Αλλαγές στη νέα επιδότηση «Αλλάζω Συσκευή 2»

16 Μαΐου 2024

Η νέα επιδότηση στο  «Αλλάζω Συσκευή 2»το οποίο θα έχει αρκετές αλλαγές, αναμένεται να μπει σε εφαρμογή και είναι ένα από τα προγράμματα με μεγάλο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές, οι οποίοι έσπευσαν να κάνουν αίτηση για να μπορέσουν να αντικαταστήσουν το παλιό τους κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη. Η επιδότηση περιελάμβανε ένα εκπτωτικό voucher για τους δικαιούχους, οι οποίοι αγόραζαν πιο φτηνά τη συσκευή της επιλογής τους.

Αυτή τη φορά, όμως, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, θα αλλάξουν τα κριτήρια επιλογής συσκευής και αυτό συνδέεται άμεσα με το σκεπτικό να αλλάξει το νυχτερινό ρεύμα και να γίνει μεσημεριανό

Έτσι, εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο, τότε τα κριτήρια επιλογής συσκευής για τους δικαιούχους θα είναι αυστηρά για να περιλαμβάνουν αποκλειστικά «έξυπνες συσκευές», να μπορούν δηλαδή εξ αποστάσεως οι καταναλωτές να τις ανάβουν ή να τις σβήνουν και να επωφελούνται από φτηνό ρεύμα.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ποιες θα είναι οι αλλαγές στη νέα επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών «Αλλάζω συσκευή 2»

Η μετατόπιση της ζήτησης ενέργειας στις ώρες κορύφωσης της παραγωγής ΑΠΕ θα μειώσει την ανάγκη για περικοπές στην πράσινη ενέργεια.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ εξετάζει τη δυνατότητα να συνδυάσει αυτήν τη μετατόπιση με ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων για την αγορά έξυπνων ηλεκτρικών συσκευών.

Αυτό θα επιτρέψει στους καταναλωτές να ελέγχουν απομακρυσμένα τις ενεργοβόρες συσκευές τους, αφού οι νέες ώρες του «νυχτερινού» τιμολογίου θα κυμαίνονται μεταξύ 11:00 και 16:00 κατά τις εργάσιμες ώρες.

Η μετατόπιση της χαμηλής τιμολόγησης που ισχύει κατά τις νυχτερινές ώρες προς τις μεσημεριανές ώρες θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μετατόπιση της ζήτησης και θα προκαλέσει ορισμένες διορθώσεις στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης, με μειωμένο κόστος για το ηλεκτρικό σύστημα από την αποσύνδεση της παραγωγής ΑΠΕ.

Το νυχτερινό τιμολόγιο λειτουργεί με δύο διαφορετικά ωράρια: το χειμερινό και το θερινό. Το χειμερινό ισχύει από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου και καλύπτει τις ώρες από τις 02:00 έως τις 08:00 π.μ. και από τις 15:00 έως τις 17:00. Το θερινό ωράριο ισχύει από την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου και καλύπτει τις ώρες από τις 11:00 το βράδυ έως τις 7:00 το πρωί.

Παράταση μέχρι την 1η Νοεμβρίου στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»  - Newss.gr

Οι μετρητές της νυχτερινής τιμολόγησης, σε συνδυασμό με οικιακές συσκευές που λειτουργούν μέσω εφαρμογής WiFi ή τεχνολογίας ΚΝΧ*, παρέχουν δυνατότητες διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας, παρόμοιες με αυτές των «έξυπνων» μετρητών.

Το ΥΠΕΝ εξετάζει την υλοποίηση ενός επιδοτούμενου προγράμματος για την αγορά «έξυπνων οικιακών συσκευών», προκειμένου να προωθήσει τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά.

Τα μέτρα, όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή», θα οριστικοποιηθούν σε συνεργασία με τη ΡΑΑΕΥ και τον ΔΕΔΔΗΕ και θα υλοποιηθούν μέσω νομοθετικής ρύθμισης.

Αλλάζω συσκευή» για επιχειρήσεις: Δικαιούχοι, επιλέξιμες δαπάνες και ύψος  ενίσχυσης

Οι «έξυπνοι» μετρητές σε χώρες της Ευρώπης και η δυνατότητα για εξοικονόμηση ρεύματος

Τα νοικοκυριά απορροφούν περίπου το 65% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η μεταφορά μέρους αυτής της κατανάλωσης σε ώρες εκτός αιχμής μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία του φορτίου μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Παράλληλα, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές που προσφέρονται στην αγορά κατά τις ώρες χαμηλής ζήτησης.

Στις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης, οι καταναλωτές μπορούν να επηρεάσουν τη διαχείριση της ζήτησης μέσω των «έξυπνων» μετρητών. Αυτοί οι μετρητές επιτρέπουν τη χρέωση ανά ώρα, επιτρέποντας στους καταναλωτές να προσαρμόζουν τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών τους σε ώρες με χαμηλότερη ζήτηση και αντίστοιχα χαμηλότερες τιμές.

Στο ελληνικό δίκτυο δεν έχουν τοποθετηθεί μέχρι σήμερα έξυπνοι μετρητές για τις οικιακές καταναλώσεις, καθώς το αντίστοιχο έργο του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται σε…. εξέλιξη εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Εν αναμονή της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών, οι υπάρχοντες νυχτερινοί μετρητές, με τη δυνατότητα διζωνικής χρέωσης (ημερήσιας και νυχτερινής), παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων του δικτύου.

Αυτές οι προκλήσεις συνδέονται με την αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ κατά τις μεσημεριανές ώρες και την χαμηλή κατανάλωση.

Το ΥΠΕΝ εξετάζει πιθανά σενάρια μετατόπισης των ζωνών νυχτερινού τιμολογίου, τα οποία είχαν εισαχθεί στο παρελθόν κατά την περίοδο που οι θερμικές μονάδες και οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος κυριαρχούσαν, κυρίως κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Σήμερα, κατά τις μεσημεριανές ώρες, με την άνθηση της παραγωγής από φωτοβολταϊκά και τη στασιμότητα της ζήτησης, οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά πέφτουν στα χαμηλότερα επίπεδα και, για ορισμένες ώρες, ακόμη και μηδενίζονται ή ακόμη γίνονται αρνητικές.

Σύμφωνα με ανάλυση που παρουσίασε πρόσφατα σε ενεργειακό συνέδριο ο κ. Φώτης Ζαχαρόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Διαχειριστή των ΑΠΕ (ΔΑΠΕΕΠ), η μεταφορά μόλις του 5% της κατανάλωσης από τους περίπου 400.000 νυχτερινούς μετρητές μπορεί να καλύψει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών για αποθήκευση ενέργειας, κατά διάστημα δύο ωρών.

Με αυτόν τον τρόπο, η κατανάλωση λειτουργεί ως μια είδους «μπαταρία», ικανή να αποθηκεύσει 300 MW ενέργειας για δύο ώρες, περιορίζοντας τις περικοπές πράσινης ενέργειας.

Το πρόβλημα με τις περικοπές ενέργειας επιδεινώνεται με την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ. Εν προκειμένω, το ΥΠΕΝ σκέφτεται να δημιουργήσει το πλαίσιο για την υλοποίηση έργων αποθήκευσης ενέργειας, τα οποία έχουν λάβει άδεια από τη ΡΑΑΕΥ. Αυτά τα έργα θα μπορούν να προχωρήσουν χωρίς επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση, παρέχοντας όρους σύνδεσης με χρονική προτεραιότητα.

*Το KNX είναι τεχνολογία που ελέγχει την αυτοματοποίηση των ενσωματωμένων λειτουργιών οποιουδήποτε οικιστικού, εμπορικού ή βιομηχανικού κτιρίου όπως HVAC, συστήματα φωτισμού, πολυμέσα, ασφάλεια, διαχείριση ενέργειας και άλλα.

newpost.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]