Αλλάζω Συσκευή: Έρχεται ξανά η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών μέσω gov.gr

13 Ιουνίου 2024

Αλλάζω Συσκευή: Έρχεται ξανά η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών μέσω gov.gr. Επιστρέφει πάλι για φέτος η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, με πολύ σημαντικές αλλαγές. Μαζί με την σημαντική αλλαγή στο ωράριο του νυχτερινού ρεύματος εξετάζεται να έρθει και νέα επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών που θα δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάξουν συσκευές με πιο σύγχρονες τις λεγόμενες «έξυπνες» συσκευές, που μπορούν δηλαδή να χειριστούν οι καταναλωτές από το κινητό τους, καθώς συνδέονται με WiFi. Έτσι, θα μπορέσει ο καταναλωτής να εκμεταλλευτεί τις μεσημεριανές ώρες για μειωμένη τιμή στο ρεύμα.

Όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του ΥΠΕΝ – οι παρεμβάσεις προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή το φθινόπωρο και αφορούν περίπου 1,5 εκατ. οικιακούς καταναλωτές που έχουν νυχτερινό μετρητή ρεύματος που παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής δύο διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου. Το μειωμένο τιμολόγιο εφαρμόζεται από ετών κυρίως τις νυχτερινές ώρες αλλά και εποχιακά το μεσημέρι.

Με τα μέτρα που προωθούνται η χαμηλή χρέωση του «νυχτερινού ρεύματος», θα εφαρμόζεται τις ώρες που υπάρχει υπερβάλλουσα παραγωγή από τις ΑΠΕ (π.χ. τα μεσημέρια όταν μεγιστοποιείται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών) ώστε να υπάρχει κίνητρο για τους καταναλωτές να μεταφέρουν τα φορτία στις περιόδους αυτές.

Το μέτρο αυτό αφορά μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τα δίκτυα υψηλής και μέσης τάσης, αλλά και μεγάλους καταναλωτές στη χαμηλή τάση που διαθέτουν «έξυπνους» μετρητές κατανάλωσης, με σκοπό σε βάθος χρόνου να αφορά το σύνολο των καταναλωτών που θα διαθέτουν έξυπνους μετρητές.

Προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η σχετική προετοιμασία από τους παρόχους και να ξεκινήσει η διάθεση των δυναμικών τιμολογίων στους πελάτες με έξυπνους μετρητές (πρόκειται για τα τιμολόγια που θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα, στο πλαίσιο της χρωματικής σήμανσης που εφαρμόζεται από φέτος).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]