Ακρίβεια: Τα τρόφιμα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή – Έρχονται νέες ανατιμήσεις

16 Μαΐου 2024

Η ακρίβεια και η τεράστια άνοδος των τιμών έχουν φέρει τα ελληνικά νοικοκυριά στα όρια τους, με κάποια από τα τρόφιμα να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές αυξήσεων και οι καταναλωτές να έρχονται αντιμέτωποι με νέες  ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ελαιόλαδο το οποίο παρ’ ότι οι παραγωγοί έχουν μειώσει τις τιμές λόγω της χαμηλής ζήτησης του προϊόντος αυτό παραμένει στα ύψη καθώς παρατηρείται αύξηση +212% στην τιμή του  μέσα σε 14 μήνες, νούμερο που αντιστοιχεί σε 10 με 11 ευρώ πάνω  συγκριτικά με το Φθινόπωρο του έτους 2022.

Ακρίβεια: Ανατιμήσεις έως 28% στα τρόφιμα το 7μηνο [πίνακες] - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Δεν είναι όμως μόνο το ελαιόλαδο που παρουσιάζει αύξηση τη τιμή του. Τα φρούτα αυξήθηκαν σε ετήσια βάση τον Απρίλιο 11,6%, τα αναψυκτικά και οι χυμοί 12,5%, ενώ τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν σημαντικά και οι τιμές στα νωπά ψάρια 10,6%, σύμφωνα με το OPEN.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το στοιχείο πως οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι, οι πωλήσεις των οποίων αυξήθηκαν λόγω Πάσχα στα τέλη Απριλίου αρχές Μεγάλης Εβδομάδας, αυξήθηκαν 6,2% μέσα σε ένα μόνο μήνα, από τον Μάρτιο στον Απρίλιο.

Πιο συγκεκριμένα  σε τρελή ανοδική κούρσα έχει επιδοθεί η τιμή των προϊόντων καταγράφοντας αύξηση που προκαλεί σοκ συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Δεκέμβριο του 2023.

Αυτά είναι τα τρόφιμα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή

– Ελαιόλαδο + 58,5 %

– Φρούτα + 15,0 %

– Λαχανικά + 14,0 %

– Αναψυκτικά – χυμοί + 12,6 %

– Ψάρια + 8,4 %

– Ζάχαρη – σοκολάτες + 7,7 %

– Λοιπά τρόφιμα + 7,0 %

– Κρέας + 6,5 %

– Γάλα – Αυγά + 3,8 %

– Καφές – Τσάι + 3,7 %

– Ψωμί – δημητριακά + 2,6 %

 Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]