Δεύτερο κύμα εκρήξεων στο Λίβανο – 2Ο νεκροί και 450 τραυματίες

19 Σεπτεμβρίου 2024

Δεύτερο κύμα εκρήξεων στο Λίβανο – 2Ο νεκροί και 450 τραυματίες

Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν σε ένα νέο κύμα εκρήξεων συσκευών επικοινωνίας σήμερα στον Λίβανο.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 450 και πλέον τραυματίστηκαν στο νέο κύμα εκρήξεων συσκευών επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ χθες Τετάρτη στον Λίβανο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Βηρυτό, την επομένη των πολύνεκρων εκρήξεων βομβητών, χρησιμοποιούμενων επίσης από μέλη του κινήματος που πρόσκειται στο Ιράν.

Εκρήξεις σημειώθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς και στο νότιο και ανατολικό Λίβανο. Όλες αυτές οι περιοχές είναι προπύργια της Χεζμπολάχ.

Λίβανος: 20 νεκροί και πάνω από 450 τραυματίες στο νέο κύμα εκρήξεων |  Lykavitos.gr

Μια πηγή ασφαλείας τόνισε στο Reuters ότι πολλοί από τους τραυματίες τραυματίστηκαν στο στομάχι και στα χέρια.

Μετά τον σημερινό δεύτερο γύρο εκρήξεων, και οι δύο εξηγήσεις εξακολουθούν να είναι πιθανές. Αυτό που είναι σίγουρο, πάντως, είναι πως το Ισραήλ προσπαθεί να παραλύσει τη Χεζμπολάχ. Με όλους τους βομβητές και τα γουόκι-τόκι πλέον να θεωρούνται δυνητικά θανατηφόρες συσκευές, η ικανότητα της Χεζμπολάχ να επικοινωνεί με τα μέλη της πλήττεται καταστροφικά.

Το Ισραήλ μπορεί να ελπίζει ότι, αποδεικνύοντας πόσο εκτεθειμένες είναι οι επικοινωνίες της Χεζμπολάχ, η τρομοκρατική ομάδα θα διστάσει -ή απλά θα δυσκολευτεί πολύ- να εξαπολύσει περαιτέρω διασυνοριακές επιθέσεις. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Το σημερινό συμβάν έρχεται την επομένη της πρωτοφανούς επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυμάτισε σχεδόν 2.800 σε ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών σε προπύργια της Χεζμπολάχ σε αυτά τα ίδια οχυρά του ισχυρού φιλοϊρανικού κινήματος, σύμφωνα με τις αρχές.

Σήμερα, οι ασύρματοι πομποδέκτες εξερράγησαν ταυτόχρονα στα νότια προάστια της Βηρυτού, την ώρα που γινόταν η κηδεία τεσσάρων μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν στις χθεσινές εκρήξεις.

Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτά τα αιματηρά συμβάντα αλλά η προϊστορία, όλες οι ενδείξεις, καθώς και οι εχθροί του Ισραήλ, δείχνουν το εβραϊκό κράτος ως εγκέφαλο και σχεδιαστή αυτών των επιθέσεων που κλιμακώνουν επικίνδυνα την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Εταιρεία  – φάντασμα

Αναφορικά με την χθεσινή επίθεση, η Χεζμπολάχ είχε προμηθευτεί 5.000 βομβητές, προκειμένου τα μέλη της να μην επικοινωνούν με τηλέφωνο. Ήταν μοντέλο της ταϊβανέζικης εταιρείας Gold Apollo, η οποία όμως υποστηρίζει ότι δεν τους κατασκεύασε η ίδια, αλλά μία ουγγρική εταιρεία – φάντασμα με την οποία συνεργάζεται στη Βουδαπέστη. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η εταιρεία BAC δεν έχει εργοστάσιο στην Ουγγαρία.

Όπου και εάν κατασκευάστηκαν το μόνο βέβαιο είναι πως πριν φτάσουν στον Λίβανο, είχε «φυτευτεί» στις συσκευές εκρηκτικό υλικό.

Η ταπεινωτική για τη λιβανέζικη οργάνωση διήμερη επίθεση έχει άφησε πίσω της μέχρι στιγμής τουλάχιστον 26 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και 2 παιδιά, και πάνω από 3.200 τραυματίες. Ορισμένα θύματα έχουν τυφλωθεί, ενώ άλλα ακρωτηριάστηκαν.

Σήμερα ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, θα απευθύνει διάγγελμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]