Τέλος η οδήγηση για τους 70χρονους – Τι προβλέπεται για τους υπερήλικες οδηγούς

13 Μαΐου 2024

Τέλος η οδήγηση για τους 70χρονους. Οι οδηγοί άνω των 70 ετών, καθώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως ευθύνονται για πολλά από τα τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν στους δρόμους, βάση των σχεδίων της Κομισιόν, θα είναι αναγκασμένοι να ανανεώνουν τις άδειες οδήγησης τους  είτε  συμπληρώνοντας μια έκθεση  αυτοαξιολόγησης  είτε υποβάλλοντας των εαυτό τους σε  ιατρικές εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια.

Τα στελέχη της Κομισιόν φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στο γεγονός ότι οι οδηγοί που κλείνουν τα 70 έτη θα πρέπει να περνούν από εκτενέστερους και πιο αυστηρούς ιατρικούς ελέγχους ενώ στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει και η πρακτική εξέταση οδήγησης. Ειδικά για το θέμα της πρακτικής εξέτασης πολλά κράτη-μέλη έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν να το υιοθετήσουν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν εφαρμόστηκε για πολλούς και διάφορους λόγους.

Ελλάδα: Τι θα γίνει με τους υπερήλικες οδηγούς; - Μέχρι ποια ηλικία πρέπει να οδηγούμε;

Οι οδηγοί άνω των 70 ετών από την στιγμή που θα γνωρίζουν  ότι αντιμετωπίζουν παθήσεις και ασθένειες που θέτουν εν δυνάμει σε κίνδυνο τους ίδιους και τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων όταν οδηγούν, θα πρέπει να παραδίδουν  την άδεια οδήγησης τους.

Αν δεν το κάνουν αυτό θα πρέπει τουλάχιστον να αποφεύγουν να οδηγούν μεγάλες αποστάσεις που ξεπερνούν σε χρονική διάρκεια τη μία ώρα αλλά και να αποφεύγουν να οδηγούν σε απαιτητικές συνθήκες, όπως είναι για παράδειγμα η κίνηση στους μποτιλιαρισμένους δρόμους της πόλης, με λίγα λόγια θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Αξίζει να αναφερθεί πως πουθενά στην ΕΕ δεν υπάρχει όριο ηλικίας στην άδεια οδήγησης και ο νόμος ορίζει ότι με τη συμπλήρωση του 65ου έτους .Υπάρχουν βέβαια κι άλλες προτάσεις. Όπως ότι για τα διπλώματα που εκδόθηκαν από τις 19 Ιανουαρίου του 2013 και μετά δεν θα ισχύουν επ’ αόριστον, αλλά μόνο για 15 χρόνια, κάτι που εφαρμόζει ήδη η Ελλάδα. Από την ηλικία των 70 θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 5 χρόνια ενώ στην Ελλάδα ανανεώνονται κάθε 3 χρόνια έως τα 80 και κατόπιν κάθε 2 χρόνια».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]