Βαριές καμπάνες για τα ανασφάλιστα οχήματα

10 Ιουλίου 2024

Βαριές καμπάνες για τα ανασφάλιστα οχήματα

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν περίπου 500.000 ανασφάλιστα οχήματα, με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και χωρίς να έχουν περάσει ΚΤΕΟ. «Σκανάρισμα» της εφορίας ανά εξάμηνο για ανασφάλιστα ΙΧ, ΚΤΕΟ και τέλη κυκλοφορίας – Έως 10.000 ευρώ τα πρόστιμα.

Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργείται ένα κεντρικός μηχανισμός που θα παρέχει άμεσα στην ΑΑΔΕ και στο υπουργείο Μεταφορών τις πληροφορίες για τα παράνομα οχήματα και τους οδηγούς προκειμένου να τους επιβάλλονται τα νέα και αυξημένα πρόστιμα.

Για τα ανασφάλιστα οχήματα - TrikalaView

Το πρόγραμμα αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εφοριακούς για να σκανάρουν τις πινακίδες των ΙΧ και να διαπιστώσουν αν οι οδηγοί είναι ασφαλισμένοι, αν έχουν πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας και αν κάποιο όχημα θα έπρεπε, κανονικά, να βρίσκεται σε ακινησία.

Ο νέος μηχανισμός της ΓΓΠΣ και το ειδικό λογισμικό θα είναι έτοιμα τον Σεπτέμβριο, ενώ οι πρώτες «κρούσεις» θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο. Όταν εντοπίζονται οχήματα δηλωμένα σε ακινησία θα ακολουθούν πρόστιμα της τάξης των 10.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής θα φτάνουν μέχρι και την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του επικεφαλής της ΑΑΔΕ οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι θα διενεργούνται μια φορά ανά ημερολογιακό εξάμηνο και οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα:

  • Από 250 έως και 1.000 ευρώ αν το όχημα εντοπίζεται ανασφάλιστο. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα
  • Ισόποσα των τελών κυκλοφορίας (συν τα ετήσια τέλη) στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων, αν διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους
  • 400 ευρώ αν το όχημα δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων
Ανασφάλιστα: Ενημερώστε τους πελάτες σας πως η ΑΑΔΕ δεν αστειεύεται! |  Nextdeal

Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος. Επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]