Λογαριασμοί ρεύματος: Νέες αυξήσεις στις τιμές για Ιούλιο και Αύγουστο

14 Ιουνίου 2024

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέες αυξήσεις στις τιμές για Ιούλιο και Αύγουστο.

Νέες αυξήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος προβλέπονται για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε δρομολογήσει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 17,65%. Το σχέδιο αυτό «πάγωσε» λόγω των ευρωεκλογών, αλλά αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή με τον πρωθυπουργό να λαμβάνει υπόψην του τα αποτελέσματα των εκλογών για τις κατευθύνσεις που θα δώσει.

Σήμερα, η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ για τους οικιακούς καταναλωτές ανέρχεται σε 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ο ΔΑΠΕΕΠ έχει προτείνει αύξηση στα 24 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το επίπεδο που ήταν το 2019 πριν μειωθεί για να συμβάλει στο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ και να αντισταθμίσει τις τότε αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος

Tο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσανατολίζεται σε αύξηση περίπου στα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η οποία πιθανότατα θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι, για να αποφευχθούν μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Οι αυξήσεις για τους καταναλωτές στο ρεύμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θεωρούνται αναπόφευκτες, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες της προηγούμενης εβδομάδας προκάλεσαν αύξηση 19% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η μέση χονδρεμπορική τιμή ανήλθε στα 101,5 ευρώ/μεγαβατώρα.

Αύξηση σημειώθηκε και στην χονδρεμπορική τιμή η οποία προκλήθηκε από την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο ΤΤΕ κατά 13%, λόγω προβλημάτων στις εξαγωγικές υποδομές από τη Νορβηγία.

Την Δευτέρα η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην ελληνική αγορά ήταν 96,69 ευρώ/μεγαβατώρα, η δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη μετά την Ιρλανδία.

Την Τρίτη, η μέση χονδρεμπορική τιμή υποχώρησε στα 95,61 ευρώ/μεγαβατώρα, καθιστώντας την πέμπτη ακριβότερη στην Ευρώπη.

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος έχει ήδη αυξηθεί κατά 15% σε σχέση με τον Μάιο, με προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση λόγω των καιρικών συνθηκών.

Σε αντίστοιχη τροχιά, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα κυμαινόμενα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια του Ιουλίου, ως αποτέλεσμα των αυξήσεων που καταγράφηκαν στα τρέχοντα τιμολόγια, τα οποία διαμορφώθηκαν από 11% έως και 70% σε ορισμένους παρόχους.

Επίσης, με την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα, επέστρεψε στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και ο λιγνίτης, μετά από μια περίοδο αποχής.

 Όσον αφορά το εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου από τις 3 έως τις 9 Ιουνίου, παρουσίασε τα εξής χαρακτηριστικά:

φυσικό αέριο (43%), ΑΠΕ (42%), μεγάλα υδροηλεκτρικά (7%), καθαρές εισαγωγές (6%) και λιγνίτης (2%).

Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση στα μερίδια του λιγνίτη και των καθαρών εισαγωγών (τα οποία είχαν μηδενική συνεισφορά στο μείγμα καυσίμου), ενώ παρουσιάστηκε μείωση στα μερίδια του φυσικού αερίου (από 47%) και των ΑΠΕ (από 46%), με το μερίδιο των μεγάλων υδροηλεκτρικών να παραμένει σταθερό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]