Οι Έλληνες προτιμούν τις online αγορές – Τα τοπικά καταστήματα σε πρώτη θέση

1 Αυγούστου 2024

Οι Έλληνες προτιμούν τις online αγορές – Τα τοπικά καταστήματα σε πρώτη θέση

Όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής αγοράς κατακτούν οι online αγορές και μάλιστα πλέον για κάποιες κατηγορίες προϊόντων οι καταναλωτές επιλέγουν συστηματικά τα e-shops έναντι των φυσικών καταστημάτων.

Οι online αγορές είναι αυτές που προτιμούν οι Έλληνες όλο και περισσότερο, ειδικά μετά την πανδημία ,έχουν αυξηθεί σημαντικά, μάλιστα ένας στους δύο Έλληνες επιλέγει τοπικά καταστήματα ενώ 56% πληρώνει με πλαστικό χρήμα.

Η γοητεία των online αγορών εκτείνεται σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων για τους Έλληνες καταναλωτές. Τα είδη μόδας όπως ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ κυριαρχούν, με το 73,55% των αγοραστών να επιδίδεται σε αυτό το τμήμα, τοποθετώντας την Ελλάδα στην έκτη θέση στην ΕΕ.

Οι μηνιαίες συνήθειες των Ελλήνων όσον αφορά τις διαδικτυακές αγορές αποδεικνύουν ότι τα ρούχα (48%), το φαγητό σε πακέτο (43%) και τα προϊόντα ομορφιάς (39%) αποτελούν τις τρεις πρώτες κατηγορίες προϊόντων που αγοράζονται ευρέως σε τακτική βάση.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι βασικότεροι λόγοι που οιΈλληνες καταναλωτές προτιμούν τις online αγορές είναι οι καλύτερες τιμές και προσφορές (74%), η εξοικονόμηση χρόνου (62%), η μη μετακίνηση προς το φυσικό κατάστημα (55%) και η μεγαλύτερη γκάμα επιλογών (50%).

Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό (37%) δήλωσε ότι επιλέγει το online κανάλι, καθώς βρίσκει σε αυτό προϊόντα και μάρκες που δεν βρίσκει στα φυσικά καταστήματα, ενώ ένα 34% αφορά αγορές από καταστήματα του εξωτερικού.

Αντίθετα, οι βασικοί λόγοι προτίμησης αγορών από φυσικά καταστήματα είναι η άμεση παραλαβή του προϊόντος (69%), η φυσική επαφή με το προϊόν (65%), ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 21% που θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει έκπτωση είτε με παζάρι είτε με αγορά χωρίς απόδειξη.

Παρά αυτές τις δυναμικές ψηφιακές δραστηριότητες, η υιοθέτηση online τραπεζικών υπηρεσιών στην Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο. Περίπου το 61,2% των χρηστών του διαδικτύου ασχολούνται με ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, υπολείποντας το πρότυπο της ΕΕ του 69,8%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]