Υπογράφηκαν συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου στον τομέα των μεταμοσχεύσεων

19 Σεπτεμβρίου 2024

Υπογράφηκαν συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου στον τομέα των μεταμοσχεύσεων

Σκοπός είναι η αύξηση του ποσοστού επιτυχίας των συγκεκριμένων επεμβάσεων για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Δαμιανός υπέγραψαν σήμερα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024, δύο Συμφωνίες Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και στον τομέα των διασταυρούμενων μεταμοσχεύσεων νεφρού.

Μέσω αυτών των συμφωνιών, σημείωσε ο κ. Δαμιανός, «ενισχύεται η συνεργασία μας με το Υπουργείο Υγείας της Ελληνικής Δημοκρατίας, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών μας και την αύξηση των πιθανοτήτων εξεύρεσης συμβατών δοτών».

Η πρώτη συμφωνία, όπως είπε, αφορά τις διασταυρούμενες μεταμοσχεύσεις νεφρού. Πρόκειται, πρόσθεσε, για μία πρωτοβουλία που θα επιτρέψει την ανταλλαγή οργάνων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σε περιπτώσεις ασυμβατότητας μεταξύ δότη και λήπτη, προσφέροντας μια νέα λύση σε ασθενείς που διαφορετικά θα δυσκολεύονταν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Αυτή η συνεργασία αναμένεται, σημείωσε, να αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας τέτοιων επεμβάσεων και να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών μας.

«Η δεύτερη συμφωνία, στον τομέα των μεταμοσχεύσεων πνευμόνων, θεσπίζει το πλαίσιο για τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων σε ενήλικες Κύπριους ασθενείς στις μονάδες μεταμόσχευσης της Ελλάδας. Επίσης, περιλαμβάνει τη δυνατότητα προσφοράς οργάνων που δεν αξιοποιούνται στην Κύπρο προς τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Αυτή η διευθέτηση εξασφαλίζει ότι τα διαθέσιμα όργανα θα αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με την Ελλάδα».

Οι συμφωνίες αυτές, κατέληξε ο Υπουργός, «αποτελούν ένα καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης και την προώθηση της συνεργασίας με άλλες χώρες στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, προς όφελος των ασθενών μας ».

Σήμερα είμαστε εδώ για να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας για το κομμάτι των μεταμοσχεύσεων και θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΕΟΜ (Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) που έχει συμβάλει στο να φτάσουμε εδώ σήμερα, αλλά και όλη την ομάδα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα”, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

“Και φυσικά, θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό κ. Μάριο Θεμιστοκλέους ο οποίος με την τριπλή ιδιότητα του ως Υφυπουργός Υγείας, ως γιατρός αλλά και ως καταγόμενος από την Κύπρο, έχει δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να προχωρήσει αυτό πολύ γρήγορα. Θέλω, επίσης, να πω ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να είναι η αρχή πολλών συμφωνιών. Εμείς στηρίζουμε πάντα τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Τέλος, θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους Κύπριους συμπατριώτες μας ότι η Ελλάδα είναι εδώ για να βοηθήσει σε όποια δύσκολη στιγμή και όποιον βρίσκεται σε ανάγκη”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]