Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές για το φάρμακο που αναγεννά τα δόντια σε ενήλικες

14 Μαΐου 2024

Ένα νέο φάρμακο το οποίο  αναδείχθηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας μελέτης το 2021 και έχει την ικανότητα να “γεννήσει” νέα δόντια σε ζώα ετοιμάζεται να ξεκινήσει κλινικές  δοκιμές σε ανθρώπους 

Η Toregem Biopharma θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές τον Ιούλιο, αφού κατάφερε ήδη να αναπτύξει νέα δόντια σε ποντίκια πριν από πέντε χρόνια, αναφέρουν οι Japan Times.

Η ερευνητική ομάδα  έχει ήδη δοκιμάσει εκτενώς σε ζώα χωρίς να παρατηρηθούν παρενέργειες, ενώ είδε νέα δόντια να αναπτύσσονται με επιτυχία σε κουνάβια το 2018. Τα κουνάβια έχουν οδοντικούς κάλυκες που μοιάζουν πολύ με τους ανθρώπινους, οπότε αυτό υποδηλώνει ότι το φάρμακο θα πρέπει να αντιδρά με παρόμοιο τρόπο και στο ανθρώπινο στόμα.

Μετά τις επιτυχείς δοκιμές σε ποντίκια, η ομάδα συνέχισε να πραγματοποιεί παρόμοιες επιτυχείς δοκιμές σε κουνάβια – ζώα που έχουν παρόμοιο οδοντικό πρότυπο με τον άνθρωπο.

Τώρα, οι δοκιμές θα στραφούν σε υγιείς ενήλικες με την πρώτη φάση των δοκιμών να ξεκινάει τον Σεπτέμβριο, με 30 υγιείς άνδρες ενήλικες να συμμετέχουν στη δοκιμή και αν όλα πάνε καλά, η ομάδα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια κλινική δοκιμή για το φάρμακο από το 2025 σε παιδιά μεταξύ δύο και έξι ετών με ανοδοντία – μια σπάνια γενετική διαταραχή που έχει ως αποτέλεσμα την απουσία έξι ή περισσότερων βρεφικών ή/και ενήλικων δοντιών.

NNN / Tooth fairy alert: Japanese company tests drug that can regrow human teeth

Η ανακάλυψη και οι επακόλουθες δοκιμές αυτού του φαρμάκου για την αναγέννηση των δοντιών είναι συναρπαστικές για πολλούς λόγους. Πιο συγκεκριμένα, θεωρητικά θα καταστήσει την αντικατάσταση των χαμένων δοντιών πολύ πιο προσιτή χωρίς την ανάγκη για εξαιρετικά επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις που αφήνουν τους ασθενείς με υπερβολικά ακριβές οδοντοστοιχίες και τη μόνιμη ανησυχία για ενδεχόμενο σπάσιμο ή αντικατάσταση τους.

Παρότι ο κύριος στόχος είναι να βοηθηθούν οι ασθενείς με αγενεσία δοντιών, μια γενετική κατάσταση που προκαλεί την απουσία δοντιών, το φάρμακο ελπίζεται ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πέρα από αυτό για να βοηθήσει οποιονδήποτε έχει χάσει δόντια για οποιονδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

“Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε να δούμε την στιγμή που η ιατρική για την αναγέννηση των δοντιών θα είναι μια τρίτη επιλογή μαζί με τις οδοντοστοιχίες και τα εμφυτεύματα”, δήλωσε ο Takahashi στον Mainichi.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]