ΑΑΔΕ: Δημοσιοποίηση των ονομάτων μεγαλοοφειλετών με χρέη

22 Ιουλίου 2024

ΑΑΔΕ: Δημοσιοποίηση των ονομάτων μεγαλοοφειλετών με χρέη, διορία μέχρι την Τετάρτη 24 Ιουλίου για την τακτοποίηση των χρεών τους.

Σε στενό κλοιό θα βρεθούν οι μεγάλοι οφειλέτες με  χρέη πάνω από 150.000 ευρώ οι οποίοι ήδη έχουν λάβει μήνυμα από την εφορία  προκειμένου να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

Η  ΑΑΔΕ έχει ήδη ετοιμάσει λίστα με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών, την οποία θα αναρτήσει στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ στις 31 Ιουλίου 2024, σε περίπτωση που δεν έχουν προβεί στην ρύθμιση των χρεών τους μέχρι και την Τετάρτη 24 Ιουλίου.

Σε δημοσιοποίηση των ονομάτων τους θα βγουν όσοι έχουν:

  • Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.
  • Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Οι λίστες θα αναγράφουν: τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών ή φορέων.

Για τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα) θα δημοσιοποιηθούν: ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών ή φορέων και ειδικές παρατηρήσεις.

Πάντως ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών υπάρχει η  δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.

Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 30.000 και αποτελούν το 1% των οφειλετών που βαρύνονται με περίπου το 90% από τα σχεδόν 140 δις. των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Από αυτούς όμως, ούτε το 5% δεν έχει μπει σε ρύθμιση.

Ωστόσο με βάση το νόμο από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι εξής οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:

  • οφειλές που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
  • οφειλές που τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
  • οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
  • οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
  • οφειλές νομικών προσώπων του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

vradini.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]