Στη δημοσιότητα οι λίστες των ονομάτων οφειλετών στο Δημόσιο

1 Αυγούστου 2024

Στη δημοσιότητα οι λίστες των ονομάτων οφειλετών στο Δημόσιο

Πρόκειται για λίστες με φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα με χρέη που υπερβαίνουν τα 150.000.000 ευρώ. Για να δημοσιοποιηθεί το όνομα ενός οφειλέτη θα πρέπει να χρωστάει (και να μην έχει ρυθμίσει) χωριστά είτε στην ΑΑΔΕ, είτε στον ΕΦΚΑ πάνω από 150.000 ευρώ.

Στις δύο λίστες της ΑΑΔΕ περιλαμβάνονται οφειλέτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με χρέη που έχουν καθυστερήσει να καταβάλουν για πάνω από ένα έτος.

Για άλλη μία χρονιά είναι πρώτη στις λίστες η πτωχευμένη Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με χρέη άνω των 13 δισ. ευρώ ενώ δεύτερη είναι η Ολυμπιακή Αεροπορία με συνολικά χρέη 2,3 δισ. ευρώ.

Στη λίστα με τα φυσικά πρόσωπα πρώτοι είναι οι οφειλέτες με τα ονόματα Kosta Chris και Apostolides Panay με χρέη 1,08 δισ. ευρώ και 1,03 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Στη δημοσιότητα τα ονόματα των οφειλετών του δημοσίου - Agrinio_Stories.gr
ΑΑΔΕ | Δημοσιοποιούνται τα ονόματα μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου -  HANIA.news

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι παραβάσεις που οδήγησαν στο κρέμασμα των οφειλετών στα «μανταλάκια» είναι είτε βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ανά φυσικό πρόσωπο που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, είτε βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. ανά φυσικό πρόσωπο που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του.

Παράλληλα, διευκρινίζεται πως τα στοιχεία αντλήθηκαν με ημερομηνία εξαγωγής 26.07.2024. Οι οφειλές προς το Δημόσιο, αφορούν ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών εκτός ρύθμισης, με ημερομηνία λήξης έως τις 26.07.2024, με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως τις 26.07.2024.

Οι οφειλές προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α., αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτός ρύθμισης χρονικών περιόδων 06/2023 και προγενέστερα.

Για να δημοσιοποιηθεί το όνομα ενός οφειλέτη θα πρέπει να χρωστάει (και να μην έχει ρυθμίσει) χωριστά είτε στην ΑΑΔΕ, είτε στον ΕΦΚΑ πάνω από 150.000 ευρώ.

Επίσης, για να δημοσιοποιηθεί το όνομα κάποιου οφειλέτη, θα πρέπει οι οφειλές του, είτε προς την ΑΑΔΕ, είτε προς τον ΕΦΚΑ, όχι μόνο να υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ και να μην έχουν ρυθμισθεί, αλλά και να βρίσκονται σε καθυστέρηση για πάνω από ένα έτος, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2023.

Αν κάποιος οφειλέτης, χρωστά αθροιστικά (ακόμα και αν δεν έχει ρυθμίσει), δηλαδή τόσο στην ΑΑΔΕ όσο και στον ΕΦΚΑ, πάνω από 150.000 ευρώ (κύρια οφειλή, χωρίς προσαυξήσεις) δεν θα δει το όνομα του δημοσιοποιημένο.

Επίσης, για να δημοσιοποιηθεί το όνομα κάποιου οφειλέτη, θα πρέπει οι οφειλές του, είτε προς την ΑΑΔΕ, είτε προς τον ΕΦΚΑ, όχι μόνο να υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ και να μην έχουν ρυθμισθεί, αλλά και να βρίσκονται σε καθυστέρηση για πάνω από ένα έτος, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2023.

Εξαιρούνται της δημοσιοποίησης οι παρακάτω οφειλές:

  • οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής,
  • οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου,
  • οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης,
  • οι οφειλές των αποβιωσάντων ή ανηλίκων
  • οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου

Αναλυτικά, η λίστα με τα φυσικά πρόσωπα είναι προσβάσιμη εδώ, ενώ η λίστα με τα νομικά πρόσωπα είναι προσβάσιμη εδώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]