Ηλεκτρονικό στικ νικοτίνης έστειλε μαθητή στο νοσοκομείο

20 Σεπτεμβρίου 2024

 Ηλεκτρονικό στικ νικοτίνης έστειλε μαθητή στο νοσοκομείο

Τα λεγόμενα “στικάκια” ή τα “snus” όπως είναι διεθνώς γνωστά, είναι μία άκαπνη, υγρή σκόνη καπνού, που τοποθετείται μέσα από το επάνω χείλος. Tα στικ νικοτίνης κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές, τσίχλες, καραμέλες, αυτοκόλλητα.

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση πως μαθητής ιδιωτικού σχολείου κατέληξε στο νοσοκομείο , με έντονα συμπτώματα αδιαθεσίας μετά από χρήση ηλεκτρονικού στικ νικοτίνης.

Επικίνδυνο για την υγεία το ηλεκτρονικό τσιγάρο με ή χωρίς νικοτίνη: Νέα  στοιχεία της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας | Hellasjournal.com

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το στικ χορηγήθηκε στον μαθητή από έναν συμμαθητή του. Τα στικ νικοτίνης ή αλλιώς Snus άλλαξαν χέρια μέσα στις τουαλέτες , λέει στο ένας άλλος γονέας που επικοινώνησε με το Protothema.

Το συμβάν προκάλεσε αναστάτωση τόσο στο σχολικό περιβάλλον όσο και στις οικογένειες των μαθητών, καθώς το αγόρι παρουσίασε έντονα συμπτώματα αδιαθεσίας. Ένας γονέας, του οποίου το παιδί φοιτά στο ίδιο σχολείο, περιέγραψε την κατάσταση του μαθητή λέγοντας ότι “άσπρισε, κοκκίνισαν τα μάτια του σαν να τρέχουν αίμα και έπειτα λιποθύμησε”. Το παιδί μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Οι γιατροί του νοσοκομείου διενήργησαν τις απαραίτητες εξετάσεις και το παιδί υποβάλλεται σε θεραπεία, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του. 

Τα λεγόμενα “στικάκια” φτιάχνονται από ψιλοκομμένο, καπνό, νερό, αλάτι και αρωματικές ύλες (έχει διάφορες γεύσεις, όπως μέντα και φρούτα). Η χρήση τους γίνεται από ενήλικα άτομα που θέλουν να μειώσουν το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης διατηρείται στο στόμα για 15 λεπτά μέχρι να αισθανθεί ο χρήστης ένα ελαφρύ μούδιασμα. 

Τα υποκατάστατα αυτά κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές, όπως αυτοκόλλητα, σπρέι, τσίχλες, καραμέλες, ακόμη και σε μορφή πλαστικού τσιγάρου που περιλαμβάνει αμπούλα νικοτίνης και χορηγούνται σε συγκεκριμένες δοσολογίες σε καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.

Δώδεκα νεκροί από ηλεκτρονικό τσιγάρο στις ΗΠΑ

Για τα “στικάκια” ή snus πρέπει να γίνεται σωστή χρήση, σύμφωνα με τις οδηγίες, όπως δηλαδή συμβαίνει και με τα φάρμακα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να δημιουργηθούν παρενέργειες όπως συνέβη και με τον μαθητή

 Για αυτά τα σκευάσματα απαγορεύεται η χρήση τους από ανηλίκους, με την συγκεκριμένη περίπτωση να αναδεικνύει την επικινδυνότητα των προϊόντων αυτών όταν φτάνουν στα χέρια ανηλίκων. 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]