Πυρκαγιές: 18 συλλήψεις για εμπρησμό σε 8 ημέρες

2 Ιουλίου 2024

Πυρκαγιές: Την περίπτωση εμπρησμού, τόσο στη Σταμάτα όσο και στην Κερατέα, εξετάζουν οι Αρχές, που αναζητούν απαντήσεις για τα αίτια πίσω από τις δύο καταστροφικές πυρκαγιές.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συγκεντρώνουν οπτικό υλικό από κάμερες, ερασιτεχνικά βίντεο από κινητά τηλέφωνα, αλλά και μαρτυρίες, χωρίς όμως να έχουν μέχρι στιγμής στοιχεία και σαφείς ενδείξεις που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι φωτιές είναι προϊόν εμπρησμού. Μόνο τις τελευταίες οκτώ ημέρες του Ιουνίου από τα ανακριτικά κλιμάκια του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν συλληφθεί 18 άτομα για εμπρησμούς από πρόθεση ή αμέλεια. Σε 21 περιπτώσεις έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα, το σύνολο των οποίων ανέρχεται σε περίπου 72.000 ευρώ. Οι συλλήψεις και τα πρόστιμα, εκτός από εμπρησμό από πρόθεση, αφορούν θερμές εργασίες, αλλά και… επικίνδυνα μπάρμπεκιου, εναπόθεση υπολειμμάτων καπνίσματος μελισσιών σε δάσος, καύση σκουπιδιών και καλωδίων.

Τα νέα μέτωπα

Και τη Δευτέρα η Πυροσβεστική βρέθηκε αντιμέτωπη με τέσσερα επικίνδυνα μέτωπα σε Χίο, Κω, Αγίους Δέκα Ηρακλείου Κρήτης και στον Αγιο Ελισσαίο Μονεμβασιάς. Οι δύο τελευταίες φωτιές τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο, όμως οι φλόγες σε Κω και Χίο, «τροφοδοτούμενες» από ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους, συνεχίζουν να καίνε εκτάσεις και να απειλούν περιοχές.

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Καρδάμαινα απομακρυνθείτε προς Αντιμάχεια», προειδοποίησε το 112 τους κατοίκους στην Κω, το μεσημέρι της Δευτέρας. Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 11:50, σε χορτολιβαδική έκταση και γρήγορα πήρε διαστάσεις. Με τις φλόγες να πλησιάζουν σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα της περιοχής, χρειάστηκε να διατεθούν λεωφορεία για την απομάκρυνση τουριστών. Για να ενισχυθούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, στο νησί βρίσκεται και αερομεταφερόμενη ομάδα δασοκομάντος της 1ης ΕΜΟΔΕ, που πέταξε για την Κω, με Super Puma.

Εργασίες σε χωράφι

Ολονύχτια μάχη σε δύο μέτωπα έδωσαν οι πυροσβέστες στη Χίο, με τη μεγάλη φωτιά να κινείται απειλητικά προς την παραλία Μετόχι, όπου ήχησε το 112 και προς τον πνεύμονα πρασίνου στις Αψηλές. Δύο πυροσβέστες, που συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης, μεταφέρθηκαν με εγκαύματα στο νοσοκομείο. Οι πρώτες φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους στις 10:38 στη Σιδηρούντα και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται άνδρας ο οποίος, παρά την απαγόρευση, επιχείρησε να κάψει υπολείμματα καλλιεργειών, την ώρα που στο νησί έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι.

«Κάηκε το ένα τέταρτο της Σερίφου»

«Ολη η νοτιοδυτική Σέριφος έχει καεί. Η φωτιά σταμάτησε στη θάλασσα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του νησιού, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, κάνοντας έναν πρώτο υπολογισμό της καταστροφής. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα sustainablecyclades (Βιώσιμες Κυκλάδες), το ¼ του νησιού παραδόθηκε στις φλόγες, με την οικολογική καταστροφή να χαρακτηρίζεται «ανυπολόγιστη». Το επίκεντρο της καταστροφής τοποθετείται γύρω από το Καλό Αμπέλι, με τις καμένες εκτάσεις να φτάνουν έως τη Βαγιά.

Τόσο στην περίπτωση της Πάρνηθας το περασμένο Σάββατο, όσο και στη Σταμάτα, drones μετέδωσαν τις πρώτες εικόνες από τα πύρινα μέτωπα, λίγο μετά την έναρξη των πυρκαγιών, στα Κέντρα Επιχειρήσεων, δρομολογώντας την πρώτη απόκριση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, προανήγγειλε στο Υπουργικό Συμβούλιο την αύξηση των συγκεκριμένων συστημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν στην «καρδιά» της αντιπυρικής περιόδου. Μέχρι σήμερα αξιοποιούνται 26 κέντρα επιχειρήσεων, 26 συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και 104 εκπαιδευμένοι χειριστές drones, ενώ πρόκειται να αξιοποιηθούν ακόμη 9 κέντρα επιχειρήσεων, 9 συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και 36 εκπαιδευμένοι χειριστές drones.


[There are no radio stations in the database]