Υψηλές θερμοκρασίες Πέμπτη και Παρασκευή – Κίνδυνος θερμοπληξίας σε 13 περιοχές

10 Ιουλίου 2024

Υψηλές θερμοκρασίες Πέμπτη και Παρασκευή – Κίνδυνος θερμοπληξίας σε 13 περιοχές

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις επόμενες μέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες που  θα επηρεάσουν την χώρα μας, με την θερμοπληξία να αποτελεί σημαντική απειλή  της ανθρώπινης υγείας  λόγω θερμής επιβάρυνσης σε πολύ υψηλό έως και ακραίο επίπεδο.

Ο βαθμός και η επικινδυνότητα αυτής της επιβάρυνσης εξαρτάται, πέρα από την θερμοκρασία, από την υγρασία, τον άνεμο, και την ακτινοβολία περιβάλλοντος, αλλά και από προσωπικές παραμέτρους (φύλο, ηλικία, βάρος, ύψος, επίπεδο ένδυσης και σωματικής δραστηριότητας).

Η επικινδυνότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας (65+), και ιδιαίτερα γυναίκες ηλικιωμένες, και για ανθρώπους που εργάζονται σε εξωτερικό περιβάλλον.

Η εφαρμογή μέτρων προστασίας (π.χ. αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων μεταξύ 10:00 και 16:00) ιδιαίτερα για αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Γιατί η πολύ υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι τόσο επικίνδυνη - Drepani.gr - Argyrades.gr - news

Σύμφωνα με τις τελευταίες  εκτιμήσεις αυξημένη επικινδυνότητα λόγω θερμής επιβάρυνσης αναμένεται σήμερα Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 σε βόρεια, κεντρικά και δυτικά τμήματα της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, όπως και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Επιμονή των πολύ θερμών για την εποχή καιρικών συνθηκών, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας, αναμένεται την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024, με αποτέλεσμα τη διατήρηση της επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης σε πολύ υψηλό έως και ακραίο επίπεδο στη νησιωτική και παράκτια Δυτική Ελλάδα, στο Ανατολικό Αιγαίο και στην βόρεια και κεντρική ηπειρωτική χώρα.

Η επικράτηση των ισχυρών ανέμων θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου 10-12 Ιουλίου 2024 σε αυτές τις περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ανατολική Αττική, οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

Όπως φαίνεται στον  χάρτη, οι περιφερειακές ενότητες που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο, φτάνοντας έως και το ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας, είναι:

Η Καβάλα,  Χαλκιδική,  Κιλκίς,  Πέλλα, τ Ημαθία,  Πιερία, την Θεσπρωτία, τ Κέρκυρα,  Ηλεία, Μεσσηνία,  Σάμος,  Ικαρία και Κάλυμνος

Προφυλαχθείτε:

  • Αποφεύγοντας να βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο μεταξύ των ωρών 10:00 με 14:00
  • Παραμένοντας ενυδατωμένοι
  • Παραμένοντας σε δροσερό εσωτερικό χώρο (π.χ. κλιματιζόμενη αίθουσα) ή εξωτερικό (π.χ. πάρκο)
  • Φορώντας καπέλο και επιλέγοντας ανοιχτόχρωμα, άνετα και μακρυμάνικα ρούχα, τα οποία περιορίζουν την απορρόφηση της ακτινοβολίας
  • Προγραμματίζοντας τις εξωτερικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των πιο δροσερών ωρών της ημέρας (συνήθως μεταξύ 04:00 με 07:00)
  • Αποφεύγοντας την κατανάλωση αλκοόλ και μεγάλων γευμάτων
  • Κάνοντας τακτικά ντους
  • Περιορίζοντας την απευθείας έκθεση του χώρου διαμονής σας στην ηλιακή ακτινοβολία, διατηρώντας κλειστές τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Αναζητώντας ιατρικές συμβουλές εάν πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση (π.χ. διαβήτης) ή λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή (π.χ, καρδιολογικά και αντιϋπερταστικά φάρμακα)

Οι ανώτατες θερμοκρασίες το επόμενο πενθήμερο

Αυτές είναι οι προβλεπόμενες ανώτατες θερμοκρασίες ημερησίως για την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Πέμπτη 11/7

Αθήνα – 38 βαθμοί
Πειραιάς – 37 βαθμοί
Θεσσαλονίκη – 38 βαθμοί
Πάτρα – 40 βαθμοί
Λάρισα – 39 βαθμοί
Ηράκλειο – 32 βαθμοί

Παρασκευή 12/7

Αθήνα – 38 βαθμοί
Πειραιάς – 37 βαθμοί
Θεσσαλονίκη – 38 βαθμοί
Πάτρα – 38 βαθμοί
Λάρισα – 39 βαθμοί
Ηράκλειο – 32 βαθμοί

Σάββατο 13/7

Αθήνα – 38 βαθμοί
Πειραιάς – 38 βαθμοί
Θεσσαλονίκη – 37 βαθμοί
Πάτρα – 37 βαθμοί
Λάρισα – 40 βαθμοί
Ηράκλειο – 31 βαθμοί

Κυριακή 14/7

Αθήνα – 40 βαθμοί
Πειραιάς – 39 βαθμοί
Θεσσαλονίκη – 39 βαθμοί
Πάτρα – 36 βαθμοί
Λάρισα – 41 βαθμοί
Ηράκλειο – 31 βαθμοί

Δευτέρα 15/7

Αθήνα – 39 βαθμοί
Πειραιάς – 39 βαθμοί
Θεσσαλονίκη – 39 βαθμοί
Πάτρα – 38 βαθμοί
Λάρισα – 40 βαθμοί
Ηράκλειο – 31 βαθμοί

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]