Γιάννης Μαρκαντώνης | Οι αυθεντικές στιγμές της Θεσσαλονίκης μέσα απο τον φακό του

20 Ιουλίου 2024

Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα  στην φωτογραφική μου στήλη, παρουσιάζεται ο φωτογράφος που απαθανατίζει τις αυθεντικές στιγμές της Θεσσαλονίκης μέσα απο τον φακό του, Γιάννης Μαρκαντώνης!

Κοιτάζοντας τα έργα ενός φωτογράφου, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε τον τρόπο που αντιλαμβάνεται εκείνος τα γεγονότα και τις καταστάσεις αλλά παράλληλα μπορούμε να συλλέξουμε πολλές πληροφορίες για τα δρώμενα που απεικονίζει ή καταγράφει.

Ο Γιάννης Μαρκαντώνης ζει και δραστηριοποιείται στην Θεσσαλονίκη. Είναι ένας ενδιαφέρον άνθρωπος με ευγενικό προφίλ και θετική αύρα. Ως φωτογράφο, θα τον χαρακτήριζα περισσότερο «κυνηγό» στιγμών και μάλιστα, αυτών των στιγμών που βγάζουν αληθινά συναισθήματα μακριά από μια κατασκευασμένη σε εισαγωγικά φωτογραφία (στημένη) όπως λέμε στην γλώσσα μας εμείς οι φωτογράφοι. Κάθε του κλικ, αποδίδει στον θεατή , την αίσθηση ότι και ο ίδιος είναι μέρος της εικόνας.

Τον Γιάννη έτυχε να τον γνωρίσω στην διεθνή έκθεση φωτογραφίας που διοργάνωσαν τον περασμένο Μάιο στην συμπρωτεύουσα οι STREETSHOOTERS , που συμμετείχα ως δημιουργός αλλά και ομιλητής . Πέρα από τον χαρακτήρα του με κέρδισε ο τρόπος που κινείται στον χώρο ως φωτογράφος, με κινήσεις ήρεμες αλλά εύστοχες απέδωσε το κλίμα της συγκεκριμένης εκδήλωσης όπως ακριβώς ήταν και στην δια ζώσης επαφή. Έτσι λοιπόν, πήρα την απόφαση να του προτείνω συνέντευξη καθώς θεώρησα πως έχει να δώσει  αρκετά στους φωτογράφους που μας παρακολουθούν.

Πάμε να τον γνωρίσουμε και να διαβάσουμε όσα μας είπε.

1)   Γιάννη πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου πρώτα ως φωτογράφο και έπειτα ως χαρακτήρα?

Είναι αλήθεια πως δυσκολεύομαι να μιλάω για τον εαυτό μου. Σαν φωτογράφος είμαι τελειομανής, δεν θέλω να αφήνω τίποτα στην τύχη. Μελετάω από πριν τους στόχους μου και θέλω να παρουσιάζω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σαν χαρακτήρας είμαι ανοιχτός, αγαπώ πολύ τον άνθρωπο και χαίρομαι τις παρέες. Είμαι παρορμητικός και παθιάζομαι με ότι κάνω.

2)  Ποιο ήταν το ερέθισμα που έλαβες για να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στην τέχνη της φωτογραφίας? 

Πάντα θεωρούσα την φωτογραφία ακριβό χόμπι και ειδικά την εποχή του φιλμ θεωρούσα ότι δεν μπορώ να ασχοληθώ γιατί δεν θα μου έφταναν τα χρήματα. Μπαίνοντας στην ψηφιακή εποχή και λόγω της εμπειρίας μου με του υπολογιστές βρέθηκα πρώτα στον χώρο της επεξεργασίας εικόνας και μετά στην φωτογραφία. Λίγο πριν γεννηθεί ο γιός μου, αγόρασα την πρώτη μου φωτογραφική. Ήθελα να αποθανατίσω τις στιγμές του παιδιού και την ανάπτυξή του. Από τις απλές φωτογραφικές τσέπης βρέθηκα γρήγορα στις DSLR.

3) Σε ποιον τομέα εξειδικεύεσαι ? Από πού αντλείς έμπνευση για να φωτογραφίσεις?

Θεωρούσα πάντα ότι τα πολιτιστικά του τόπου πρέπει να έχουν μια καλύτερη προβολή. Έτσι ξεκίνησα να καλύπτω πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μέσα από τα πολιτιστικά άρχισα να κάνω και πορτρέτα. Προτιμάω τους ανθρώπους, τους απλούς ανθρώπους στον χώρο της δουλειάς τους, τον τσαγκάρη, τον ξυλουργό, τον σιδερά, την νοικοκυρά που μαγειρεύει ή φτιάχνει ένα γλυκό, τους ηλικιωμένους που ξεκουράζονται τα απογεύματα έξω από τα σπίτια.

Μου αρέσει και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα παλιά κτήρια, οι ξύλινες πόρτες, τα χειροποίητα χερούλια, τα πήλινα, τα χειροποίητα εργαλεία, όλες οι λεπτομέρειες σε κάθε τι παραδοσιακό.

Η φύση και τα ζώα έχουν και αυτά ένα χώρο στις φωτογραφίες μου. Όμως το μεγάλο μου πάθος είναι η φωτογραφία δρόμου. Είναι κάτι πολύ ξεχωριστό, δεν μπορεί να είναι στημένο, μπορεί να προσπαθείς μέρες και να μην έχεις τίποτα αξιόλογο, όταν όμως τα καταφέρεις είναι κάτι ιδιαίτερα μαγικό.

4) Έχεις λάβει μέρος σε ομαδική ή ατομική έκθεση φωτογραφίας ? Εάν ναι, θέλω να μου αναφέρεις την εμπειρία που έλαβες και να μας πεις ποια τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ένας φωτογράφος με την συμμετοχή του σε τέτοιου είδους events?

Οι εκθέσεις φωτογραφίας είναι μια μεγάλη γιορτή, είναι μια ευκαιρία να γνωρίσεις ανθρώπους με το ίδιο πάθος. Να αναδείξεις την δουλειά και την εξέλιξή σου. Να παρουσιάσεις την δουλειά σου σε ευρύτερο κοινό. Να δεις αν υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά των φωτογραφιών σου. Να τύχεις την αναγνώριση από επαγγελματίες του χώρου, συναδέλφους και ενδιαφερόμενους.

Έχω συμμετοχές σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις

5) Ποια η γνώμη σου στο θέμα σπουδής ή της αυτοδίδακτης πορείας ενός φωτογράφου. Θεωρείς σημαντικό να σπουδάζει φωτογραφία κάποιος που θέλει να το ακολουθήσει επαγγελματικά ή και ερασιτεχνικά?

Την σημερινή εποχή υπάρχουν απίστευτα μέσα και μπορείς να βρεις τα πάντα στο διαδίκτυο, όμως θεωρώ πως κάθε επιλογή έχει τα υπέρ και τα κατά της.

Αν σπουδάσεις φωτογραφία, πιθανά έχεις στόχους επαγγελματικούς, έτσι αποκτάς βαθιά γνώση, επαγγελματικές δεξιότητες, δικτύωση με ένα μεγάλο δίκτυο της σχολής, καθηγητές και συμμαθητές και παίρνοντας το πτυχίο αποκτάς μια πιστοποίηση που είναι απαραίτητη σε κάποιους κλάδους φωτογραφίας.

Οι σπουδές βέβαια έχουν ένα κόστος και μεγάλη χρονική διάρκεια που είναι ίσως αρνητικά για κάποιους.

Αν κινηθείς αυτοδίδακτα, ίσως ενδιαφέρεσαι για την φωτογραφία ως χόμπι. Δεν χρειάζεται να μάθεις όλες τις τεχνικές παρά μόνο αυτές που σε ενδιαφέρουν, έτσι κερδίζεις χρόνο και μπορείς σχεδόν άμεσα να παρουσιάσεις έργο, ένα έργο με προσωπικό στυλ και λιγότερους κανόνες.

Πολλές φορές όμως, όταν κινείσαι μόνος και ειδικά στην αρχή της πορείας, «κυνηγάς την ουρά σου», κάνεις κύκλους δηλαδή χωρίς να καταφέρνεις να εξελιχτείς.

6) Θέλω να μου αναφέρεις μια ιστορία που κρύβεται πίσω από κάποιο σημαντικό σου «κλικ»

Κάθε κλικ για μένα είναι σημαντικό, και εκείνο που με ενθουσιάζει είναι όταν κάποιος άγνωστος που φωτογράφησα βρίσκει την φωτογραφία του.

7) Το επίπεδο της ποιότητας στην φωτογραφία στην χώρα μας θεωρείς είναι υψηλό ?

Η φωτογραφία στην Ελλάδα έχει μια πλούσια ιστορία και συμμετέχει ενεργά στον πολιτιστικό διάλογο. Πολλοί φωτογράφοι, τόσο επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τέχνης της φωτογραφίας στη χώρα. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες φωτογράφοι που παράγουν εξαιρετικά έργα, συμμετέχουν σε εκθέσεις στο εξωτερικό, βραβεύονται σε διεθνείς διαγωνισμούς ή εργάζονται σε διεθνή πρακτορεία.

Επιπλέον, με την παγκοσμιοποίηση οι φωτογράφοι στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση σε όλο τον προηγμένο εξοπλισμό και δεν υπολείπονται σε κάτι από κάποιον φωτογράφο που ζει στην Αμερική ή την Γαλλία.

Θεωρώ ότι η φωτογραφία στην Ελλάδα συνεχώς αναπτύσσεται και εμπνέει φωτογράφους από όλο τον κόσμο.

8) Πως πιστεύεις ότι αντιλαμβάνεται την φωτογραφία ο κόσμος ? Θεωρείς στην χώρα μας ο φωτογράφος και τα έργα του εκτιμούνται από τον κόσμο ?

Ο καθένας μας, ανάλογα με τις προσωπικές του εμπειρίες και την αισθητική του,  αντιλαμβάνεται διαφορετικά την φωτογραφία.

Όπως και με άλλες μορφές τέχνης, είναι δύσκολο να καταξιωθεί κάποιος στην Ελληνική κοινωνία. Για να φτάσουμε στην εκτίμηση χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά που δεν έχει καμία σχέση με λάικ και καρδούλες.

Υπάρχουν όμως καταξιωμένοι φωτογράφοι και η καταξίωση δεν έχει να κάνει με τα social media.

9) Η εισαγωγή των προγραμμάτων  AI (τεχνητής νοημοσύνης) στον κόσμο της φωτογραφίας πιστεύεις θα έχει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα ?

Είμαι άνθρωπος της τεχνολογίας και πιστεύω ότι η τεχνολογία περισσότερα θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει, όπως την μείωση των λαθών, ταχύτερες αποφάσεις και εξοικονόμηση χρόνου.

Στα αρνητικά αυτή τη στιγμή καταγράφουμε τον κίνδυνο αντικατάστασης του δημιουργικού ρόλου του ανθρώπου από τις μηχανές καθώς και το χάσιμο του προσωπικού και του αυθεντικού. 

Θεωρώ ότι πέρα από την αναστάτωση που υπάρχει αυτή την στιγμή, η τέχνη θα βρει τον δρόμο της και η φωτογραφία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από αυτό.

10) Ποια είναι η συμβουλή σου στα νέα παιδιά που θέλουν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στη φωτογραφία ? Τι πρέπει να προσέξουν και τι προσόντα πρέπει να έχουν ?

Στα νέα παιδιά που θέλουν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στη φωτογραφία, θέλω να πω: Μάθετε τις βασικές αρχές της φωτογραφίας, την εστίαση, τον φωτισμό και το κάδρο. Φωτογραφίστε όσο πιο συχνά μπορείτε! Στην πράξη βελτιώνονται οι δεξιότητές σας. Επικεντρωθείτε σε αυτά που σας αρέσουν και σας εμπνέουν. Βρείτε τον δικό σας τρόπο έκφρασης και απολαύστε τη διαδικασία.

Μάθετε την Ιστορία της Φωτογραφίας, μάθετε για τους μεγάλους φωτογράφους του παρελθόντος. Εμπνευστείτε από αυτούς, δείτε τις φωτογραφίες άλλων καλλιτεχνών φωτογράφων και ζωγράφων και αναζητήστε έμπνευση. Δουλέψτε με την φαντασία σας, δοκιμάστε άλλες γωνίες και προοπτικές.

Μπείτε σε κοινότητες, φωτογραφικές ομάδες, εκδηλώσεις. Η ανταλλαγή ιδεών και η συνεργασία με άλλους φωτογράφους είναι πολύτιμη.

Το ταξίδι στη φωτογραφία είναι μια μόνιμη εξερεύνηση. Απολαύστε το και αφήστε την φαντασία σας να σας οδηγήσει!

11)  Εάν μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω τι θα έλεγες στον Γιάννη που ξεκινούσε με πάθος τότε την φωτογραφία ?

Θα πήγαινα ακόμα πιο πίσω, γιατί άργησα πολύ να ξεκινήσω και θα μου χάριζα μια φωτογραφική

12) Σε σχέση με την Αθήνα πως είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας στον κλάδο της φωτογραφίας?

Στην Αθήνα, η αγορά εργασίας στον κλάδο της φωτογραφίας παρουσιάζει διάφορες ευκαιρίες. Υπάρχουν θέσεις για φωτογράφους σε διάφορους τομείς, όπως η φωτογράφιση τουριστών σε ξενοδοχειακά θέρετρα, φωτογραφήσεις προϊόντων για ηλεκτρονικά καταστήματα, εκδηλώσεων, μόδας, ταξιδιωτικών προορισμών, ενοικιαζόμενων καταλυμάτων, ξενοδοχείων και το πιο δύσκολο από όλα νομίζω πως είναι η φωτογράφιση γάμου.

13) Ποια τα μελλοντικά σου σχέδια στην τέχνη της φωτογραφίας ?

Ελπίζω να γίνομαι συνέχεια καλύτερος, να έχω περισσότερο χρόνο να φωτογραφίζω. Να μελετάω και να βελτιώνομαι στην επεξεργασία και να ταξιδεύω φωτογραφίζοντας.

Διαβάζοντας κανείς την συνέντευξη θα κερδίσει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ένας φωτογράφος να κάνει σωστά και ασφαλή βήματα, τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στους τομείς της φωτογραφίας. Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε και να αναλύουμε το έργο και τον χαρακτήρα των φωτογράφων διότι μόνο έτσι θα εξελιχθούμε και εμείς . Ευχαριστώ θερμά τον Γιάννη Μαρκαντώνη που με τίμησε με την παρουσία του στην στήλη φωτογραφίας μου και κρατώ την κατ ιδίαν ατάκα του «πλέον στην Θεσσαλονίκη , Χρήστο μου , έχεις ακόμη έναν φίλο» .

Πλέον και ο Γιάννης Μαρκαντώνης έχει έναν θαυμαστή και φίλο στην Αθήνα. Εμείς ανανεώνουμε το διαδικτυακό μας ραντεβού, εδώ στον planetwebradio.gr, το μεθεπόμενο Σάββατο , με νέο δροσερό φωτογραφικό οδοιπορικό. Έως τότε παραμείνετε συντονισμένοι στον Νο1 διαδικτυακό σταθμό της πόλης, τον Planetwebradio.gr.


[There are no radio stations in the database]