Τριαντόπουλος: Ακόμα και εντός της επόμενης εβδομάδας η πρώτη αρωγή στους πυρόπληκτους

22 Αυγούστου 2024

Μέχρι σήμερα το πρωί έχουν υποβληθεί 22 οριστικοποιημένες αιτήσεις και 39 προσωρινές, στην πλατφόρμα που άνοιξε χθες το μεσημέρι σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Περιγράφοντας τα βήματα, ο κ. Τριαντόπουλος, εξήγησε πως μπαίνοντας στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του taxis, ο πολίτης θα δει τα ακίνητα που έχει δηλώσει ότι κατέχει στις περιοχές αυτές. Αν έχει ένα σπίτι με ζημιές, το επιλέγει και ύστερα επιλέγει και τον χαρακτηρισμό κόκκινο ή κίτρινο, που είναι οι δύο περιπτώσεις των ακατάλληλων προς χρήση ακινήτων και κάνει upload το έγγραφο της αυτοψίας που του έχουν δώσει τα κλιμάκια που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πεδίο.


Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του γενικού σαρώματος από προχθές με την παρουσία πάνω από 60 μηχανικών στα κλιμάκια που μεταβαίνουν σε όλες τις πληγείσες περιοχές.
 
Το έγγραφο της αυτοψίας, σημείωσε δεν το έχουν όλοι ακόμα, μάλιστα έχουν δοθεί τηλεφωνικές γραμμές σε κάθε δήμο για να απευθύνονται οι πολίτες, καθώς δεν εντοπίστηκαν όλοι ή δεν προχώρησαν σε δήλωση ή για κάποιο λόγο δεν ήταν στην περιοχή τους.

«Μάλιστα χτες στη σύσκεψη ήταν δήμαρχος που λέει, ήρθαν 3 ή 4, δεν θυμάμαι τον αριθμό επιπλέον ιδιοκτήτες σπιτιών που λείπανε για διακοπές, μας λέει ο δήμαρχος, έχουν επιστρέψει και τώρα θέλουν να πάει να τους γίνει η αυτοψία. Είναι το έγγραφο του ελέγχου της αυτοψίας που γράφει ότι έχει ελεγχθεί και έχει αυτές τις ζημιές και έχει και τον χαρακτηρισμό. Άρα ουσιαστικά είναι η διαβεβαίωση ότι το σπίτι για το οποίο ο καθένας αιτείται έχει πάθει όντως ζημιά, ο χαρακτηρισμός της ζημιάς. Οπότε στη διασταύρωση που γίνεται από τα κλιμάκια των υπηρεσιών μας, από τις υπηρεσίες μας, εδώ στο Υπουργείο, προχωράει η καταβολή της πρώτης αρωγής» ανέφερε.


Στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσει η χορήγηση της πρώτης αρωγής πριν τελειώσει το πρώτο δεκαήμερο από την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας, το οποίο δεδομένου ότι η πλατφόρμα άνοιξε χθες, συμπληρώνεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα. «Το έχουμε κάνει και στις άλλες των περιπτώσεων, καθώς δεν περιμένουμε να υποβληθούν όλες οι αιτήσεις» επισήμανε ο κ. Τριαντόπουλος, ενώ διαβεβαίωσε πως έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι.
«Η  πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή τουλάχιστον έως τις 4 του Σεπτέμβρη απλώς εμείς θέλουμε να γίνει όσο πιο γρήγορα για να δοθούν τα χρήματα, όσο πιο γρήγορα (…)  Συνήθως δίνουμε παρατάσεις. Απλώς πάντα η πρώτη ημερομηνία που βάζουμε την βάζουμε κοντά στην έναρξη για να σηματοδοτήσουμε λίγο και την ταχύτητα με την οποία θέλουμε να κινηθούμε και εμείς σαν κρατικός μηχανισμός δεν θέλουμε να υπάρξει. Και αναφέρομαι σε όλες τις πτυχές. Οπότε ο στόχος μας είναι να κινηθούμε όπως κάνουμε και τώρα, όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά δεν θα υπάρχει άγχος για τον πολίτη όσον αφορά την καταληκτική ημερομηνία» ανέφερε ο υφυπουργός.


[There are no radio stations in the database]