Πάνω από 60% αύξηση στις άδειες εργασίας ανηλίκων

26 Σεπτεμβρίου 2024

Πάνω από 60% αύξηση στις άδειες εργασίας ανηλίκων

Ραγδαία αύξηση παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, στις άδειες εργασίας ανηλίκων, σε ποσοστό που φτάνει πάνω από το 60% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές

Το «αγκάθι» της ακρίβειας, η οικονομική ανασφάλεια, καθώς και η αδυναμία των ελληνικών νοικοκυριών να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους, οδήγησαν στη ραγδαίας αύξηση στις άδειες εργασίας ανηλίκων, σε ποσοστό πάνω από το 60% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, κυρίως στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού.

Χιλιάδες ανήλικοι, από την τρυφερή ηλικία των 16 ετών και άνω, επισκέφθηκαν συνοδεία των κηδεμόνων τους, τα τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να εκδώσουν το σχετικό βιβλιάριο εργασίας ανηλίκου, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις καλοκαιρινές διακοπές τους, οι οποίες αποτέλεσαν ένα όνειρο θερινής νυκτός.

Πάνω από 60% αύξηση στις άδειες εργασίας ανηλίκων - «Τα παιδιά ρίχνονται  στη ζούγκλα με πενιχρό μεροκάματο, χωρίς να τηρείται η νομοθεσία»

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Χότζογλου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό, το φαινόμενο παρουσίασε «έκρηξη» κυρίως σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ρόδος, η Κρήτη και η Χαλκιδική, ενώ η ίδια εικόνα επικρατεί και στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, όπου οι ανήλικοι σήκωσαν τα μανίκια τους και έπιασαν τους δίσκους.

Για την έκδοση βιβλιαρίου εργασίας απαιτείται ιατρική πιστοποίηση ότι από την απασχόληση, που επέλεξαν οι ανήλικοι, δεν διατρέχει κίνδυνο η υγεία τους ή η σωματική ή η πνευματική ανάπτυξή τους. Η πιστοποίηση γίνεται από υγειονομικές υπηρεσίες ύστερα από ιατρικές εξετάσεις, ενώ η παραπομπή στις υγειονομικές υπηρεσίες γίνεται από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Οι ιατρικές εξετάσεις των ανηλίκων ενεργούνται δωρεάν και περιλαμβάνουν γενικές εξετάσεις, καθώς και κάθε ειδικότερη εξέταση κατά την κρίση του αρμόδιου ιατρού για την έκδοση της ιατρικής πιστοποίησης.

Η ανήλικη εργασία στην ελληνική έννομη τάξη - e-forologia - Φορολογική,  Λογιστική και Εργατική Ενημέρωση

Πιο αναλυτικά, οι προϋποθέσεις για να εκδοθεί ένα βιβλιάριο εργασίας σε ανήλικο, ηλικίας 15-18 ετών, είναι:

  • Ο χρόνος εργασίας των εφήβων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 8 ώρες την ημέρα και 40 ώρες την εβδομάδα.
  • Ο χρόνος εργασίας των εφήβων που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και των εφήβων που φοιτούν σε γυμνάσια, λύκεια κάθε τύπου, τεχνικές ή επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές αναγνωρισμένες από το Κράτος, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 6 ώρες την ημέρα και τις 30 ώρες την εβδομάδα.
  • Ο χρόνος που διαθέτει ο έφηβος όταν εργάζεται σε επιχείρηση, στα πλαίσια ενός συστήματος εναλλάξ θεωρητικής ή/και πρακτικής κατάρτισης ή πρακτικής άσκησης ή μαθητείας, συνυπολογίζεται στο χρόνο εργασίας.
  • Όταν ο έφηβος απασχολείται από περισσότερους εργοδότες, οι ημέρες εργασίας και οι ώρες εργασίας που πραγματοποιεί αθροίζονται.
  • Η ημερήσια εργασία των νέων που φοιτούν σε γυμνάσια, λύκεια κάθε τύπου, σε δημόσιες ή ιδιωτικές αναγνωρισμένες από το κράτος τεχνικές ή επαγγελματικές σχολές, αρχίζει ή λήγει δύο τουλάχιστον ώρες μετά τη λήξη ή πριν από την έναρξη των μαθημάτων αντιστοίχως.
  • Απαγορεύεται η υπερωριακή απασχόληση των εφήβων.
  • Απαγόρευση νυχτερινής εργασίας εφήβων
  • Απαγορεύεται η εργασία των εφήβων από 22.00 έως και 6.00 ώρας.
  • Οι έφηβοι δικαιούνται ελάχιστη ανάπαυση 12 συνεχών ωρών για κάθε περίοδο 24 ωρών .
  • Οι έφηβοι δικαιούνται εβδομαδιαία ελάχιστη ανάπαυση 2 συνεχών ημερών εκ των οποίων η μία να συμπίπτει με Κυριακή
  • Σε περίπτωση που ο ημερήσιος χρόνος εργασίας υπερβαίνει τις 4,5 ώρες, παρέχεται στους νέους διάλειμμα τριάντα τουλάχιστον συνεχών λεπτών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]