Καύσωνας: Μέτρα για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα – Τι προβλέπεται για delivery και τηλεργασία

12 Ιουνίου 2024

Καύσωνας: Μέτρα για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα – Τι προβλέπεται για delivery και τηλεργασία. Για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του καύσωνα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε εγκύκλιο απευθύνοντας αυστηρή σύσταση προς τους εργοδότες στη λήψη μέτρων, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή ακόμα και σε παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 17.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, καθώς και το τι προβλέπεται για την τηλεργασία και το delivery.

Στόχος της εγκυκλίου είναι η προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η συγκεκριμένη εγκύκλιος αφορά την την Τετάρτη 12/6 και την Πέμπτη 13/6.

Χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν όσοι από τους εργοδότες δεν τηρήσουν την υποχρέωτικότητα της διάταξης που έχει εκδοθεί από την Επιθεώρηση Εργασιάς.

Με την την από 3 Ιουνίου του 2024 (αριθ. πρωτ. 34666), νέα εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε, προβλέπονται τα εξής:

  1. Kαθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα 12.00-17.00, τις ημέρες Τρίτη 11.6.2024, Τετάρτη 12.06.2024 και Πέμπτη 13.06.2024, σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο. Αυτό ισχύει για εργαζομένους που βρίσκονται στην Αττική, την Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο και την Θεσσαλία, στις οποίες περιοχές αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και αφορά εργαζομένους σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery), κ.λπ., όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40 βαθμών.
  2. Στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η υποχρέωση του ανωτέρω εδαφίου ισχύει για θερμοκρασία που να διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 38οC.
  3. Στην περίπτωση παύσης του delivery με δίτροχο όχημα μπορεί να εκτελεστεί η παραγγελία με χρήση οχήματος ιδιωτικής χρήσης  (εφόσον διαθέτει κλιματισμό)
  4. Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές) υπό την προϋπόθεση οργάνωσης του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  5. Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης στις περιοχές που αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες (κυρίως για Αττική, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο και Θεσσαλία), και για τη διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία, οι εργοδότες δύνανται να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.
  6. Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου  δίδεται η δυνατότητα, εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.

Σε ό,τι αφορά τις υπαίθριες εργασίες, τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησής τους συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών, προβλέπεται:

  • Κατάλληλα καλύμματα και προστατευτικά μέσα: Παροχή κατάλληλων καλυμμάτων κεφαλής και προστατευτικών μέσων δέρματος.
  • Σκιερά μέρη για διαλείμματα: Διαμόρφωση ή επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
  • Στέγαστρα για εργασίες: Διαμόρφωση ή επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
  • Προγραμματισμός εργασιών: Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
  • Μείωση απασχόλησης ή παύση εργασιών: Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00 σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο.
  • Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας, διατίθεται μια σειρά από μέσα ατομικής προστασίας για μέρη ή ολόκληρο το σώμα (π.χ. σκούρα γυαλιά προστασίας οφθαλμών σε κλιβάνους βιομηχανιών τροφίμων, ασπίδες προστασίας προσώπου, ολόσωμες θερμομονωτικές στολές κ.ά.).
  • Ο εργοδότης οφείλει να χορηγεί αυτά τα μέσα στους εργαζόμενους, λαμβάνοντας υπόψη την έγγραφη γνώμη του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας (εφόσον προβλέπεται) και αξιολογώντας την καταλληλότητά τους για τις απαιτήσεις της εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]