Καυσαέρια αυτοκινήτων: Σε ποιον όροφο πολυκατοικίας κινδυνεύεις περισσότερο

28 Μαΐου 2024

Καυσαέρια αυτοκινήτων: Σε ποιον όροφο πολυκατοικίας κινδυνεύεις περισσότερο

Όταν αποφασίζεις να νοικιάσεις είτε να αγοράσεις ένα διαμέρισμα το πρώτο που κοιτάς είναι η θέα μετά κοιτάς τους χώρους και βέβαια κοιτάς την απόσταση από την δουλειά σου. Αυτό όμως που δεν κοιτάς είναι το πόσο τα καυσαέρια των αυτοκινήτων μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σου.

Τις κρύες μέρες του χειμώνα, οι οδηγοί αφήνουν του κινητήρες να ανεβάσουν ελαφρώς θερμοκρασία και μετά να ξεκινήσουν την διαδρομή τους, όμως οι κάτοικοι των γύρω σπιτιών υποφέρουν από το «ζέσταμα» των κινητήρων, και μάλιστα σοβαρά. Ωστόσο, δεν επηρεάζονται όλοι οι κάτοικοι το ίδιο.

Καθαρότερα» και «πράσινα» οχήματα για μείωση της επιβάρυνσης του  περιβάλλοντος

 Εάν το αυτοκίνητο που προθερμαίνει τον κινητήρα του είναι κοντά σε σπίτι, τότε όσοι μένουν στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο, σχεδόν δεν επηρεάζονται από το φαινόμενο.

Ο χειρότερος όροφος είναι αυτός που έχει την ομορφότερη θέα. Οι κάτοικοι που αποφασίζουν να ζήσουν στα επάνω πατώματα είναι και αυτοί που “τρώνε” το περισσότερο καυσαέριο.
Το γεγονός ότι τα καυσαέρια των αυτοκινήτων είναι ζεστά και επομένως ελαφρύτερα από τον κρύο αέρα της ατμόσφαιρας, σημαίνει ότι ανεβαίνουν γρήγορα ψηλά από το έδαφος. Στην συνέχεια όμως, ψύχονται γρήγορα και συγκρατούνται σε ύψος περίπου 10 μέτρων.

Τα καυσαέρια των αυτοκινήτων είναι κίτρινα γιατί. Πώς να προσδιορίσετε την  κατάσταση ενός κινητήρα αυτοκινήτου από το χρώμα των καυσαερίων

Αυτό όμως σημαίνει ότι όσοι κατοικούν στον τρίτο όροφο, περίπου, πλήττονται περισσότερο. Βέβαια, οι πτητικές ουσίες φτάνουν και ψηλότερα, αλλά εκεί η αραίωση με καθαρό αέρα είναι εντονότερη.
Σε ύψος μεγαλύτερο από 15 με 20 μέτρα (πέμπτο έως έβδομο όροφο), η συγκέντρωση ρύπων είναι περίπου τρεις φορές μικρότερη και, κατά συνέπεια, μειώνεται η βλάβη από τα καυσαέρια των οχημάτων.

Η υπηρεσία προστασίας περιβάλλοντος και τα δεδομένα της για την ρύπανση της ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν ότι τα αυτοκίνητα οφείλονται για το 45% των εκπομπών που καταλήγουν στον αέρα, όντας με διαφορά η βασική πηγή μόλυνσης με διοξείδιο του άνθρακα. Στην δεύτερη θέση των δεδομένων, με 25%, βρίσκονται τα μεσαία φορτηγά, ενώ στο 17% βρίσκονται τα ελαφρά φορτηγά. Η κατηγορία «αεροσκάφη-οχήματα θαλάσσης-σιδηρόδρομοι» βρίσκονται στο 15%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]