Eπιχειρήσεις: Υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές 

2 Σεπτεμβρίου 2024

Eπιχειρήσεις: Υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές 

Υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές των επιχειρήσεων από το Ιανουάριο του 2025

Τέσσερεις μήνες πριν μπει το 2025 και ένα από τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου για να τεθεί σε ισχύ το νέο έτος, είναι και το θέμα της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές που θα κάνουν μεταξύ τους οι επιχειρήσεις.

Αρχικά, η υποχρέωση για ηλεκτρονικά τιμολόγια θα αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ σταδιακά θα επεκταθεί και στις μικρότερες, ανάλογα με τον τζίρο τους. Το σχέδιο προβλέπει ότι τελικά το μέτρο θα εφαρμοστεί και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια από το 2025 στις επιχειρήσεις -  Grevenamedia.gr - 24 ώρες Τοπικές ειδήσεις Δυτ Μακεδονίας

Η τελική απόφαση για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αναμένεται στο τέλος του έτους, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένει την έγκριση από τις Βρυξέλλες για την καθολική υποχρέωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Παράλληλα, πολλές επιχειρήσεις ήδη χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τιμολόγια, απολαμβάνοντας τα φορολογικά κίνητρα που λήγουν φέτος, με πιθανότητα παράτασης ορισμένων από αυτά, όπως η ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ.

Τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις που επιλέγουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου, έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:

  1. Η πενταετής προθεσμία που έχει η φορολογική διοίκηση για την έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου, μειώνεται κατά 2 έτη.
  2. Ο χρόνος επεξεργασίας των αιτημάτων επιστροφής φόρου μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες.
  3. Η δαπάνη για την αρχική προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού για την ηλεκτρονική τιμολόγηση αποσβένεται πλήρως το έτος που πραγματοποιείται, με προσαύξηση κατά 100%.
  4. Η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων αυξάνεται κατά 100% και αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης για το πρώτο έτος εφαρμογής.

Η φορολογική διοίκηση έχει ξεκινήσει ενημερώσεις προς τις επιχειρήσεις σχετικά με τα οφέλη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, η οποία θα καταστεί υποχρεωτική από τον Ιανουάριο του 2025.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]