Ευρωεκλογές 2024: Έρχεται ανασχηματισμός μέσα στο καλοκαίρι

10 Ιουνίου 2024

Ευρωεκλογές 2024: Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της ΝΔ, καθώς το κυβερνών κόμμα δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του 33% στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν χθες. 

Οι πολίτες που ψήφισαν ΝΔ στις εθνικές εκλογές επέλεξαν είτε να ψηφίσουν ένα από τα υπόλοιπα κόμματα της δεξιάς δεξαμενής, όπως η Ελληνική Λύση και η Νίκη, είτε να απέχουν, μιας και η αποχή σημείωσε ποσοστό ρεκόρ σχεδόν 60%.

Το ερώτημα της επόμενης μέρας είναι πώς θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός στην εξέλιξη αυτή.

Το πρώτο που θα κάνει το κυβερνητικό επιτελείο είναι η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Μπορεί  η ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα με διαφορά από το δεύτερο, όμως κατέγραψε σημαντικές απώλειες, ειδικά σε κατηγορίες ψηφοφόρων, που στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν γι’ αυτόν προνομιακές. 

Ο πρωθυπουργός με το επιτελείο του θα σταθμίσουν τα υπέρ και τα κατά του εκλογικού αποτελέσματος και αναμένεται να πάρουν πρωτοβουλίες, ώστε να δείξουν στους πολίτες ότι έλαβαν το μήνυμα και θα αναλάβουν δράση. 

Μια από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι και ο ανασχηματισμός, ο οποίος πιθανόν να έρθει νωρίτερα από ό,τι επιθυμούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα στο καλοκαίρι. 

Προς το παρόν είναι άγνωστο τι έκταση θα έχει ο ανασχηματισμός αυτός. Είναι γνωστό πως ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι υπέρ των ανασχηματισμών και ειδικά εκείνων που φέρνουν δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Αυτό που μένει τώρα είναι να δούμε αν θα επιμείνει σε αυτή τη λογική και τώρα. 

Επίσης, αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει η κυβέρνηση για τα καυτά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως το κόστος ζωής, η υγεία, η στήριξη της οικογένειας. 

Πάντως ο πρωθυπουργός αύριο το πρωί θα μεταβεί στην Ιορδανία, ενώ το Σαββατοκύριακο θα ταξιδέψει στην Ελβετία και στις Βρυξέλλες. Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι ημερομηνία πιθανών ανακοινώσεων να είναι η Παρασκευή, οπότε και θα γίνει ένα υπουργικό Συμβούλιο, που δεν είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο. 


[There are no radio stations in the database]