Φθινοπωρινή ισημερία 2024: Η επίσημη έναρξη του Φθινοπώρου

21 Σεπτεμβρίου 2024

Φθινοπωρινή ισημερία 2024: Η επίσημη έναρξη του Φθινοπώρου

Κατά τη διάρκεια της ισημερίας, η ημέρα και η νύχτα έχουν σχεδόν ίση διάρκεια, αλλά από αυτό το σημείο και μετά, η νύχτα αρχίζει να μεγαλώνει και η μέρα να μικραίνει.

Στην Ελλάδα, η ημέρα και η νύχτα δεν είναι ακριβώς ίσες κατά την επίσημη ημέρα της ισημερίας, όπως συμβαίνει στον ισημερινό. Η «ίση μέρα-ίση νύχτα» συμβαίνει λίγες ημέρες πριν ή μετά την ισημερίαανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία.

Αύριο Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 15:43 (ώρα Ελλάδας), θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία, σηματοδοτώντας και επίσημα την έναρξη του Φθινοπώρου.

Η φθινοπωρινή και η εαρινή ισημερία καθορίζουν την έναρξη των δύο μεταβατικών εποχών, του Φθινοπώρου και της Άνοιξης αντίστοιχα, ενώ τα ηλιοστάσια σηματοδοτούν την έναρξη του Χειμώνα και του Καλοκαιριού.

Φθινοπωρινή Ισημερία 2023 - ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Η ισημερία είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, όταν η Γη περνά από τα σημεία τομής της εκλειπτικής τροχιάς της με τον ουράνιο ισημερινό.

Αυτά τα αστρονομικά σημεία, που συμβολίζονται διεθνώς με τα γράμματα γ και γ΄, ορίζουν τη στιγμή κατά την οποία η γραμμή Ήλιου-Γης είναι κάθετη στον άξονα περιστροφής της Γης, με αποτέλεσμα η ημέρα και η νύχτα να έχουν ίση διάρκεια σε κάθε σημείο της γήινης επιφάνειας.

Φθινοπωρινή Ισημερία | Δημ. Σχ. Μακρυγιάλου Πιερίας - Primary School of  Makrygialos

Οι ισημερίες συμβαίνουν γύρω στις 21 Μαρτίου (εαρινή) και 23 Σεπτεμβρίου (φθινοπωρινή).

Ο όρος ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ ο διεθνής όρος equinox προέρχεται από τα λατινικά aequus (ίσος) και nox (νύχτα).

Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία αφορούν κυρίως το βόρειο ημισφαίριο, καθώς στο νότιο ημισφαίριο οι εποχές είναι αντίθετες. Στους πόλους, η ισημερία δεν έχει πρακτική έννοια, ενώ στον ισημερινό, οι συνθήκες της ισημερίας είναι συνεχείς.

Από αστρονομική άποψη, η ισημερία συμβαίνει όταν το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα ενός συγκεκριμένου τόπου, με τις ηλιακές ακτίνες να πέφτουν κάθετα στον ισημερινό.

Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο και την κλίση του άξονα της, με αποτέλεσμα να αλλάζει η διάρκεια της ημέρας.

Η ισημερία παρατηρείται σε όλους τους πλανήτες που παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής τους σε σχέση με το επίπεδο περιφοράς τους, και αποτελεί βασικό φαινόμενο σε κάθε ηλιακό σύστημα.

Ίση σε διάρκεια ημέρα με νύκτα, δηλαδή Ισόφως , θα έχουμε μερικές ημέρες μετά, στις 25/9, ισόφως έχουμε πάντα λίγες ημέρες μετά την Φθινοπωρινή ισημερία και λίγες πριν την Εαρινή!

ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!

Φθινοπωρινη ισημερία: Αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο την Παρασκευή -  ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]