Μάριος Κορναράκης | Ένας δημιουργικός φωτογράφος στο χώρο της μόδας

28 Μαΐου 2024

Μάριος Κορναράκης: Ένας δημιουργικός φωτογράφος στο χώρο της μόδας

Η φωτογραφία είναι μια τέχνη που εξελίσσεται καθημερινά και πάντα πρέπει να προσαρμόζεται στα δεδομένα της κάθε εποχής. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι ο φωτογράφος πρέπει συνεχώς να μπορεί να λάβει τα ερεθίσματα της εξέλιξης και να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει τόσο στις απαιτήσεις της τέχνης όσο και στον ανταγωνισμό που πλέον είναι αρκετά μεγάλος.

Σε κάθε τομέα της φωτογραφίας ισχύουν τα παραπάνω αλλά στην φωτογραφία μόδας η εξέλιξη είναι το παν. Οι τάσεις  αλλάζουν καθημερινά συνεπώς αλλάζει και ο τρόπος φωτογράφισης και προσέγγισης των ενδυμάτων αλλά και οποιονδήποτε προϊόντων εντάσσονται στην μόδα.

Στην σημερινή μας συνέντευξη θα γνωρίσουμε έναν φωτογράφο μόδας, νεαρό σε ηλικία αλλά πολύ δημιουργικό και ευφάνταστο σε κάθε του κλικ. Ο Μάριος Κορναράκης θα μας μεταφέρει την φιλοσοφία τους ως φωτογράφος και θα μας μιλήσει για τα πάντα στην φωτογραφία μόδας την οποία και υπηρετεί με επιτυχία. Έχω άποψη για την δουλειά του καθώς τον παρακολουθώ αρκετά χρόνια και βλέπω την πρόοδο του αλλά και την εμπιστοσύνη που του δείχνουν αρκετές εταιρείες που συνεργάζεται.

Μάριε πες μας λίγα λόγια για εσένα. Πώς περιγράφεις τον εαυτό σου ως χαρακτήρα και έπειτα ως φωτογράφο;

Λοιπόν, σαν χαρακτήρα θα περιέγραφα τον εαυτό μου σαν ένας τύπος που λατρεύει τη φωτογραφία και προσπαθεί συνέχεια να βρίσκει ιδέες και κονσεπτ για project.

Μου αρέσει πολύ η minimal και editorial αισθητική και αυτό είναι κάτι το οποίο προσπαθώ να μεταφέρω και μέσα από τη φωτογραφία.

Πότε αντιλήφθηκες την κλίση σου στη φωτογραφία και ποια ερεθίσματα πιστεύεις ότι σε ώθησαν να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στην τέχνη;

Η φωτογραφία μου άρεσε από μικρός, καθώς σε οικογενειακές εκδρομές έβλεπα το θείο μου να βγάζει φωτογραφίες με φιλμ κάμερα. Έτσι γεννήθηκε η αγάπη μου για τη φωτογραφία τοπίου, το οποίο στην πορεία άλλαξε και κατευθύνθηκε προς τη φωτογραφία πορτραίτου – μόδας.

 Σε ποιόν τομέα έχεις εξειδίκευση; Ποια θέματα σε μαγνητίζουν να τα φωτογραφίζεις;

Μου αρέσει πολύ η φωτογραφία πορτραίτου – μόδας κάτι το οποίο φαίνεται άλλωστε από τη διαδικτυακή μου παρουσία. Επίσης μου αρέσει πολύ η φωτογραφία δρόμου πάντα σε ασπρόμαυρο. Σε αυτό έχω επηρεαστεί πάρα πολύ από φωτογράφους όπως ο Robert Frank. Το βιβλίο του The Americans έχει ασκήσει πολύ μεγάλη επιρροή.

Η φωτογράφιση μόδας απαιτεί να εξελίσσεσαι συνεχώς διότι αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς οι τάσεις και ανεβαίνει συχνά το επίπεδο. Ως φωτογράφος μόδας πως το βλέπεις αυτό; Ισχύει; Τι χαρακτηριστικά και προσόντα χρειάζεται ένας φωτογράφος που ασχολείται με την μόδα;

Είναι πολύ βασικό για κάποιον που ασχολείται με τη φωτογραφία μόδας να παρακολουθεί τις νέες τάσεις και να εξελίσσεται συνεχώς. Προσωπικά μου αρέσει πολύ αυτό διότι είμαι σε μια διαρκή εγρήγορση και προσπαθώ συνεχώς να εξελίσσομαι σε αυτό που μου αρέσει να κάνω.

Είναι εύκολο κάποιος φωτογράφος να εισχωρήσει στον χώρο της μόδας και να συνεργαστεί με εταιρείες και διάφορα brands;

Θεωρώ πως αν αγαπάς κάτι και κυρίως έχεις πάθος για αυτό όλα είναι εύκολα. Ασφαλώς απαιτείται χρόνος, προσπάθεια, εκπαίδευση, αφοσίωση.

 Ακόμα λόγω των social media είναι πιο εύκολο σε σχέση με το παρελθόν για κάποιον φωτογράφο να έρθει σε επαφή με εταιρίες και brands. Όρεξη και διάθεση να υπάρχει!

Θεωρείς οι γνώσεις είναι απαραίτητες για κάποιον φωτογράφο μόδας;

Στη φωτογραφία μόδας θεωρώ πως το βασικότερο είναι η φαντασία και η δημιουργικότητα!

Φυσικά απαιτούνται τεχνικές γνώσεις πχ τι είναι το iso, διάφραγμα αλλά και κυρίως η διαχείριση του φωτός – φυσικού και τεχνικού.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν φέρει μεγάλη ακμή στην φωτογραφία, παρόλα αυτά βλέπουμε πως αρκετές καμπάνιες φωτογραφικές στοχεύουν στα πολλά views και likes. Θεωρείς πως αυτή η κατεύθυνση είναι σωστή ή μήπως ο φωτογράφος πλέον αρχίζει να γίνεται περισσότερο influencer;

Νομίζω πως τα views και τα likes είναι μια παγίδα στην οποία έπεσα και εγώ στην αρχή. Θα συμβούλευα κάποιον – φωτογράφο και μη – να μην εστιάζει μόνο εκεί.

Στην αρχή και εγώ ήθελα να συνεργάζομαι με influencers λόγω των πολλών followers που είχαν προκειμένου να δει τη δουλειά μου περισσότερο κοινό μέσω αυτών και ξέρεις τι κατάλαβα?

Πως είναι μια απάτη αυτό!

Πολλοί αγαπημένοι μου επιτυχημένοι φωτογράφοι , στυλίστες, makeup artists έχουν λίγους σχετικά followers αλλά οι δουλειές τους είναι φανταστικές χωρίς να συνεργάζονται με influencers, celebrities.

Οπότε μη μένουμε μόνο σε αριθμούς. Πολλές φορές δε λένε την αλήθεια.

Τι χαρακτηριστικά, κατά την άποψη σου πρέπει να έχει μια σωστή και καλή φωτογραφία μόδας;

Να λέει μια ιστορία κατά τη γνώμη μου. Το ‘καλή φωτογραφία΄ θεωρώ πως είναι πολύ υποκειμενικό. Για κάποιον μπορεί μια φωτογραφία να είναι καταπληκτική και για κάποιον άλλο να μην είναι.

Άρα θεωρώ πως η ιστορία που λέει μια φωτογραφία και το μήνυμα που περνάει από εκεί είναι το σημαντικότερο.

Θεωρείς η χρήση των κινητών και τον χιλιάδων εφαρμογών φίλτρων και επεξεργασίας εικόνας έχουν επηρεάσει τον κλάδο;

Λόγω αυτών που ανέφερες θεωρώ πως στα μάτια του πολύ κόσμου έχει πέσει η φωτογραφία. Θεωρείτε σαν κάτι πολύ εύκολο λόγω του ότι με ένα απλό κινητό όλοι μπορούν να βγάλουν φωτογραφίες.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν πέσει πολύ οι τιμές καθώς πολλοί θεωρούν ένα smartphone με καλή κάμερα μπορεί να φέρει εις πέρας ένα project. Μέγα λάθος!

Ποια η συμβουλή σου στους καινούριους φωτογράφους που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στη φωτογραφία; Τι θα πρέπει να προσέξουν;

Η συμβουλή μου είναι όπως ανέφερα πριν να έχει πολύ πάθος, αγάπη, όρεξη κάποιος που θέλει να ξεκινήσει το ταξίδι του στο μαγικό κόσμο της φωτογραφίας.

Σημαντικό στο δικό μου τομέα είναι να γνωριστεί και συνεργαστεί με άλλους καλλιτέχνες όπως στυλίστες, makeup artists καθώς μέσω της συνεργασίας προκύπτει πάντα καλύτερο αποτέλεσμα.

Ποια τα μελλοντικά σου σχέδια στον χώρο της φωτογραφίας . Έχεις κάποιο όνειρο που ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί;

Κάθε μέρα ανακαλύπτω ιδέες και concept που θέλω να πραγματοποιήσω.

Εύχομαι να συνεχίσω με την ίδια και περισσότερη όρεξη να κάνω δημιουργώ εικόνες σε συνεργασία με πολύ δημιουργικούς καλλιτέχνες που έχω τη χαρά να συνεργάζομαι και να βελτιώνομαι συνεχώς.

Μια ακόμη εποικοδομητική φωτογραφική συνέντευξη, αυτή με τον Μάριο Κορναράκη μας έδωσε πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την φωτογραφία μόδας και μας εισήγαγε στον κόσμο της και στις απαιτήσεις που χρειάζεται ένας φωτογράφος που θέλει να την ακολουθήσει. Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε φωτογράφους που δραστηριοποιούνται στους τομείς που θέλουμε και εμείς. Βλέποντας και μαθαίνοντας την οπτική τους και την φιλοσοφία τους θα καταφέρουμε και εμείς να εξελιχθούμε.

Αυτός είναι και ο σκοπός μου μέσα από αυτό το project εδώ στον planetwebradio.gr, να υπάρχει μια πηγή γνώσεις και ανταλλαγής εμπειριών από όλους τους φωτογράφους που έχουν να μας διδάξουν πολλά. Ευχαριστώ θερμά τον Μάριο Κορναράκη που με τίμησε με την παρουσία του στην στήλη μου και μοιραστήκαμε αυτές τις όμορφες πληροφορίες μαζί σας. Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας το μεθεπόμενο Σάββατο με νέο φωτογραφικό οδοιπορικό. Έως τότε μένετε συντονισμένοι στον Νο1 διαδικτυακό σταθμό της πόλης, τον planetwebradio.gr φυσικά.


[There are no radio stations in the database]