΄Επεσαν οι υπογραφές για την παραχώρηση της Αττικής οδού στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

12 Σεπτεμβρίου 2024

΄Επεσαν οι υπογραφές για την παραχώρηση της Αττικής οδού στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Το Ελληνικό Δημόσιο υπέγραψε νέα μακροχρόνια σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού με τη ΓΕΚ Τέρνα. Το τίμημα παραχώρησης για τα επόμενα 25 χρόνια φτάνει τα 3,27 δισ. ευρώ και είναι το υψηλότερο που έχει εισπράξει ποτέ το ΤΑΙΠΕΔ.

Υπογράφτηκε από τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και Υποδομών & Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΙΠΕΔ, η νέα 25ετής σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η νέα σύμβαση είναι ύψους 3,27 δισ. ευρώ ενώ ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει για 25 χρόνια την εκμετάλλευση της Αττικής Οδού.

Έπεσαν οι υπογραφές για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

Οι υπογραφές έρχονται κάτι λιγότερο από ένα μήνα από την εκπνοή της προηγούμενης σύμβασης με Παραχωρησιούχους το σχήμα ‘Ακτωρ Παραχωρήσεις- Άβαξ, καθώς αυτή λήγει στις 6 Οκτωβρίου 2024. Η μετάβαση βεβαίως στο νέο Παραχωρησιούχο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που ως γνωστόν επικράτησε στο σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ με προσφορά 3,27 δισ. ευρώ δε γίνεται αυτόματα, καθώς μεσολαβούν σημαντικά βήματα μέχρι την ολοκλήρωση του οικονομικού κλεισίματος.

Η σύμβαση αναμένεται να οδηγηθεί προς κύρωση από τη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ολοκληρωθούν επιμέρους νομικές εκκρεμότητες και προαπαιτούμενα. Στο κενό που δημιουργείται μεταξύ των δύο Παραχωρησιούχων, η Αττική Οδός θα επιστρέψει στο δημόσιο, το οποίο θα εισπράττει και τα διόδια. Ο λειτουργός του έργου ωστόσο αναμένεται να οριστεί άμεσα.

Υπενθυμίζεται δε ότι ανεξάρτητα με την πορεία και τη διάρκεια της μεταβίβασης από τις 6 Οκτωβρίου 2024, το κόμιστρο διέλευσης της Αττικής Οδού θα μειωθεί σε 2,5 ευρώ από 2,8 ευρώ που είναι σήμερα και θα διατηρηθεί σ’αυτό το επίπεδο για τα πρώτα χρόνια της Παραχώρησης, όπως εξάλλου προβλέπεται και στη σχετική σύμβαση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]