σεπτεμβρίου 2024

Τι είναι το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη η Μαρινέλα -Τι το προκαλεί – Συμπτώματα

Στο αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, διαρρηγνύεται (σπάει) μια αρτηρία στον εγκέφαλο, προκαλώντας αιμορραγία στο εσωτερικό του εγκεφάλου ή κοντά στην επιφάνεια του εγκεφάλου.

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι λιγότερο συχνό αλλά πιο θανατηφόρο σε σχέση με τα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και απαιτείται πολλές φορές χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του αιματώματος και τη μείωση με αυτόν τον τρόπο της ενδοκράνιας πίεσης που προκαλείται από αυτό.

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι συνέπεια μιας ξαφνικής διακοπής της ροής του αίματος στον εγκέφαλο ή μιας αιμορραγίας εντός ή πέριξ του εγκεφάλου. Δεν έχει δε προτιμήσεις σε ηλικίες ή φύλο. Ανάλογα με την αιτία, διακρίνουμε δύο τύπους: το αγγειακό ισχαιμικό επεισόδιο και το αγγειακό αιμορραγικό επεισόδιο.

Οκτώ στα δέκα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια είναι ισχαιμικά και είναι απόρροια στένωσης των αγγείων προς τον εγκέφαλο ή των αρτηριών εντός αυτού που εμποδίζει τη ροή του αίματος, όπως επίσης και θρόμβων που δημιουργούνται. Όταν αυτό συμβαίνει, η έναρξη του θανάτου των κυττάρων είναι υπόθεση λίγων λεπτών, οπότε το στοίχημα είναι να υπάρξει άμεση θεραπεία, για να ανασχεθεί η βλάβη και να μην επεκταθεί περαιτέρω στον εγκέφαλο.

aimoragiko episodio

Η αντιμετώπιση του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτάται από την αιτία, την έκταση και τη θέση της αιμορραγίας, αλλά και τη γενικότερη κλινική και νευρολογική κατάσταση του ασθενούς. Υψίστης σημασίας είναι η έγκαιρη γνώση του προβλήματος και παρακολούθησή του από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα.

Με τον θάνατο των κυττάρων του εγκεφάλου αρχίζουν να επηρεάζονται οι διάφορες λειτουργίες για τις οποίες αυτά είναι υπεύθυνα. Έτσι, ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που πλήττεται, προκύπτουν και οι δυσλειτουργίες σε ομιλία, αίσθηση, όραση, μυϊκή δύναμη, μνήμη. Τα αγγειακά αιμορραγικά επεισόδια συνδέονται με την ύπαρξη αιμορραγίας εντός ή πέριξ του εγκεφάλου. Συνηθέστερα αίτια για την αιμορραγία αυτή είναι η ρήξη ανευρυσμάτων που υπάρχουν στα αγγεία ή η ρήξη των ίδιων των αγγείων του εγκεφάλου.

Τι μπορεί να το προκαλέσει:
  • Υπέρταση: Η υπέρταση είναι μια από τις κύριες αιτίες του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς με την πάροδο του χρόνου αποδυναμώνει τα τοιχώματα ων αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας τον κίνδυνο ρήξης.
  • Ανευρύσματα: Τα ανευρύσματα, οι ανώμαλες πρηξίματα στα αιμοφόρα αγγεία, μπορούν να σκάσουν και να προκαλέσουν αιμορραγία εντός του εγκεφάλου, οδηγώντας σε αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Αντιπηκτικά Φάρμακα: Τα αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη ή η ασπιρίνη, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω της επίδρασής τους στην πηκτικότητα του αίματος.
  • Αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες: Οι αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες αποτελούν συστάδες από αιμοφόρα αγγεία που παρεμβάλλονται ανάμεσα στις αρτηρίες και τις φλέβες του εγκεφάλου και μπορούν να σκάσουν και να προκαλέσουν αιμορραγία στον εγκέφαλο.
  • Τρόπος Ζωής (Κάπνισμα, Παχυσαρκία κ.λπ.): Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η κατάχρηση ναρκωτικών συμβάλουν στον αυξημένο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τα συμπτώματα του αιμορραγικού εγκεφαλικού μπορεί να είναι:
  • Ξαφνικός, Έντονος Πονοκέφαλος: Ένας ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος είναι συχνά το πρώτο σημάδι ενός αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, που περιγράφεται συχνά ως “ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής μου”.
  • Ξαφνική αδυναμία ή παραισθησία σε μία πλευρά του σώματος, μπορούν να προκύψουν καθώς η αιμορραγία προκαλεί βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό.
  • Προβλήματα στην ομιλία ή στην κατανόηση απλών δηλώσεων ή αίσθημα σύγχυσης.
  • Προβλήματα στο περπάτημα και την ισορροπία.
  • Ξαφνικές αλλαγές στην όρασης, μπορεί να προκύψει λόγω της πίεσης στον εγκέφαλο από την αιμορραγία.
  • Ξαφνική απώλεια συνείδησης: Τα άτομα που βιώνουν ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο ενδέχεται να χάσουν τη συνείδηση καθώς η λειτουργία του εγκεφάλου διαταράσσεται από την αιμορραγία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]