Τα ακατοίκητα νησιά της Αττικής με τις πανέμορφες παραλίες

14 Αυγούστου 2024

Τα ακατοίκητα νησιά της Αττικής με τις πανέμορφες παραλίες

Αν θέλετε να ζήσετε μια διαφορετική εμπειρία, ακόμα και αν είστε στην Αθήνα, μπορείτε να επισκεφτείτε ένα από τα παρακάτω ακατοίκητα νησάκια με τις απίθανες παραλίες που βρίσκονται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα.

Τα νησιά της Ελλάδας είναι δεκάδες και όχι μόνο αυτά που ξέρουμε ως μεγάλα και γνωστά. Υπάρχουν κι άλλες μικρές νησίδες οι οποίες δεν είναι γνωστές στους πολλούς όμως έχουν πανέμορφες παραλίες που πραγματικά αξίζει να τις δεις και να κολυμπήσεις στα υπέροχα νερά τους και όλα αυτά.. εδώ στα μέρη τα δικά μας..

Γνωστό και ως Γαϊδουρονήσι, το νησί Πάτροκλος βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την παραλία του Χάρακα, μία από τις ομορφότερες παραλίες της Αττικής. Σύμφωνα με την ιστορία, ονομάστηκε Πάτροκλος, από τον ναύαρχο του στόλου του Αιγυπτίου βασιλιά Πτολεμαίου. Όταν ο Πτολεμαίος κατά το Χρεμωνίδειο πόλεμο (267-261 π.Χ.) έστειλε το στόλο του για να συνδράμει τους Αθηναίους ενάντια στις επιδρομές του Αντιγόνου, ο Πάτροκλος είχε φτιάξει στο νησί αυτό το στρατόπεδό του.

Νησί Πάτροκλος

Εδώ, συνέβη στην Κατοχή και το πολύνεκρο ναυάγιο – γνωστό και ως ο «Ελληνικός Τιτανικός» – του νορβηγικού πλοίου «Όρια», το οποίο είχε επιταχθεί από τους Ναζί και δρούσε στα Δωδεκάνησα. Το πλοίο μετέφερε 4.115 Ιταλούς αιχμαλώτους από τη Ρόδο στην Πειραιά και οι περισσότεροι από αυτούς πνίγηκα, Τα απομεινάρια του ναυαγίου βρίσκονται σήμερα σε βάθος 28 έως 42 μέτρων. Η νήσος έχει ανακηρυχθεί από το 1998, αρχαιολογικός χώρος.

Ο Πάτροκλος διαθέτει βαθιά, πεντακάθαρα νερά κι έναν εκπληκτικό βυθό, ιδανικό για καταδύσεις. Η πρόσβαση στο νησάκι είναι εύκολη και δεν χρειάζεται να διαθέτετε δικό σας σκάφος, αφού στον Χάρακα μπορείτε να βρείτε βάρκα που θα σας μεταφέρει απέναντι.

Αν και βρίσκονται πολύ κοντά στη Βουλιαγμένη, το ακατοίκητο αυτό νησάκι παραμένει άγνωστο σε πολύ κόσμο. Ωστόσο, οι Φλέβες που είναι γνωστές και ως το «νησί των ΟΥΚάδων», είναι ένα απίστευτο μέρος που αξίζει να το επισκεφτείτε και να κολυμπήσετε στα νερά τους.

Νησί Φλέβες

Εξάλλου, εκεί κρύβεται μία από τις πιο ερημικές παραλίες της Αττικής, με έναν καταπληκτικό βυθό, που θα απολαύσουν οι λάτρεις των καταδύσεων. Σε αυτόν θα δείτε πληθώρα ψαριών, αλλά και το κουφάρι του πλοίου Παναγής, το οποίο βυθίστηκε τον Ιούνιο του 1984, μετά από βλάβη που παρουσίασε στο πηδάλιο και οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι το αναποδογύρισαν. Ευτυχώς, δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή.

Οι Φλέβες το 1920 πέρασαν στην ιδιοκτησία του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο τις μετέτρεψε σε οχυρό κατά τη δεκαετία του 1930. Εκεί, γινόταν η απαιτητική εκπαίδευση της ειδικής μονάδας βατραχανθρώπων (Ο.Υ.Κ.). Τα τελευταία χρόνια μπορούν οι απλοί πολίτες να επισκέπτονται το νησάκι για να κάνουν μπάνιο, αφού χαλάρωσε το στάτους των Φλεβών από το Πολεμικό Ναυτικό. Αν και και το δυτικό κομμάτι του νησιού παραμένει αυστηρά απαγορευμένο.

Η πρόσβαση στις Φλέβες γίνεται μόνο από θαλάσσης. Αν δεν διαθέτετε δικό σας σκάφος, υπάρχουν προγραμματισμένες εκδρομές από το Λαγονήσι, την Ανάβυσσο κ.α. που θα σας πάνε στον απάνεμο όρμο της βορειοανατολικής πλευράς, όπου υπάρχει η μοναδική παραλία του νησιού. Εδώ θα απολαύσετε τις βουτιές σας στα κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά του.

Λίγο πιο μακριά, ανάμεσα στην Αίγινα και το Αγκίστρι, βρίσκεται ένα ακατοίκητο από ανθρώπους νησάκι. Και λέμε από ανθρώπους, γιατί η Μονή κατοικείται από ζώα, που κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο απίστευτο και καταπράσινο αυτό μέρος. Ελάφια (ροδίτικου τύπου), αγριοκάτσικα κρι-κρι, παγώνια και σκίουροι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού και για την προστασία τους απαγορεύεται η διανυκτέρευση στη Μονή, ακόμα και αν μείνετε στο σκάφος σας.

Νησί Μονή

Την ημέρα, όμως, μπορείτε να το επισκεφτείτε και να απολαύσετε τις βουτιές σας με τους «κατοίκους» του νησιού να σας παρακολουθούν από απόσταση αναπνοής, αφού δεν φοβούνται την ανθρώπινη ύπαρξη. Βρίσκονται εδώ από το 1960, αφού μέχρι το 1990 το νησί ανήκε στην Ελληνική Περιηγητική Λέσχη, η οποία το εμπλούτισε με τη συγκεκριμένη πανίδα, ανακηρύσσοντάς το σε Πάρκο Φυσικής Εκτροφής Θηραμάτων.

Η Μονή αποτελεί ιδιοκτησία του μοναστηριού της Παναγίας Χρυσολεόντισσας. Η πλευρά που φαίνεται από την Αίγινα είναι βραχώδης κι έχει μια ανοργάνωτη παραλία με βαθιά νερά (κατάλληλη για όσους αγαπούν την απομόνωση και το υποβρύχιο ψάρεμα), όμως η άλλη πλευρά είναι πευκόφυτη και διαθέτει την αμμουδιά Όρμος της Σπηλιάς, οργανωμένη με καντίνα και ξαπλώστρες.

Το νησί προσφέρεται και για πεζοπορία. Μπορείτε να ανέβετε στο Παρατηρητήριο στο κέντρο της Μονής (υπολογίστε μία ώρα περίπου), με τη διαδρομή να είναι εκπληκτική, αφού θα διασχίσετε έναν λόφο με αγριελιές, κέδρους και σχίνα, ενώ όταν φτάσετε σε αυτό, θα ανταμειφθείτε και με μία απίστευτη θέα στον Σαρωνικό.

Για τη Μονή υπάρχουν τακτικά δρομολόγια με καραβάκια από το λιμάνι της Αίγινας, αλλά και πλοιάρια από την Πέρδικα.

Βρίσκεται κοντά στο Λαγονήσι και αποτελεί αγαπημένο προορισμό εκείνων που λατρεύουν τις καταδύσεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για σύμπλεγμα δύο μικρών νησιών, τον Ποθητό και δίπλα ακριβώς το Ποθητάκι.

Νησί Ποθητός

Τα νερά εδώ είναι γαλανά και πεντακάθαρα, με αμμώδη βυθό, ο οποίος είναι απλά μαγικός. Όταν καταδυθείτε σε αυτόν, θα αντικρίσετε ένα σκηνικό, απίστευτης και άγριας ομορφιάς, με επιβλητικούς βραχότοιχους γεμάτους σχισμές και θόλους, όπου αναπτύσσονται σφουγγάρια, κόκκινα φύκια, ακόμα και κάποια κοράλλια κι όλα αυτά ενώ θα κολυμπάτε δίπλα σε ψάρια.

Η πρόσβαση στον Ποθητό είναι εύκολη και γίνεται από τη Γλίστρα Λαγονησίου με σκάφος, ενώ αν θέλετε να δοκιμάσετε να κάνετε κατάδυση, τότε επιλέξτε μία από τις εκδρομές που διοργανώνουν οι καταδυτικές σχολές. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σημείο που βρίσκεται το νησάκι, δεν παρέχει καμία προστασία απέναντι στους βόρειους και τους δυτικούς ανέμους. Για τον λόγο αυτόν, η πρόσβαση σε αυτό δεν συστήνεται εάν προβλέπονται άνεμοι με ένταση μεγαλύτερη από 3 μποφόρ. Οπότε, αν θέλετε να πάτε μέχρι εκεί, θα πρέπει να είστε ενημερωμένοι πρώτα για τις καιρικές συνθήκες.

exploringgreece.tv

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]