Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα με όλους τους διαγωνισμούς για  πρόσληψη στο Δημόσιο

28 Ιουνίου 2024

Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα με όλους τους διαγωνισμούς για  πρόσληψη στο Δημόσιο

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει βάλει στόχο μέχρι το φθινόπωρο να τρέξει μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης στο Δημόσιο και την ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής των επιτυχόντων μέχρι τον διορισμό τους

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και το προεδρείο του ΑΣΕΠ, το υπουργείο Εσωτερικών στοχεύει μέσω της ιστοσελίδας του ΑΣΕΠ, την δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα μιας πλήρης εικόνας για την κάθε νέα προκηρυσσόμενη θέση στο Δημόσιο που θα προκύπτει , καθώς και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θα χρειάζεται να γνωρίζει για την συγκεκριμένη θέση.

Ο κάθε υποψήφιος θα έχει στην οθόνη της κινητής συσκευής του ή του υπολογιστή του το προφίλ κάθε θέσης έτσι ώστε να μπορεί να επιλέξει με βάση τα προσόντα του αυτές που πραγματικά τον ενδιαφέρουν και του ταιριάζουν, με απώτερο σκοπό να μην δηλώνει «στα τυφλά» με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται επιπλέον δουλειά στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΣΕΠ που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο των φακέλων υποψηφιοτήτων και στο τέλος να μην αναλαμβάνουν καθήκοντα επιτυχόντες που μετάνιωσαν για την επιλογή τους.

Το υπουργείο εσωτερικών θεωρεί ότι αν μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων που δεν αποδέχονται τον διορισμό τους ή παραιτούνται λίγο μετά από αυτόν, το ΑΣΕΠ θα απαλλαχθεί από ένα τεράστιο βάρος, καθώς δεν θα αναλώνει χρόνο με την επεξεργασία αιτήσεων που τελικά πάνε χαμένες.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θανάση Παπαϊωάννου λέει ότι οι αποφάσεις αναπλήρωσης που εκδίδονται ετησίως αφορούν σε 1.500-2.000 θέσεις, καθώς το ποσοστό όσων δεν αποδέχονται τη θέση συχνά ξεπερνά το 50% των διοριστέων.

Μεταξύ των αλλαγών που στοχεύουν είναι και η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα.

Με την ψηφιοποίηση των δικαιολογητικών των υποψηφίων που θέλουν να προωθήσουν θα μπορούν να αντλούνται αυτόματα τα στοιχεία του υποψηφίου, όπως τα πτυχία, τα έτη ασφάλισης, πιστοποιητικό πολυτεκνίας κ.α. μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης του ΑΣΕΠ με φορείς, όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet, που θα επικαιροποιούνται άμεσα, περιορίζοντας τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων.

Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ενστάσεων, που είναι μια διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα και προκαλεί πολύμηνη καθυστέρηση στις προσλήψεις. Όταν υλοποιηθεί αυτή η μεταρρύθμιση, τα δικαιολογητικά που καταθέτει ο κάθε υποψήφιος δεν θα είναι αμφισβητήσιμα, καθώς θα έχουν την πιστοποίηση του gov.gr.

Και όλα αυτά με στόχο την μείωση του χρόνου αναμονής των επιτυχόντων, έτσι ώστε ο διορισμός τους να μην ξεπερνά τον ένα χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]