Μεγάλη “βουτιά” στις βάσεις των Πανελληνίων 2024

26 Ιουνίου 2024

Μεγάλη “βουτιά” στις βάσεις των Πανελληνίων 2024

Σημαντική πτώση αναμένεται να έχουν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια, με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για μεγάλη βουτιά στα τρία από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία μετά και τα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων 2024, παρά την άνοδο που είχε καταγραφεί το 2023.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, προβλέπεται μεγάλη πτώση της τάξεως του 50% των γραπτών στην ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και της ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας γύρω στο 60% των γραπτών να είναι κάτω από την βάση, κάτι που δείχνει πόσο πολύ δυσκόλεψαν τους υποψηφίους τα θέματα , της Φυσικής των Μαθηματικών και της Ιστορίας

Στο 1ο επιστηµονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών αναµένεται να σηµειωθεί µια ήπια πτωτική τάση, με την εικόνα να δείχνει ότι τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά έχουν παρόµοιες βαθµολογίες µε τις αντίστοιχες περσινές, ενώ η Νεολληνική Γλώσσα έχει χαµηλότερες. Τα γραπτά της Ιστορίας συγκεντρώνουν σε µεγαλύτερο ποσοστό χαµηλές βαθµολογίες.

Συγκεκριμένα στο μάθημα της Ιστορίας, αναμένεται ότι περίπου το 55% των γραπτών θα είναι κάτω από τη βάση, λόγω της αυξημένης δυσκολίας των θεμάτων. Τα άριστα γραπτά στα περισσότερα μαθήματα δεν θα ξεπεράσουν το 10%.

 Στο 2ο επιστηµονικό πεδίο το µάθηµα της Φυσικής ήταν κατά πολύ δυσκολότερο σε σχέση µε τα αντίστοιχα των προηγουµένων ετών, εκτιµώντας ότι θα υπάρξουν σχολές, όπως πολυτεχνικές και φυσικοµαθηµατικές, µε µεγάλη πτώση, ενώ στο πεδίο αυτό µπορεί να ξεπερνούν ακόμα και τα 1.000        µόρια.  

Στο 3ο επιστηµονικό πεδίο τα µαθήµατα που δεν συγκεντρώνουν υψηλές βαθµολογίες είναι η Φυσική και η Εκθεση, ενώ οι βαθµολογίες στη Χηµεία και τη Βιολογία είναι αντίστοιχες µε τις περσινές.

Στο 4ο επιστηµονικό πεδίο η Εκθεση και τα Μαθηµατικά “ρίχνουν” τις βάσεις, ενώ τη µεγαλύτερη πτωτική πορεία συγκρατούν η Οικονοµία και, κυρίως, η Πληροφορική. Στα μαθηματικά, στην Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής, το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση θα ξεπεράσει το 70%, ενώ τα άριστα γραπτά θα είναι μόλις στο 3%, εκτιµά ότι αναµένεται να φτάσουν στα ποσοστά του 2022.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), Γιάννης Βαφειαδάκης,  µιλώντας στα “Παραπολιτικά”είπε χαρακτηριστικά “Κλάµατα στις βαθµολογίες, γέλια στα αποτελέσµατα” και εξήγησε

“Στις βαθµολογίες οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους δεν θα δουν υψηλούς βαθµούς στην πλειονότητά τους. Αυτό, όµως, σηµαίνει ότι οι βάσεις θα έχουν καθοδική πορεία και, όταν ανακοινωθούν, µπορεί το αποτέλεσµα να τους ικανοποιήσει, καθώς θα έχουν εισαχθεί σε µια καλύτερη σχολή από αυτήν που αρχικά είχαν υπολογίσει”.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, “για τον λόγο αυτό απαιτείται µια πολύ προσεκτική συµπλήρωση του µηχανογραφικού δελτίου, όπου ο υποψήφιος πρέπει να αναλογιστεί τις επιθυµίες του, αλλά και να ακούσει τους ειδικούς, τους καθηγητές του, καθώς µπορεί να προκύψουν ευκαιρίες”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]