Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Επεκτείνεται σε τουρισμό και εστίαση -Τσουχτερά πρόστιμα

3 Σεπτεμβρίου 2024

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Επεκτείνεται σε τουρισμό και εστίαση

Επεκτείνεται εντός του Σεπτεμβρίου , με στόχο τον περιορισμό της «μαύρης» εργασίας και την πάταξη του φαινομένου των απλήρωτων υπερωριών.

Εντός Σεπτεμβρίου ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, με υποχρεωτική χρήση στη νέα τουριστική σεζόν.

Η επέκταση στους συγκεκριμένους κλάδους θα δοκιμάσει τον θεσμό της Ψηφιακής Κάρτας, καθώς από τους ελέγχους της επιθεώρησης εργασίας είναι οι κλάδοι όπου διαπιστώνονται οι περισσότερες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Πρόκειται για 600.000 εργαζόμενους οι οποίοι θα προστεθούν στους ήδη 800.000 εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στον θεσμό της ΨΚΕ, μεταξύ των οποίων είναι οι πολυπληθείς απασχολούμενοι σε λιανεμπόριο και σε βιομηχανία.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, εντός Σεπτεμβρίου αναμένονται οι ανακοινώσεις για την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας σε τουρισμό και εστίαση.

Η επέκταση θα είναι πιλοτική και στόχος είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2025, να εφαρμοστεί κανονικά στους συγκεκριμένους κλάδους και να καλύψει την ερχόμενη θερινή τουριστική σεζόν.

Οι επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης θα έχουν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν για την εφαρμογή της ΨΚΕ και, αυτό, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, δεν θα υπάρχει λόγος και χώρος για αιτήματα παράτασης.

Τσουχτερά θα είναι τα πρόστιμα για τους επαγγελματίες:

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση  σχετικά με την κατηγοριοποίηση παραβάσεων και καθορισμός ύψους προστίμων που επιβάλλονται από την Επιθεώρηση Εργασίας για παραβάσεις:
α) Κοινής εργατικής νομοθεσίας,
β) βίας και παρενόχλησης στην εργασία,
γ) συστήματος ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς και
δ) για ευθέως αποδεικνυόμενες παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας και υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας οι παραβάσεις στην περίπτωση που εργοδότης απέχει από την εφαρμογή του συστήματος ή δεν το εφαρμόζει ορθά χαρακτηρίζονται πολύ υψηλές.
Επίσης, για κάθε περίπτωση απόκλισης της καταγραφής του χρόνου εργασίας από τον πραγματικό χρόνο εργασίας επιβάλλεται πρόστιμο 3.000€. Εάν ο εργοδότης παρεμποδίζει την απόδειξη του πραγματικού χρόνου εργασίας εξαλείφοντας τα στοιχεία το πρόστιμο είναι 4.000€.
 
Όπως προβλέπει ο νόμος 4808/2021 στην περίπτωση που δεν ενεργοποιείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.500€. Όπως είναι ήδη γνωστό, αναγνωρίζοντας τυχόν προβλήματα που μπορούν να ανακύψουν κατά την εφαρμογή του νέου συστήματος η επιβολή προστίμων για την μη ενεργοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας ξεκινά μετά την παρέλευση διμήνου από την ημερομηνία υποχρεωτικής εφαρμογής της ανά κλάδο.

Σχετικά με τη βία και παρενόχληση τα πρόστιμα διακρίνονται:

  • Σε αυτά που έχουν προληπτικό χαρακτήρα, όταν δηλαδή ο εργοδότης δεν λαμβάνει τα προβλεπόμενα μέτρα ή δεν υιοθετεί πολιτικές στην επιχείρησή του για να αποφεύγονται περιστατικά βίας και παρενόχλησης. Στις περιπτώσεις αυτές κυμαίνονται –αναλόγως του μεγέθους της επιχείρησης- από 1.800 ως 8.000€.
  • Στα κατασταλτικά, όταν δηλαδή υπάρξει περιστατικό παραβίασης, οπότε αναλόγως της βαρύτητας της προσβολής μπορεί να επιβληθεί στον εργοδότη πρόστιμο από 2.000€ έως 10.500€, που είναι και το υψηλότερο πρόστιμο που προβλέπεται στην εργατική νομοθεσία. Επιπλέον, εάν ο εργοδότης δεν λαμβάνει μέτρα κατά του/ης καταγγελομένου/ης, ή αν ο/η καταγγέλων/ ουσα, έχει δυσμενή μεταχείριση έως και απόλυση εξαιτίας της καταγγελίας που έκανε, προβλέπεται επιβολή προστίμου από 4.000€.
     
    Εξυπακούεται ότι οι πράξεις βίας και παρενόχλησης εξακολουθούν να διώκονται και να τιμωρούνται και με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις του Αστικού και Ποινικού δικαίου. Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις καταγγελίες για βία και παρενόχληση στους χώρους εργασίας ισχύει η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης, δηλαδή ο καταγγελλόμενος καλείται να αποδείξει ότι δεν συνέτρεξαν οι σχετικές περιστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]