Μαθήματα για μεγάλους: Οι γλώσσα των νέων χρειάζεται λεξικό για να την κατανοήσουμε

29 Ιουνίου 2024

Μαθήματα για μεγάλους: Οι γλώσσα των νέων χρειάζεται λεξικό για να την κατανοήσουμε

Είναι καιρός να πάψουνε οι γονείς να κοιτούν με απορία τα παιδιά τους όταν τους μιλούν γιατί η αλήθεια είναι ότι η γλώσσα της νέας γενιάς χρειάζεται λεξικό από τους μεγάλους για να την κατανοήσουν.

Κάθε γενιά έχει την δική της “γλώσσα” και είναι απόλυτα φυσιολογικό να φαίνεται εντελώς ξένη και αλλόκοτη στους μεγαλύτερους και μην νομίζεις ότι διαφέρει το νόημα των λέξεων  που χρησιμοποιούσες εσύ στα νιάτα σου απλά αλλάξαν οι εποχές μπήκαν λίγο και τα ξένα στο παιχνίδι και έχει φέρει λίγο τα πάνω κάτω στην  συνεννόηση μεταξύ των παλιών και των νέων..

Για να καταλάβεις λιγάκι..παλιότερα οι σημερινοί 50 -60αρηδες χρησιμοποιούσαν την έκφραση “με κούφανες” για κάτι που τους άφησε με το στόμα ανοιχτό ενώ η σημερινή νεολαία χρησιμοποιεί το “slay queen-king” επηρεαζόμενοι από τις drag queen.

Οι τότε σπουδαστές στα φοιτητικά τους χρόνια χρησιμοποιούσαν την έκφραση “που είσαι ρε ψυχή;” όταν συναντούσαν κάποιον που είχαν να τον δουν καιρό , τώρα οι νέοι λένε «τι λέει μπροκολόκο μου» και κάπως έτσι ξεκινάει το μάθημα..

1.Κριντζ (cringe): Στη γλώσσα της νεολαίας η λέξη αυτή χρησιμοποιείται κατά κόρον. Μια αρκετά σωστή μετάφραση είναι η λέξη «άβολο». Και φυσικά πώς θα πρωταγωνιστούσε σε κάθε παρέα αν δεν είχε τη δικιά της οικογένεια λέξεων; Βγαίνει και σε ρήμα κριντζάρω (cringαρω) ή σε ουσιαστικό κριντζιά (cringια).

Στην ουσία χαρακτηρίζουν ως cringe μια κατάσταση που τους προκάλεσε άβολο συναίσθημα -μια αηδία- σε βαθμό πλήρους αποστροφής.

 2.Φλεξάρω (κάνω flex): Σίγουρα έστω μια φορά στην ζωή θα έχουμε γνωρίσει έναν άνθρωπο που μας μιλάει μόνο για το    καινούργιο του αμάξι, το καινούργιο του κινητό και πάντα περηφανεύεται για ότι ακριβό αγοράζει .Αυτό, λοιπόν, γίνεται όταν κάποιος φλεξάρει. Φλεξάρω λοιπόν ότι αγοράζω για να δεις τι έχω και συ δεν έχεις.

Το πήραν αυτό το ρήμα τα νεούδια μας και το έκαναν ελληνικό με τη σημασία του «επιδεικνύομαι» σε κάτι ή σε κάποιον -μοστράρομαι δηλαδή στη διάλεκτό τους.

3. Μπιφ (beef): Το λεγόμενο beef συμβαίνει όταν με κάποιον έχεις μια διαφωνία τόσο έντονη που καταλήγει σε έναν τσακωμό ή σε μια διαμάχη ρε παιδί μου, λίγο πιο μόνιμη, σαν βεντέτα αλλά χωρίς τα φονικά.

Αν λοιπόν έρθει το παιδί σου ή τα αδέρφια σου να σου πουν με τον/την τάδε έχουμε μπιφ, σίγουρα δεν τρώγεται αυτό που έχουν.

4. Σλατινα (slatina): Όχι, δεν είναι η Λατίνα, αν αυτό σκέφτηκες. Η λέξη σλατίνα έχει βγει από την τραπ μουσική και συγκεκριμένα από τον τράπερ Thug Slime. Ο συγκεκριμένος χρησιμοποιούσε πολύ αυτή τη λέξη στα τραγούδια του όταν ήθελε να μιλήσει για κοπέλες που ζούνε πιο «αλήτικα» θα έλεγε κανείς, όσες έχουν μακριά νύχια, μεγάλες βλεφαρίδες και ακούνε φανατικά τραπ μουσική.

Πλέον αυτή η λέξη χρησιμοποιείται ειρωνικά μεταξύ των εφήβων όταν μαλώνουν, οπότε αν κάποιος σου πει «σλατίνα ηρέμησε» μάλλον σε ειρωνεύεται.

5. Μπροκολόκο: Μπορούμε να πούμε ότι έχει ετυμολογία από το brother (αγγλ. = αδερφός) και το loco (ισπ. = τρελός), δεν ξέρω πόσο καλύτερα να το εξηγήσω παιδιά αλλά από εκεί που βλέπαμε έναν γνωστό μας στον δρόμο του λέγαμε που χάθηκες,  πήγαμε στο «επ αδερφέ», μετά στο που είσαι ρε «μπρο μου» και τώρα στο που είσαι «μπροκολοκό μου».

Μην αγχώνεστε είτε «που είσαι αδερφέ μου» είτε «που είσαι μπροκολόκο μου» να πεις το ίδιο είναι δεν αλλάζει.

6. Κρας (crush): Κι αν είσαι μεγαλύτερης γενιάς και δε θες να προδοθείς σε συζήτηση για το αμόρε σου, μπορείς να μιλάς στους φίλους σου για αυτό αποκαλώντας το “το crush μου” και να είστε όλοι ευχαριστημένοι. Δε θα ξέρουν για ποιον /α μιλάς, αλλά εσύ θα μπορείς να συζητήσεις ανοιχτά για το κόλλημα που έχεις φάει μαζί του/της.

Όπως καταλάβατε, το κρας είναι αυτός/ή που γουστάρεις, που την έχεις πατήσει ρε παιδί μου. π.χ  τον βλέπω και παθαίνω πλάκα- πω ρε φίλε έχω κρασάρει

8. Slay: Η λέξη slay δεν πρέπει βέβαια να συγχέεται με τη λέξη slat που είδαμε παραπάνω. Όταν χαρακτηρίζουν ένα άτομο ως slay doer, δεν το βρίζουν. Αντιθέτως, το θεωρούν πολύ κουλ την πράξη, το στιλ και τα χαρακτηριστικά του.

 “Slay girl/boy” μπορεί επίσης να σημαίνει και «πάμε, το ‘χεις, πιστεύω σε σένα».

9.Ας έστελνε: Αυτό συνηθώς το λέμε όταν κάποια φωτογραφίζεται με πολλούς άνδρες η αντίστοιχα ένας άνδρας με πολλές γυναίκες για να ζηλέψει το άτομο που ενδιαφερόμαστε.

10.Καλά είσαι πάνε μίλα της/του: Αυτή είναι μια ειρωνική έκφραση που χρησιμοποιεί η gen z γενιά όταν κάποιος έχει πιει και είναι χάλια, αλλά η αυτοπεποίθηση του είναι στο Θεό και πιστεύει ότι μπορεί να φλερτάρει με κάποιον μέσα στο κλαμπ.

11.Red flag/Green flag: Σε περίπτωση που βγεις με κάποιον και σου πει ότι είσαι red flag μάλλον δεν θα ξανά βγείτε ραντεβού αφού μόλις σου είπε ότι έχεις χάλια χαρακτήρα, αν από την άλλη σου πει ότι είσαι green flag σημαίνει ότι μπορείς να ραφτείς γιατί θέλει να σε ξανά δει και κάτι καλό έκανες και κέντρισες το ενδιαφέρον του/της, μάλλον επειδή υπήρχε ροή στην συζήτηση.

12. Έπαθα τσότσο: Δε θα μπορούσα να κάνω καλύτερο φινάλε. Μια φράση τόσο αστεία και γοητευτική ταυτόχρονα. Δεν ξέρω τι σκέφτηκες όταν την άκουσες πρώτη φορά, αν νόμιζες ότι κάτι κακό έπαθε το παιδί σου, αλλά το «έπαθα τσότσο» δε σημαίνει τίποτα άλλο από το «κόλλησα».

Μου είπες, δηλαδή, κάτι ή είδα κάτι κι έχω κρασάρει, δε λειτουργεί το μηχάνημα. Φυσικά, αν το κόλλημα είναι τόσο μεγάλο λέγεται τσοτσάρα -αφού ως γνωστόν στην ελληνική, για να δημιουργήσουμε μια λέξη που να έχει τη σημασία του μεγαλύτερου, βάζουμε το επίθημα -άρα (π.χ. κομμάτι -κομματάρα).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]