ΠΑΣΟΚ: Ποιοι κέρδισαν τις εντυπώσεις και ποιοι όχι από το debate

25 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Ποιοι κέρδισαν τις εντυπώσεις και ποιοι όχι από το debate

 Ζωντανός διάλογος με κόντρες και φαρμακερά σχόλια, με τους περισσότερους υποψηφίους να ρίχνουν τα βέλη τους προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη

Διάλογοι «φωτιά» μεταξύ των υποψηφίων των υποψηφίων για την εκλογή προέδρους του κόμματος. Τα «ξίφη» τους διασταύρωσαν το βράδυ της Τρίτης (24/9) στο στούντιο της ΕΡΤ οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 6 Οκτωβρίου ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί επαναληπτικός γύρος, θα γίνει στις 13 Οκτωβρίου.

Κόντρα Ανδρουλάκη - Δούκα: «Είσαι ο πιο ευνοημένος μου, δεν είσαι Μιτεράν,  ούτε Ερντογάν» - Γεγονότα

Οι 6 θεματικές ενότητες στις οποίες τοποθετήθηκαν ήταν:

1) Οικονομία – ανάπτυξη

2) Κοινωνικό κράτος, νέα γενιά, δημογραφικό

3) Εξωτερική πολιτική, άμυνα, ΕΕ

4) Κράτος, Θεσμοί, Αυτοδιοίκηση

5) Κλιματική κρίση, πολιτική προστασία, ενεργειακή μετάβαση

6) ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα

ΠΑΣΟΚ: Όλα όσα έγιναν στο debate των 6 υποψήφιων προέδρων - Άγριες κόντρες  και καρφιά

Στο ευρύτερο πλαίσιο το debate κινήθηκε σε σχετικά ήπιους τόνους, με τους περισσότερους υποψηφίους να ρίχνουν τα βέλη τους προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, κάτι που εν πολλοίς ήταν αναμενόμενο. Επίσης, το κλίμα “άναψε” περισσότερο γύρω από τα εθνικά ζητήματα και το μεταναστευτικό, με τις απαντήσεις πάντως να είναι -κατά βάση- γενικόλογες, ενώ ανοιχτή σύγκρουση είχαμε στην τέταρτη ενότητα για το Κράτος Δικαίου.

Οι έξι υποψήφιοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Απόστολου Μαγγηριάδη και Γιώργου Κουβαρά, αλλά είχαν και σκληρές αντιπαραθέσεις στους απευθείας διαλόγους που προβλέπονταν από τη διαδικασία.

Τα «δίδυμα» της κόντρας πολλά. Είχαν επιλεγεί προσεκτικά από τα επικοινωνιακά επιτελεία των «μονομάχων», προκειμένου να αναδείξει ο ένας τα αδύναμα στοιχεία του άλλου.

Η άγρια κόντρα Δούκα-Ανδρουλάκη προς το τέλος της τηλεμαχίας επί προσωπικού, η αντιπαράθεση Γερουλάνου-Ανδρουλάκη για τα κόκκινα δάνεια, η σύγκρουση Διαμαντοπούλου-Δούκα για τις συμμαχίες στον Δήμο Αθηναίων, το «πινγκ πονγκ» Γιαννακοπούλου-Ανδρουλάκη για τη λειτουργία του κόμματος, η σύγκρουση Διαμαντοπούλου με Ανδρουλάκη για το νόμο για την Παιδεία, οι αιχμές Κατρίνη κατά Ανδρουλάκη, τα ομαδικά πυρά των περισσοτέρων κατά Διαμαντοπούλου για την απουσία ετών από το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη στάση της σε θέματα όπως οι υποκλοπές, τα Τέμπη κ.λπ. συνέθεσαν αυτό το επιθετικό σκηνικό στο στούντιο της ΕΡΤ.

Ποιος κέρδισε στο debate;

Ουδείς εκ των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν προέβη σε κάποιο σημαντικό λάθος που θα του στοιχίσει εκλογικά, καθώς όλοι είχαν καλές και κακές στιγμές. Κάποιες φορές οι απαντήσεις ήταν αμήχανες, αόριστες και γενικές σε θέματα που είτε δεν γνώριζε κάποιος σε βάθος, είτε λόγω δύσκολης θέσης.

Από τα δίδυμα-φωτιά πάντως, ενδεχομένως βγαίνουν και συμπεράσματα για την στρατηγική και τα «ανοίγματα» του β’ γύρου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν διαβασμένος με σωστές απαντήσεις αν και ορισμένες φορές εκνευρίστηκε κυρίως από τις διαρκείς επιθέσεις της Νάντιας Γιαννακοπούλου προς το πρόσωπό του. Η ατάκα του προς τον Χάρη Δούκα «δεν είσαι ούτε Μιττεράν και ευτυχώς ούτε Ερντογάν» ήταν αυτή που έμεινε.

Ο Χάρης Δούκας έστειλε μήνυμα ελπίδας στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, ενώ απευθύνθηκε και στο αριστερόστροφο ακροατήριο. Η κόντρες του ήταν έντονες με Ανδρουλάκη, Διαμαντοπούλου, Γερουλάνο. Αιχμηρή ήταν η απάντησή του στην Άννα Διαμαντοπούλυ όταν τον κατηγόρησε πως δεν εκφράζει θέσεις του ΠΑΣΟΚ. «Για τη ΔΕΗ, οι θέσεις μου είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ, γιατί ήμουν γραμματέας στον τομέα ενέργειας όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ», της είπε ο κ. Δούκας.

Ο Παύλος Γερουλάνος ήταν σοβαρός και μελετημένος ενώ χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του ότι στην Ελλάδα φορολογείται το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. Ο κ. Γερουλάνος έστρεψε τα βέλη του κυρίως στους Δούκα, Διαμαντοπούλου και Ανδρουλάκη.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έδειξε πως είναι μια έμπειρη πολιτικός και κατάφερε να χειριστεί όλα τα θέματα, αν και δυσκολεύτηκε να δώσει πειστικές απαντήσεις σχετικά με την επί χρόνια απουσία της από το ΠΑΣΟΚ. Στο στόχαστρό της βρέθηκαν κυρίως Δούκας, Ανδρουλάκης και Γερουλάνος ενώ κάλεσε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να προσέλθει μαζικά στις κάλπες.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου επιτέθηκε κυρίως στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο κατάφερε να εκνευρίσει με δηλητηριώδη σχόλια, όπως για την λειτουργία του κόμματος και την χρονική συγκυρία της κατάθεσης πρότασης μομφής. Σημείωσε πως η τηλεμαχία έγινε επειδή εκείνη είχε βγει πρώτη το βράδυ των εκλογών να θέσει θέμα αποτελέσματος.

Ο Μιχάλης Κατρίνης ακολούθησε την γραμμή που χάραξε ο ίδιος εξαρχής κινούμενος σε υψηλούς τόνους στα εθνικά θέματα και για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ ενώ συγκρούστηκε με τον Ν. Ανδρουλάκη.

Αιχμές και «πυρά» μεταξύ των υποψηφίων

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε στα «πυρά» της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Χάρη Δούκα, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι δεν λειτούργησε με επιλογή του τα όργανα του κόμματος. Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι σήμερα το ακούει η κοινωνία και συνεχίζοντας την ίδια πορεία με διόρθωση λαθών και επικοινωνιακή δυναμική μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, είχε θερμή συζήτηση με τον Χάρη Δούκα. Ο δεύτερος είπε ότι μπορεί να τα καταφέρει και ως δήμαρχος και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καταλόγισε στον κ. Ανδρουλάκη βαριές ευθύνες για την λειτουργία του. Από τη πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε στον Χάρη Δούκα πως είναι ευνοημένος γιατί εκείνος τον πρότεινε και τον στήριξε για δήμαρχο Αθηναίων και ότι «δεν είναι Μιτεράν, Βίλυ Μπραντ και Ερντογάν», όπως είχε δηλώσει. « Είναι απρέπεια αυτό που έκανες . Κατέβηκα στη ΚΕΔΕ γιατί δεν συγκρότησες ποτέ Τομέα Αυτοδιοίκησης», απάντησε ενοχλημένος ο Χάρης Δούκας.

Γεμάτος αιχμές ήταν και ο διάλογος ανάμεσα σε Άννα Διαμαντοπούλου και Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος την επέκρινε ότι απουσίαζε όλα αυτά τα χρόνια από τις μάχες που έδινε το ΠΑΣΟΚ. «Άλλοι πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι στη ΝΔ . Εγώ δεν πήγα πουθενά, έμεινα στη παράταξη. Είπα όχι στη κομματική γιατί υπάρχει κι άλλη ζωή έξω από αυτήν», της είπε.

Από τη πλευρά της η Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε πως στόχος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα, άφησε αιχμές για τις εσωκομματικές κόντρες των υπολοίπων υποψηφίων, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να μιλήσει για το μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]