Εντοπίσθηκε αρσενικό, μόλυβδο και κάδμιο στα ταμπόν των γυναικών

10 Ιουλίου 2024

Εντοπίσθηκε αρσενικό, μόλυβδο και κάδμιο στα ταμπόν των γυναικών

Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μιας γυναίκας  τα ταμπόν και οι σερβιέτες, με τους κινδύνους όμως έν αγνοίας της να είναι πολλοί , καθώς από μελέτες εντοπίσθηκαν τοξικά μέταλλα, στα ταμπόν.

Τα ταμπόν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία ως πιθανή πηγή έκθεσης σε χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων, καθώς  το δέρμα του κόλπου της γυναίκας έχει υψηλότερη δυνατότητα απορρόφησης χημικών από το δέρμα σε άλλα μέρη του σώματος της.

Το δέρμα του κόλπου είναι πιο διαπερατό από άλλες περιοχές του σώματος και ο,τιδήποτε  απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος από εκεί, δεν περνά πρώτα από το γαστρεντερικό σωλήνα, ούτε φιλτράρεται από το συκώτι.

Στην μελέτη που έγινε βρέθηκε μόλυβδος σε όλα τα δείγματα από 30 ταμπόν που δοκιμάστηκαν από 14 διαφορετικές μάρκες ταμπόν που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Οι συγκεντρώσεις των μετάλλων διέφεραν ανάλογα με το πού αγοράστηκαν τα ταμπόν (ΗΠΑ έναντι ΕΕ/Ηνωμένου Βασιλείου), βιολογικά έναντι μη βιολογικών και μάρκες καταστημάτων έναντι επώνυμων.

Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι τα μέταλλα υπήρχαν σε όλους τους τύπους ταμπόν και πως καμία κατηγορία δεν είχε σταθερά χαμηλότερες συγκεντρώσεις όλων ή των περισσότερων μετάλλων.

Το πιθανό σενάριο για το ότι βρέθηκαν αυτά τα τοξικά μέταλλα είναι ότι:

Το ταμπόν γίνεται από βαμβάκι και πιθανόν αυτό να έχει απορροφήσει από το έδαφος αυτά τα μέταλλα

Ένα ακόμα σενάριο είναι ότι τα τοξικά μέταλλα θα μπορούσαν να προστεθούν σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται είτε για αντιμικροβιακή δράση είτε  και για των έλεγχο της οσμής..

Σύμφωνα με τα δεδομένα, το 50-80% των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση χρησιμοποιούν ταμπόν για αρκετές ώρες κάθε φορά.

Έχει διαπιστωθεί ότι τα μέταλλα αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, υπογονιμότητας, διαβήτη και καρκίνου. Μπορούν να βλάψουν το συκώτι, τα νεφρά και τον εγκέφαλο, καθώς και το καρδιαγγειακό, το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα. Επιπλέον, τα μέταλλα μπορούν να βλάψουν την υγεία της μητέρας και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]