Αποενοχοποιείται η χρήση κινητού για τον Καρκίνο του εγκεφάλου

4 Σεπτεμβρίου 2024

Αποενοχοποιείται η χρήση κινητού για τον Καρκίνο του εγκεφάλου

Η νέα ανασκόπηση ερευνών μας επιβεβαιώνει ότι οι ανησυχίες μας για τον καρκίνο του εγκεφάλου από τα κινητά τηλέφωνα είναι αβάσιμες.

Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και του κινδύνου καρκίνου του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση των διαθέσιμων δημοσιευμένων στοιχείων παγκοσμίως, η οποία διενεργήθηκε με εντολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Έρευνα: Τα κινητά δεν προκαλούν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου  | Έθνος

Η πιο πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση για τις επιπτώσεις της έκθεσης σε ραδιοκύματα, που ανατέθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment International, ρίχνει φως στο ζήτημα που βασανίζει πολλούς από εμάς: Μπορεί να συνδέονται τα κινητά τηλέφωνα με τον καρκίνο του εγκεφάλου;

Η ανησυχία προήλθε από το γεγονός ότι τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται κοντά στο κεφάλι και εκπέμπουν ραδιοκύματα, μια μορφή μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Ειδικά το 2011, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) είχε κατατάξει τα ραδιοκύματα ως «πιθανό καρκινογόνο», μια κίνηση που είχε προκαλέσει ανησυχία.

Ωστόσο, αυτή η νέα ανασκόπηση, που εξετάζει πάνω από 5.000 μελέτες, διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου του εγκεφάλου. Ειδικότερα, δεν παρατηρήθηκε κανένας κίνδυνος ακόμα και για τη μακροχρόνια χρήση των κινητών, δηλαδή για χρήση δέκα ή περισσότερων ετών.

Οι χρήστες κινητού τηλεφώνου δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στον  εγκέφαλο | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η συστηματική ανασκόπηση βασίζεται σε νεότερα και πληρέστερα δεδομένα, που επιβεβαιώνουν ότι τα υπάρχοντα εθνικά και διεθνή όρια ασφαλείας είναι προστατευτικά. Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν χαμηλής έντασης ραδιοκύματα, κάτω από αυτά τα όρια, χωρίς να υπάρχει απόδειξη ότι επηρεάζουν την υγεία μας.

Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε την έρευνα, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται γρήγορα και η χρήση των ραδιοκυμάτων ποικίλλει. Οι επιστήμονες πρέπει να διασφαλίσουν ότι η έκθεση σε ραδιοκύματα παραμένει ασφαλής για την ανθρώπινη υγεία.

Αυτό που είναι σημαντικό να κρατήσουμε είναι ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχουν αποδείξεις για αρνητικές επιπτώσεις από τα κινητά τηλέφωνα.

Η νέα ανασκόπηση ερευνών μας επιβεβαιώνει ότι οι ανησυχίες μας για τον καρκίνο του εγκεφάλου από τα κινητά τηλέφωνα είναι αβάσιμες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]