Η διδασκαλία της Μαρίας Γιαχαλή λάμπει σαν χρυσό σε Ελλάδα και Κύπρο!

5 Σεπτεμβρίου 2024

Άραγε, όταν ένα μικρό παιδί αποφασίζει να ασχοληθεί με την εκπαίδευση και την διδασκαλία, τι να ονειρεύεται σαν κορυφή της επιτυχίας του; Να το αγαπούν οι μαθητές του; Να κάνει το μάθημα παιχνίδι και να διασκεδάζει μαζί τους στην τάξη; Να τους βλέπει να αριστεύουν στις εξετάσεις;

Είμαι σίγουρος, ότι δεν θα περνούσε –ούτε στιγμή– από το μυαλό αυτού του παιδιού, να έχει καταφέρει όλα τα παραπάνω και να πάρει χρυσό βραβείο για τον δημιουργικό τρόπο διδασκαλίας του!

Του Αναστάση Ατζάμπου

Το χρυσό βραβείο ήρθε χωρίς να το επιδιώξει

Η Μαρία Γιαχαλή, γνωστή για τη δημιουργικότητα και το πάθος της στην εκπαίδευση, κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή των ELT Excellence Awards σε Ελλάδα και Κύπρο, για την Αριστεία στον τρόπο διδασκαλίας ξένων γλωσσών που εφαρμόζει στο εκπαιδευτικό της κέντρο.

Ένα χρυσό βραβείο, που δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός της να το κερδίσει, όμως το ήθελε πολύ και η αγάπη της για τους μαθητές της και την πραγματική εκπαίδευση τους, το έφεραν στα χέρια της.

Γιατί το αξίζει!

Πλέον η ίδια ξεκινά ένα διαφορετικό ταξίδι, αυτό της ενημέρωσης των συναδέλφων της, για τον πρωτοποριακό της τρόπο με πρώτη στάση της την Κυριακή που μας πέρασε, στο ELT Foreign Language Forum στο Royal Olympic Hotel, όπου μοιράστηκε τις ιδέες, τις εμπειρίες και τις γνώσεις της για την διδασκαλία των μαθητών (https://www.facebook.com/frontistirio.mariagiachali/videos/421226073773784)

Στη συνέντευξη που μου παραχώρησε, μοιράστηκε τις σκέψεις της για τη διάκριση που πέτυχε αλλά και τη φιλοσοφία της διδασκαλίας της:

“Η βράβευση αυτή είναι μια τεράστια αναγνώριση για το έργο που προσπαθώ να προσφέρω. Πιστεύω βαθιά ότι η μάθηση πρέπει να είναι διασκεδαστική, αλλά και ουσιαστική. Μέσα από τη μέθοδο διδασκαλίας “Learning while having fun” οι μαθητές μου εμπλέκονται ενεργά στη διαδικασία της μάθησης, αναπτύσσοντας τις γλωσσικές τους δεξιότητες με τρόπο φυσικό και ευχάριστο. Στην τάξη, χρησιμοποιούμε παιχνίδια ρόλων, δραστηριότητες καθημερινότητας και διαδραστικά μέσα που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και τη συνεργασία, σαν να είναι μια κοινότητα.

Π.χ. κάποιος εργάζεται στο μανάβικο, κάποιος στην τράπεζα ή το σούπερ μάρκετ και πρέπει να κάνουν αγοραπωλησίες μεταξύ τους, οπότε έτσι μαθαίνουν να χειρίζονται την ξένη γλώσσα, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι συμβαίνει” μου ανέφερε στην συνέντευξη που μου παραχώρησε στην εκπομπή μου.

“Οι μαθητές δεν νιώθουν ότι είναι ‘κολλημένοι’ σε βιβλία και θεωρίες αλλά βιώνουν τη γλώσσα μέσα από εμπειρίες που τους διασκεδάζουν και τους εμπνέουν. Κάθε μάθημα είναι μια περιπέτεια, όπου ο στόχος είναι να αισθάνονται άνετα με τη γλώσσα και να αποκτούν αυτοπεποίθηση”.

Η συμβολή της στην εκπαίδευση είναι ανεκτίμητη και η αναγνώριση που λαμβάνει είναι πλήρως δικαιολογημένη θα έλεγα.

Έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδυάζουν τη γλώσσα με πολιτιστικά στοιχεία, επιτρέποντας στους μαθητές να κατανοήσουν βαθύτερα την κουλτούρα των χωρών των οποίων μαθαίνουν τη γλώσσα!

Τι περισσότερο μπορεί χρειάζονται τα παιδιά μας για να διδαχθούν μια ξένη γλώσσα;

Τίποτα.

Ακολουθήστε στο Instagram

https://www.instagram.com/maria.giachali.school

και στο facebook

https://www.facebook.com/frontistirio.mariagiachali

Ακούστε ξανά ολόκληρη την συνέντευξη:


[There are no radio stations in the database]