Επικίνδυνο για την ζωή να σκάβεις λάκκους στην άμμο

30 Ιουλίου 2024

Επικίνδυνο για την ζωή να σκάβεις λάκκους στην άμμο, ένα αθώο παιχνίδι στην άμμο μπορεί να καταλήξει σε τραγωδία.

Μπορεί να είναι διασκεδαστικό να σκάβουμε λάκκους στην άμμο ή ακόμα και να χτίζουμε παλάτια και ταυτόχρονα να φαντάζει ένα τόσο αθώο παιχνίδι, όμως μπορεί αυτές οι τρύπες να παγιδεύσουν ένα παιδί , κάποιες φορές και με τραγικές συνέπειες.

Μεγάλο μέρος του κόσμου αυτή τη περίοδο επισκέπτεται την παραλία για μια ανάσα δροσιάς όμως πολλοί δεν κατανοούν ότι το αθώο σκάψιμο στην παραλία μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο.

Η χαλαζιακή άμμος, που αποτελείται από διοξείδιο του πυριτίου, είναι η πιο συνηθισμένη άμμος που συναντάται στις παραλίες, εκτός από τις τροπικές ακτές, όπου βρίσκονται παραλίες με κοραλλιογενή άμμο, που αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο.

Σκάβοντας λάκκους στην παραλία είναι πιο θανατηφόρο από το να σε φάει  καρχαρίας (βίντεο) | HuffPost Greece ΔΙΕΘΝΕΣ

Η άμμος είναι πιο σταθερή όταν είναι υγρή. Μόλις όμως στεγνώσει, αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα καταρρεύσει. Έτσι αν κάποιος σκάψει μια τρύπα, αυτή θα παραμείνει σταθερή για όσο διάστημα η άμμος παραμείνει υγρή, μόλις στεγνώσει η τρύπα αρχίζει να καταρρέει.

Οταν η άμμος που διαμορφώνει την τρύπα στεγνώσει ή κάποιος που κάθετε πολύ κοντά στις άκρες προσθέσει περισσότερο βάρος αυτή θα καταρρεύσει, καλύπτοντας όλο το κενό. Κάτι τέτοιο δεν αφήνει καθόλου αέρα μέσα στην τρύπα προκειμένου το άτομο να αναπνεύσει και μπορεί να πεθάνει άμεσα από ασφυξία.

Στις ΗΠΑ και στην Αγγλία, 31 άτομα έχασαν την ζωή τους ηλικίας από 3 έως και 21 ετών και 21 μόλις και κατάφεραν να σωθούν την τελευταία στιγμή, με πολλά από αυτά να χρειάστηκαν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Τα θύματα βυθίστηκαν τελείως στην άμμο όταν τα τοιχώματα της τρύπας κατέρρευσαν απροσδόκητα, χωρίς να αφήνουν ουσιαστικά στοιχεία για την τρύπα ή τη θέση του θύματος. Η κατάρρευση προκλήθηκε κατά λάθος από διάφορες συνθήκες, όπως σκάψιμο, διάνοιξη σήραγγας, άλμα ή πτώση στην τρύπα. Αυτές οι καταρρεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 31 ατόμων. Τα άλλα 21 άτομα επέζησαν χάρη στην έγκαιρη διάσωση που περιελάμβανε την εξαγωγή από την άμμο. Πολλά από αυτά χρειάστηκαν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, που έγινε από παρευρισκόμενο.

Θρήνος στη Φλόριντα: 7χρονο κοριτσάκι θάφτηκε σε λάκκο που έσκαβε στην  παραλία – Το ντοκουμέντο

Πρόσφατη σχετικά περίπτωση είναι αυτή ενός επτάχρονου κοριτσιού το οποίο έχασε τη ζωή της όταν μια τρύπα βάθους 1,5 μέτρου που είχε σκάψει με τον αδελφό της σε μια παραλία της Φλόριντα κατέρρευσε πάνω της, θάβοντάς την ζωντανή.

«Η διάσωση κάποιου από μια τρύπα άμμου που έχει καταρρεύσει είναι πολύ δύσκολη επειδή η άμμος είναι και βαριά και ασταθής» καθώς  ενώ οι διασώστες αφαιρούν την άμμο για να απεγκλωβίσουν το θύμα, η τρύπα θα συνεχίσει να καταρρέει κάτω από το βάρος των διασωστών και να ξαναγεμίζει με άμμο.

Πολλοί λουόμενοι προσπάθησαν να τη βοηθήσουν να απεγκλωβιστεί, αλλά η τρύπα της άμμου συνέχισε να καταρρέει καθώς έσκαβαν και περισσότερη άμμος χύθηκε μέσα. Οι πυροσβέστες έφτασαν λίγα λεπτά μετά το συμβάν, αλλά ήταν πολύ αργά.

Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, οι διασώστες έχουν μόνο περίπου τρία έως πέντε λεπτά για να σώσουν ένα άτομο που έχει παγιδευτεί σε μια τρύπα από άμμο προτού πνιγεί.

Επαγγελματίες όπως οι πυροσβέστες θα τοποθετήσουν σανίδες κατά μήκος της τρύπας όταν σώζουν κάποιον από την κατάρρευση μιας τρύπας στην άμμο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να φτάσουν κάτω και να χρησιμοποιήσουν εργαλεία για να αφαιρέσουν την άμμο χωρίς να βάζουν βάρος απευθείας στην άκρη της τρύπας.

ΗΠΑ: Τραγικός θάνατος παιδιού - Θάφτηκε ζωντανό σε λάκκο που άνοιξε σε  παραλία (Φωτό) | HuffPost Greece ΔΙΕΘΝΕΣ

Οι ειδικοί συνιστούν να μην σκάβετε ποτέ μια τρύπα πιο βαθιά από το ύψος των γονάτων του πιο κοντού ατόμου στη παρέα σας.

Ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά παραπλανητικός καθώς η παραλία είναι ένα μέρος αναψυχής και χαλάρωσης που δεν μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο.

Για αυτό για την αποφυγή δυσάρεστων ακόμα και τραγικών καταστάσεων καλό θα ήταν να υπάρχει να ευαισθητοποιήσει στο θέμα για καθαρά προληπτικούς λόγους και μια μεγαλύτερη προσοχή στα παιδιά, τα οποία δεν πρέπει να τα αφήνουμε ποτέ από τα μάτια μας..

nejm.org

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]