Οι φίλοι μας τα ζώα – Μην τα ξεχνάμε – Υποφέρουν και αυτά με τον καύσωνα

19 Ιουλίου 2024

Οι φίλοι μας τα ζώα – Μην τα ξεχνάμε – Υποφέρουν και αυτά με τον καύσωνα

Έκκληση να αφήνουμε δροσερό νερό έξω από τα σπίτια μας για τα τετράποδα που κυκλοφορούν στις γειτονιές, αλλά και να μην τα ενοχλούμε εάν έχουν βρει ένα πολυπόθητο καταφύγιο σε κάποιο σκιερό μέρος.

Η ζέστη και οι υψηλές θερμοκρασίες, η κουφόβραση και ο καύσωνας, κάνουν τα ζωάκια μας να υποφέρουν περισσότερο από εμάς. Ας σκεφτούμε με πόσο μεγαλύτερη ένταση το βιώνουν τα ζώα που είναι καλυμμένα με τρίχωμα.

Σημαντικό

Δεν πρέπει να τα αφήσουμε μόνα τους στο αυτοκίνητο, γιατί η θερμοκρασία μπορεί να εκτοξευτεί μέσα σε μόλις λίγα λεπτά.

Για βόλτα ιδανικά θα πρέπει να τα βγάζουμε νωρίς το πρωί ή μετά τη δύση του ηλίου, καθώς η θερμοκρασία στα πεζοδρόμια και στην άσφαλτο είναι αυξημένη και τα ζωάκια μας καταλήγουν με εγκαύματα στα πατουσάκια τους.

Τα σκυλιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη ζέστη.

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν ανατομικό σύστημα που να επιτρέπει να ιδρώσουν ώστε να αποβάλλουν την υψηλή θερμοκρασία του σώματός τους και να δροσιστούν. To καλοκαίρι η πολύωρη έκθεσή τους στον ήλιο ή απλώς σε θερμοκρασία πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να προκαλέσει εύκολα από θερμοπληξία έως θάνατο.

Το καλοκαίρι, είναι προτιμότερο το φαγητό τους και το νερό του να τοποθετείται είτε σε πλαστικά, είτε κεραμικά μπολ και πιατάκια.

Τα μεταλλικά είναι καλοί αγωγοί της θερμοκρασίας και το νερό ζεσταίνεται σε μισή ώρα. Επιπλέον, αν δεν κατοικείτε σε πόλη, όπου απαγορεύεται τα σκυλιά να βρίσκονται στα μπαλκόνια χωρίς το αφεντικό τους, θα πρέπει να φροντίσετε να βρίσκονται πάντα σε σκιά και ιδανικότερα σε σημεία που φυσάει αεράκι.

Αργά το μεσημέρι που ο ήλιος είναι δυνατός το σκυλί δεν θα πρέπει να βρίσκεται έξω από το σπίτι, αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

Διότι όπως και οι άνθρωποι, τα σκυλιά παθαίνουν θερμοπληξία και είναι πολύ πιο εύκολο να πεθάνουν από τη ζέστη και τα έντονα συμπτώματα, από ότι κάποιοι ιδιοκτήτες νομίζουν.

Αν διαπιστώσετε ότι οποιοδήποτε ζώο βρίσκεται σε κίνδυνο καλέστε στο 10410. 

Μεταξύ άλλων γίνεται έκκληση στους πολίτες να αφήσουν δροσερό νερό έξω από τα σπίτια τους για τα τετράποδα που κυκλοφορούν στις γειτονιές, αλλά και να μην τα ενοχλούν εάν έχουν βρει ένα πολυπόθητο καταφύγιο σε κάποιο σκιερό μέρος.

Σειρά δήμων εξάλλου, έχουν προνοήσει για για την παροχή νερού για τα αδέσποτα ζώα, τοποθετώντας ποτίστρες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]