Το μαγευτικό ελληνικό νησί που εξωτικά ζώα τριγυρνούν ελεύθερα στις παραλίες

25 Μαΐου 2024

Το μαγευτικό ελληνικό νησί που εξωτικά ζώα τριγυρνούν ελεύθερα στις παραλίες και οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν παρέα μαζί τους.

Τα ελληνικά νησιά είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στον κόσμο, περιγράφει η βρετανική «Sun» κάνοντας ειδική μνεία σε ένα ελληνικό νησί που όπως λέει ” είναι ένα φανταστικό καταφύγιο άγριας ζωής που φιλοξενεί άγρια ζώα, το καθένα με τις δικές του γοητευτικές ιδιορρυθμίες“.

Η Μονή είναι ένα λιγότερο γνωστό νησάκι του Σαρωνικού, που βρίσκεται έξω ακριβώς από την ακτή της Αίγινας και κανένας άνθρωπος δεν ζει εκεί.

Δεν είναι ένα μέρος όπου οι επισκέπτες μπορούν να μείνουν, αλλά είναι δυνατόν να την επισκεφθούν για ημερήσια εκδρομή και αν είναι τυχεροί ίσως να μπορέσουν να κάνουν παρέα στην παραλία, με τα ελάφια και τα παγώνια που κατοικούν εκεί, μιας και αυτά έχουν συνηθίσει την ανθρώπινη παρουσία .

Μονή νησάκι ελάφια παγώνια ωραιότερες παραλίες Σαρωνικό | travel.gr

Ωστόσο, είναι δημοφιλές στους ημερήσιους ταξιδιώτες που τους αρέσει να κάνουν ιστιοπλοΐα, να κολυμπούν με αναπνευστήρα ή ακόμη και να κολυμπούν στα νερά που βρέχουν τις πολλές αμμώδεις παραλίες του.

Αυτό που κάνει το νησί ξεχωριστό είναι η αφθονία της ζωής που μπορείς να βρεις εκεί. Από το 1962 η Μονή έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσικό πάρκο αναπαραγωγής για την άγρια ζωή.

«Έχει υπέροχα τιρκουάζ νερά και καταπράσινη φύση. Το νησί δεν κατοικείται. Οι μόνοι κάτοικοι είναι μερικά ζώα και, συγκεκριμένα, μερικά ελάφια, κατσίκια κρι-κρι από την Κρήτη, σκίουροι, παγώνια και γεράκια. Τα ελάφια και τα παγώνια έχουν συνηθίσει ιδιαίτερα την ανθρώπινη παρουσία και μπορεί ακόμη και να έρθουν κοντά σου στην παραλία».

Και ενώ η νοτιοανατολική πλευρά του νησιού είναι άγονη και γεμάτη απόκρημνα βράχια, η βορειοδυτική του πλευρά είναι γεμάτη βλάστηση, η οποία μάλιστα φτάνει τόσο χαμηλά που αγγίζει την επιφάνεια της θάλασσας.

Στη Μονή υπάρχουν δύο πανέμορφες καταγάλανες παραλίες, στα δροσερά νερά των οποίων, εκτός από μια αναζωογονητική βουτιά, μπορείς ακόμα και να ψαρέψεις, απολαμβάνοντας μοναδικές ήρεμες στιγμές παρέα με κατάλευκους γλάρους και μικρά καβουράκια τα οποία τριγυρνάνε στα λειασμένα βράχια τους. Στην αγκάλη τους επίσης θα συναντήσεις αρκετά σκάφη που αγκυροβολούν εκεί κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες για ατελείωτες βουτιές, αναζητώντας την ηρεμία της φύσης που τους προσφέρεται απλόχερα στο νησί. 

Οι παραλίες του έχουν βαθιά, καθαρά νερά, κατάλληλα για υποβρύχιο ψάρεμα, από την μία πλευρά του νησιού, ενώ στην άλλη πλευρά υπάρχει θαυμάσια οργανωμένη αμμουδερή παραλία με καταγάλανα ανοιχτόχρωμα νερά και πολλά άλλα σημεία για μπάνιο και για ψάρεμα.

Στην οργανωμένη παραλία της Μονής οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές υπάρχουν, αν χρειαστείτε κάτι μπορείτε να το προμηθευτείτε μέσα σε λίγα λεπτά από τα 2 snack bar. Στις καντίνες θα βρείτε καφέ, αναψυκτικά και ούζο με μεζέ. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι καλυμμένο από πευκοδάσος. Το νησάκι Μονή προσφέρεται για πικ νικ, πεζοπορία μέσα στα πεύκα και αναρρίχηση στην κορυφή του. Στους κολπίσκους του νησιού δένουν το καλοκαίρι πολλά σκάφη αναψυχής.

«Αν θέλετε να απολαύσετε ένα καλό μπάνιο, χαλαρωτικές στιγμές στην παραλία και μια πεζοπορία ανάμεσα σε πεύκα, άγρια παγώνια και ελάφια, πηδήξτε μέσα ένα θαλάσσιο ταξί για τη Μονή όσο το δυνατόν νωρίτερα την ημέρα», αναφέρουν ακόμη.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, στο ψηλότερο σημείο του νησιού, μέσα από μια διαδρομή στα χαμηλά της οποίας θα περπατήσετε ανάμεσα σε αγριελιές, σχίνα και κέδρους, θα βρεθείτε στο παρατηρητήριο, κατάλοιπο των Γερμανών, με την απίστευτη θέα στον Σαρωνικό κόλπο και στα γύρω νησιά. Και μπορεί η οροφή του παρατηρητηρίου να είναι πεσμένη με τα χρόνια, εντούτοις η κάλυψη που προσφέρουν τα βραχώδη ψηλότερα περάσματα είναι σίγουρη. Αυτοί ήταν και οι λόγοι άλλωστε που επιλέχθηκε αυτό το σημείο για να χτιστεί εξ αρχής εκεί το παρατηρητήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το μικρό λιμανάκι στα βόρεια του νησιού, κάπου ανάμεσα στα βράχια, ξεκινάει ένα υπόγειο τούνελ, το οποίο μετά από αρκετές εκατοντάδες μέτρα φτάνει στο παρατηρητήριο.

Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στο νησί είναι με βάρκες-ταξί που εκτελούν δρομολόγια από την Πέρδικα της Αίγινας, στην οποία μπορείτε να φτάσετε με πλοίο από την Αθήνα, γράφει η Sun (σ.σ.: εκτελούνται και καθημερινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια ανά μία ώρα από το λιμάνι της Αίγινας προς το νησί της Μονής και την Απόνησο).

Οι επισκέπτες φτάνουν στο Moni Beach Bar, όπου μπορούν να περάσουν τη μέρα τους χαλαρώνοντας σε ξαπλώστρες δίπλα στη θάλασσα. Ωστόσο, από εκεί μπορούν να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν την άγρια ζωή που τρέχει ελεύθερη γύρω από το νησί.

Το ταξιδιωτικό ιστολόγιο Veronika’s Adventure έγραψε: «Στη νησίδα Μονή, ετοιμαστείτε να μαγευτείτε από μια ποικιλία άγριας ζωής καθώς εξερευνάτε τα ανέγγιχτα τοπία της. Αυτό το ακατοίκητο νησί είναι ένα καταφύγιο για τους λάτρεις της φύσης, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν μια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας».

Φωτογραφίες: iefimerida.gr /Shutterstock

Διαβάστε περισσότερα άρθρα



[There are no radio stations in the database]