Καύσωνας από Τρίτη μέχρι και Παρασκευή – Εως και 43°C η θερμοκρασία

10 Ιουνίου 2024

Καύσωνας: Θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής έρχονται προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα να ανεβάσουν και άλλο τη θερμοκρασία, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του OPEN, κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών ωρών θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ενώ κατά τη διάρκεια της νύκτας δεν θα υποχωρεί σημαντικά ο υδράργυρος. Στα θετικά, δεν θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια το πολύ ισχυρό θερμό κύμα, όσον αφορά τις υψηλές του θερμοκρασίες.

Η Δευτέρα θα είναι μια μέρα με πολύ ζέστη, με τη μέγιστη θερμοκρασία να φτάνει τους 36-38 βαθμούς, κυρίως στις περιοχές της ανατολικής Στερεάς, της Θεσσαλίας και της ανατολικής Πελοποννήσου, στην Κρήτη και στη Ρόδο. Η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει στα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα, ενώ στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα θα αναπτυχθούν κάποιες νεφώσεις κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών και είναι πιθανό να σημειωθούν και κάποιες βροχοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα στραφούν σε νότιους στο Ιόνιο, με ασθενείς και μέτριες εντάσεις, ενώ τα μελτέμια θα περιοριστούν προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο κοντά στα 5-6 μποφόρ.

Στην Αττική θα έχουμε ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με αρκετή ζέστη. Ο υδράργυρος στο εσωτερικό του Λεκανοπεδίου θα προσεγγίσει του 37-38 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, αναμένουμε πολύ καλές καιρικές συνθήκες, με ηλιοφάνεια και λίγες συννεφιές κυρίως τις απογευματινές ώρες. Ο υδράργυρος θα ανέβει κοντά στους 36 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας από Τρίτη μέχρι Παρασκευή

Αύριο, Τρίτη, την πρώτη μέρα του καύσωνα, θα δούμε τα πρώτα 40αρια, ίσως και λίγο παραπάνω προς το εσωτερικό της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή προς Θεσσαλία, Βοιωτία, με τον καιρό να παραμένει αίθριο χωρίς ιδιαίτερες συννεφιές.

Την Τετάρτη, θα έχουμε εκ νέου μια μικρή άνοδο του υδραργύρου και θα αγγίξουμε ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα προς τη νότια Κρήτη και το εσωτερικό της Ρόδου. Παράλληλα 40-42 βαθμούς θα έχουμε και στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Την Πέμπτη, θα ανέβει λίγο ακόμη η θερμοκρασία, με τον υδράργυρο να ανέρχεται στους 42-43 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Κρήτης και της ανατολικής Στερεάς. Η θερμοκρασία αυτή θα αποτελέσει «ταβάνι», σε ότι αφορά το συγκεκριμένο κύμα ζέστης, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Από Παρασκευή θα αρχίσει να υποχωρεί ο υδράργυρος στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, όμως θα συνεχίσει να κάνει ζέστη στα ανατολικά και τα νότια. Από το Σάββατο και μετά θα πάμε σε πλήρη αποκλιμάκωση του φαινομένου, με πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση του βόρειου ανέμου.


[There are no radio stations in the database]