Καμπανάκι για 35 γενόσημα φάρμακα -Κρίθηκαν ακατάλληλα

27 Ιουνίου 2024

Καμπανάκι για 35 γενόσημα φάρμακα -Κρίθηκαν ακατάλληλα

Ακατάλληλα έχουν κριθεί 35 γενόσημα φάρμακα, με τον  Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ) να έχει βάλει στο μικροσκόπιο περίπου 400 ακόμα των οποίων η παραγωγή  είχε βασιστεί σε αναξιόπιστες μελέτες βιοισοδυναμίας από εταιρεία στην Ινδία.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, η Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Σημείωσε ότι έχει δοθεί χρονική προθεσμία δύο ετών ειδικά σε σκευάσματα που είναι απαραίτητα και δεν κυκλοφορούν παρόμοια μέχρι να γίνουν νέες μελέτες.

Η Θοδώρα Ψαλτοπούλου τόνισε ότι «οι ειδικοί λένε πως δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για αλλαγή της ασφάλειας ή της αποτελεσματικότητας των εν λόγω γενοσήμων σε σχέση με τα πρωτότυπα». Ωστόσο, επισήμανε, επειδή υπάρχουν ερωτήματα «για τη συγκεκριμένη εταιρεία, ζητάνε περισσότερα στοιχεία για να διασφαλιστεί ότι τα συγκεκριμένα γενόσημα είναι εξίσου αποτελεσματικά και ποιοτικά με τα πρωτότυπα» και αν θα πρέπει να παραμείνουν στην αγορά ή όχι.

Όπως είπε η κ. Ψαλτοπούλου, τα επίμαχα γενόσημα είναι πολλών κατηγοριών αναισθητικά, αντιδιαβητικά, υπερτασικά, νευροψυχιατρικά και σπανίως ογκολογικά.

Για τους ασθενείς που κάνουν θεραπεία με τα εν λόγω γενόσημα, η επιδημιολόγος είπε ότι ο ΕΟΦ θα πρέπει να ενημερώσει αν τα σκευάσματα θα αποσυρθούν ή θα συνεχιστεί η κυκλοφορία τους. Επισήμανε δε πως και οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται σε επικοινωνία με τους γιατρούς τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]