Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες

26 Σεπτεμβρίου 2024

Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες

Ψυχρό μέτωπο φέρνει πτώση θερμοκρασίες και ισχυρές καταιγίδες.

Μέχρι την Κυριακή, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, καλοκαιρινές θα είναι οι συνθήκες και στην συνέχεια για την επόμενη εβδομάδα ο καιρός μας επιφυλάσσει εκπλήξεις, καθώς φαίνεται να έρχεται βίαιη μεταβολή του καιρού με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

Συνεχίζοντας μιλάει για επικίνδυνες καταιγίδες που θα σαρώσουν αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ ο υδράργυρος θα κάνει μεγάλη βουτιά..

Καιρός: Έρχεται ψυχρό μέτωπο από την Κυριακή – Δείτε χάρτες με τις περιοχές  που θα χτυπήσει η κακοκαιρία - Elassonanews.gr
Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς - Πού θα βρέξει σήμερα  Κυριακή | Alfavita

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μαρουσάκη:

«Καλοκαίρι θα θυμίζει ο καιρός μέχρι και την Κυριακή στο σύνολο της χώρας μας με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει κοντά στους 34° με 35°, την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί και τους ανέμους γενικά να μην προβληματίζουν.

Μετά όμως από αυτή την καλοκαιρινή ανάπαυλα ακολουθεί βίαιη μεταβολή του καιρού που θα συνοδευτεί από κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, επικίνδυνες καταιγίδες αλλά και επικίνδυνους ανέμους μεταβολή η οποία χρονικά τοποθετείται κοντά στο μεσημέρι της Κυριακής και από βορρά προς νότο.

Αιτία γι’ αυτή τη βίαιη αλλαγή του καιρού αποτελεί η κίνηση ενός ψυχρού μετώπου όπως απεικονίζεται και στον χάρτη μας παρακάτω, από την κεντρική Ευρώπη προς τη χώρα μας.

Έτσι λοιπόν θα προκληθεί μια βίαιη σύγκρουση αερίων μαζών με διαφορετικά θερμοϋγρομετρικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα την έντονη διαφορά πίεσης που θα οδηγήσει σε τοπικά θυελλώδεις βορειοδυτικούς ανέμους, αλλά και την έντονη αστάθεια αρχικά στα βόρεια και τη Δευτέρα ανατολικότερα και νοτιότερα.

Χαρακτηριστικό το θερμοκρασιακό διάγραμμα για την περιοχή της Αθήνας όπου ενώ την Κυριακή θα δούμε θερμοκρασίες κοντά στους 34° με 35° βαθμούς, την Δευτέρα ο υδράργυρος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 26° με 27° βαθμούς κελσίου.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΒΙΑΙΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ

  1. Επικίνδυνες καταιγίδες από το μεσημέρι της Κυριακής στα βόρεια (Μακεδονία, Θράκη, βόρειο Αιγαίο, πιθανόν βόρεια Θεσσαλία), οι οποίες μπορεί να συνοδεύονται από επικίνδυνους ανέμους, χαλάζι, επικίνδυνους κεραυνούς.
  2. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά οι οποίοι σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και την ξηρασία εκεί ιδιαίτερα όπου δεν προβλέπονται βροχές, θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
  3. Επικίνδυνες καταιγίδες τη Δευτέρα προς τα ανατολικά θαλάσσια τμήματα της χώρας μας.

Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]