Δίκη Πισπιρίγκου: «Η Μαλένα ήταν μια χαρά δεν το πίστευα ότι πέθανε»
18 Μαΐου 2024
Δίκη Πισπιρίγκου, «Η Μαλένα ήταν μια χαρά δεν το πίστευα ότι πέθανε» ήταν τα λόγια της παιδιάτρου που βρήκε το παιδί νεκρό μέσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου
Με την κατάθεση και περιγραφή των τελευταίων ωρών από την παιδίατρο Μαρία Νικήτα συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για τις ανθρωποκτονίες των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, της Μαλένας και της Ίριδας.
Η παιδίατρος ήταν η πρώτη που έτρεξε όταν η Ρούλα Πισπιρίγκου “διαπίστωσε” ότι το παιδί της δεν είναι καλά, «το παιδί είναι μπλε χτυπάει η αντλία», είπε σοκαρισμένη η Πισπιρίγκου.
Το κοριτσάκι νοσηλευόταν με λευχαιμία, όμως η κλινική εικόνα της μικρής ασθενούς ήταν πολύ καλή και η πρόγνωση ίασης ήταν στο 90%, ανέφερε η μάρτυρας
«Θυμάμαι, το παιδί ήταν μια χαρά, δεν με προβλημάτισε κάτι, δεν το πίστευα ότι πέθανε. Στο μυαλό μας ήταν μία λευχαιμία που δεν σου δημιουργεί πρόβλημα αυτό. Το παιδί αυτό δεν ήταν ταλαιπωρημένο, ήταν ένα ”καλό παιδί”, το χρώμα του, όπως καθόταν, η όψη του ήταν καλή, δεν είχε κάτι να προβληματίζει. Εάν έχει επηρεάσει κάτι, κάτι θα δεις, θα το δεις κίτρινο, θα κάνει εμετούς, κάτι θα σου πει ο γονιός. Είμαστε μέσα μαζί τους 24 ώρες το 24ωρο, δεν είμαστε σπίτια μας. Είμαστε εκεί και ξέρουμε. Ο, τιδήποτε πέσει στην αντίληψη του γιατρού κάνουμε αμέσως εξετάσεις, θα έδινα σχετική οδηγία, μια αγωγή..» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Νικήτα.
Περιγράφοντας όσα συνέβησαν την ημέρα που το παιδί έφυγε από τη ζωή η παιδίατρος είπε:
«Ήμουν στο διάδρομο μαζί με τη νοσηλεύτρια, έξω από την πόρτα ενός δωματίου. Τα μεσημέρια υπάρχει μια απόλυτη ηρεμία στον όροφο. Βλέπω τη μαμά με την άκρη του ματιού μου να βγαίνει και να έρχεται προς το μέρος μου αναστατωμένη, σοκαρισμένη. Όταν την είδα, είπα πως κάτι έχει γίνει. Πλησίασε με γρήγορο βήμα. Ερχόμενη, λέει ”το παιδί είναι μπλε, χτυπάει η αντλία”. Ήταν αναστατωμένη. Φύγαμε με τη νοσηλεύτρια να πάμε στο δωμάτιο», περιέγραψε η παιδίατρος.
Πρόεδρος: Αν έτρεχε πριν στρίψει στο διάδρομο θα την ακούγατε;
Μάρτυρας: Υποθέτω πως ναι.
Πρόεδρος: Ακούσατε κάποιον να φωνάζει;
Μάρτυρας: Όχι.
Πρόεδρος: Η μητέρα μίλησε σιγανά ή δυνατά;
Μάρτυρας: Ήταν αναστατωμένη, δεν άκουσα βήματα, την είδα.
Πρόεδρος: Αν φώναζε, θα την ακούγατε;
Μάρτυρας: Ναι, έχει τύχει να είμαι μέσα στο γραφείο και να ακούσω τον γονιό να ουρλιάζει. Όμως ο καθένας αντιδρά διαφορετικά.
Όπως υποστήριξε η παιδίατρος, όταν μπήκε στο δωμάτιο βρήκε το παιδί νεκρό, χωρίς αναπνοή.
«Το κοριτσάκι ήταν σε πλάγια θέση στο κρεβάτι, με το πρόσωπο προς το παράθυρο. Θυμάμαι ότι γυρίσαμε το παιδί ανάσκελα. Το παιδί ήταν ωχρό, δεν ανέπνεε. Αμέσως άνοιξα τα μάτια του, ήταν σε μυδρίαση. Άκουσα ότι δεν έχει παλμό και είχα ένδειξη ότι δεν κυκλοφορεί το αίμα. Ήταν χαλαρό, λυμένο… η νοσηλεύτρια έπαιρνε την πίεση, έβαλε οξυγόνο. Συνειδητοποιώ ότι το παιδί δεν είναι ζωντανό. Ήρθε και τρίτη νοσηλεύτρια. Από το κινητό πήρα τη μονάδα στις 17.15. Είπα: ”έχω παιδί που έχει πεθάνει, ελάτε γρήγορα”, είχα σοκαριστεί, δεν μου έχει ξανατύχει να φεύγει έτσι ένα ”καλό” παιδί», υποστήριξε η μάρτυρας.
Περιγράφοντας την αντίδραση της Ρούλας Πισπιρίγκου, η παιδίατρος είπε πως ήταν πανικοβλημένη και ζητούσε να βοηθήσουν το παιδί.
«Ήταν σοκαρισμένοι οι άνθρωποι στην ανακοίνωση του θανάτου. Άνθρωποι που χάνουν το παιδί τους χωρίς να το περιμένουν», ανέφερε η μάρτυρας.
Πρόεδρος: Οι γονείς σάς ρώτησαν τι έγινε, γιατί «έφυγε» το παιδί;
Μάρτυρας: Όχι εμένα… Όταν μάζεψαν τα πράγματα, ήρθαν, μας ευχαρίστησαν και μας χαιρέτησαν. Δεν ήταν επιθετικοί, ήταν πολύ ευγενικοί οι άνθρωποι, πολύ σωστοί απέναντί μας.
Η πρόεδρος επέδειξε στην παιδίατρο φωτογραφίες της Μαλένας, όπου φαίνονται σημάδια στο πρόσωπο.
Η μάρτυρας εκτίμησε πως αν είχε σημάδια δίπλα στη μύτη του το παιδί την ώρα της εξέτασης θα το πρόσεχε, καθώς είχε εξετάσει και το στόμα του παιδιού.
«Θα τα πρόσεχα τα σημάδια, φαντάζομαι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, στη συνέχεια δεν μπόρεσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο τα συγκεκριμένα σημάδια να έχουν προκληθεί κατά την ανάνηψη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις διέψευσε τους ισχυρισμούς της Ρούλας Πισπιρίγκου, ότι όταν το παιδί κατέρρευσε αναζητούσε για 10 λεπτά γιατρό. Επίσης, υπογράμμισε πως δεν έχουν συμβεί τα γεγονότα όπως τα περιγράφει η Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία ανέφερε ότι αντέδρασαν με καθυστέρηση . «Μπήκα μέσα στο δωμάτιο και έκανα τη δουλειά μου», ανέφερε χαρακτηριστικά .
«Ποτέ δεν με έπιασε η κατηγορούμενη από το μπράτσο για να μου πει «κάνε κάτι». Εγώ μπήκα μέσα και έκανα τη δουλειά μου. Δεν μου έκανε αίσθηση στο τέλος κάτι να με προβληματίσει, ήταν στεναχωρημένοι, πονεμένοι, μας χαιρέτησαν και έφυγαν» είπε η μάρτυρας.
Η παιδίατρος έκανε λόγο για «αιφνίδιο» θάνατο της Μαλένας και σημείωσε πως συζητήθηκε μεταξύ των γιατρών.
«Το συζητήσαμε, προβληματιστήκαμε πάρα πολύ, περιμέναμε την ιατροδικαστική και μας έκανε εντύπωση διότι δεν το είχαμε δει. Μετά πληροφορηθήκαμε και για το άλλο παιδί και λέμε «λες να ήταν κάτι κληρονομικό;». Ήμασταν όλοι προβληματισμένοι και απορημένοι».
Η δίκη θα συνεχιστεί με καταθέσεις άλλων μαρτύρων τη Δευτέρα 20 Μαΐου.