«Ένεση» ρευστότητας για δημοσίους υπαλλήλους: Έρχεται νέο πακέτο φθηνών δανείων

25 Σεπτεμβρίου 2024

«Ένεση» ρευστότητας για δημοσίους υπαλλήλους: Έρχεται νέο πακέτο φθηνών δανείων

Νέος γύρος χαμηλότοκου δανεισμού θα «τρέξει» μέχρι το τέλος του έτους από το ΜΤΠΥ.

Ένα πραγματικό «κύμα» αιτήσεων κλήθηκε να διαχειριστεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, μετά την απόφαση του να χορηγήσει χαμηλότοκα δάνεια στους δημοσίους υπαλλήλους. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είχε παγώσει από το 2010 και ενεργοποιήθηκε εκ νέου, με στόχο να δώσει ρευστότητα έως 10 εκατ. ευρώ σε εργαζόμενους του δημοσίου.

Το συγκεκριμένο δάνειο χορηγείται με…fast track διαδικασίες και έχει σταθερό επιτόκιο 7%, ενώ η παρακράτηση των 36 δόσεων γίνεται αυτόματα από το ΜΤΠΥ από τη μηνιαία μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτά είναι και τα βασικά πλεονεκτήματα που οδήγησαν σε καταιγισμό αιτήσεων, με 2.146 δημοσίους υπαλλήλους να παίρνουν το «μαγικό χαρτάκι» για την είσπραξη των χρημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό του κάθε δανείου επιλέγεται από τον ίδιο τον μέτοχο και αντιστοιχεί σε έναν ή δύο ή τρεις βασικούς ακαθάριστους μισθούς. Στην πρώτη φάση του προγράμματος προκύπτει ότι το μέσο δάνειο που χορηγήθηκε κινείται στην περιοχή των 4.000 ευρώ, ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο στις δύσκολες εποχές που βιώνουν εργαζόμενοι λόγω της ακρίβειας και της μακράς οικονομικής κρίσης.

Οι περιοχές με τις περισσότερες αιτήσεις

Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία που έχει στα χέρια του το ΜΤΠΥ, η πλειονότητα των αιτήσεων καταγράφηκε σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Λάρισα και Μαγνησία, ενώ ιδιαιτέρως «ζεστό» ήταν το ενδιαφέρον των εργαζόμενων σε παιδεία και υγεία. Πιο συγκεκριμένα, υπέβαλαν αιτήσεις 332 διαφορετικοί φορείς, από τους οποίους η πλειονότητα ανήκει στην Παιδεία (43,1%) (κυρίως διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), ενώ ακολουθούν οι φορείς της Υγείας κατά 26,5% (εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας).

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr η διοίκηση του ΜΤΠΥ, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες ανάγκες των εργαζόμενων, έχει «κλειδώσει» για την ερχόμενη τριετία ένα σημαντικό ποσό το οποίο θα διατίθεται σταδιακά μέσω αυτής της οδού στους δημοσίους υπαλλήλους.

Μάλιστα, αν «τρέξει» γρήγορα ο πρώτος κύκλος δανειοδότησης και πληρωθούν οι πρώτοι 2.146 δημόσιοι υπάλληλοι, η διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων θα επιχειρήσει να… μοιράσει ακόμη 10 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μια μικρή «ανάσα» ρευστότητας μέχρι τα Χριστούγεννα.

Οι προϋποθέσεις για τα χαμηλότοκα δάνεια του ΜΤΠΥ

Αίτηση θα μπορούν να υποβάλουν οι μέτοχοι που έχουν τουλάχιστον διετή συμμετοχή στο ΜΤΠΥ, δεν οφείλουν ποσό από το δικαίωμα εγγραφής στο Ταμείο, οι μηνιαίες κρατήσεις τους διενεργούνται και αποδίδονται στο ΜΤΠΥ και δεν είναι άνω των 59 ετών.

Δάνεια από το ΜΤΠΥ δικαιούνται μόνο οι εν ενεργεία μέτοχοι (τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, προαιρετικά μετέχοντες υπάλληλοι ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, το προσωπικό (πολιτικό και ένστολο) του πυροσβεστικού σώματος, καθώς και το πολιτικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και οι αστυνομικοί που έχουν υπαχθεί στα ασφαλιστικά ταμεία της πρώην Αστυνομίας Πόλεων), στους οποίους διενεργούνται τακτικές κρατήσεις στη μισθοδοσία τους υπέρ ΜΤΠΥ και που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

flash.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]