Προσοχή: Μην παίρνετε επιπόλαια το τσίμπημα από αχινό
24 Ιουνίου 2024
Προσοχή: Μην παίρνετε επιπόλαια το τσίμπημα από αχινό
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα του καλοκαιρίου εκτός από τις μωβ μέδουσες που έχουν γίνει αρκετά της «μόδας», τον τελευταίο καιρό, είναι και το πάτημα ενός αχινού.Αυτό που πιθανόν δεν γνωρίζεται είναι ότι τα αγκάθια του αχινού έχουν δηλητήριο.
Τα μεγάλα αγκάθια του δημιουργούν πληγές στο δέρμα, ενώ τα pedicellaria τα λεπτά μικρά, και μυτερά που βρίσκονται μέσα στα μεγάλα αγκάθια απελευθερώνουν το δηλητήριο όταν το μεγάλο αγκάθι έχει τρυπήσει το “θύμα” του.
Στη περίπτωση που πατήσετε αχινό, ο πόνος είναι οξύς στην αρχή και σε περίπτωση που τα αγκάθια του έχουν μπει βαθιά στο δέρμα, ο πόνος είναι και διαρκής μέχρι να καταφέρετε να τα βγάλετε. Για αυτό καλό θα είναι να κάνεις τα σωστά πράγματα ώστε να υποφέρεις λιγότερο. Γιατί θα υποφέρεις, είναι το μόνο σίγουρο..
Πόνος, φλεγμονή, κοκκινίλα και ιδρώτας είναι οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες του τσιμπήματος αχινού. Αν ωστόσο πατήσουμε είδος αχινού που είναι πιο δηλητηριώδες υπάρχει περίπτωση οι παρενέργειες να είναι πιο σοβαρές. Π.χ. είναι πιθανό να αισθανθούμε ζαλάδα, αδυναμία, πόνο στους μύες, σοκ, παράλυση, δυσκολία στην αναπνοή και σε πολύ ακραία περίπτωση ακόμα και θάνατο. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που έχετε την ατυχία να πατήσετε αχινό.
Τι πρέπει να κάνετε
- Μην βγάλετε τα αγκάθια αν πριν δεν μαλακώσετε το σημείο που σας τσίμπησε
- Θα πρέπει για περισσότερο από μισή ώρα να βυθίσετε το πόδι σας σε ζεστό νερό, τόσο όσο το αντέχετε, αυτό θα μειώσει τον πόνο
- Έπειτα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα τσιμπιδάκι για να αφαιρέσετε τα αγκάθια, για τα μικρά αγκάθια θα πρέπει να βάλετε επάνω αφρό ξυρίσματος και με προσοχή να ξυρίσετε κάποια αγκάθια που δεν είναι τόσο ορατά.
- Στη συνέχεια τρίψτε την πληγή με σαπούνι και νερό και ολοκληρώστε με καλό πλύσιμο με άφθονο νερό
- Μην κλείνετε την πληγή με τραυμαπλάστ, ή άλλο υλικό.
- Αν δείτε ξαφνικά να επιδεινώνεται η κατάσταση (π.χ. να μαζεύει πύον, να πρήζεται ή να κοκκινίζει περισσότερο) καλό θα είναι να επισκεφθείτε ένα φαρμακείο ή έναν γιατρό για πιο εξειδικευμένες συμβουλές ενώ πιθανότατα θα σας χορηγηθούν και αντιβιοτικά ή άλλα κατάλληλα φάρμακα.